LCHF RECEPT

.
.
.
Finfina bakelser med Aubergine och Chevré – helt okej LCHF (low carb high fat)!

God Kväll Bloggvänner!

Det är flera av er raringar som vill veta vad jag äter för något när jag kör GI och önskat recept på sådan mat så nu kommer det här! 

Det viktigaste när det gäller GI är ju, som de flesta vet numera, att man utesluter det mesta med kolhydrater såsom pasta, underjord grönsaker, frukt, bröd samt allt som innehåller någon form av fruktsocker eller socker. När man kör GI dieten så äter man produkter med bara lite kolhydrater såsom fullkornsbröd, fullkornspasta etc.

Det bästa med LCHF dieten är just det att man får frossa och äta hur mycket som helst av det som istället inte innehåller kolhydrater! Fett är alltså helt tillåtet, så länge du inte blandar in några kolhydrater alls enligt LCHF. Så varsågod och ät tex hamburgare med räksallad men ta inget bröd eller stripes till! Förstår ni principen? Jag är en riktig meatlover så denna diet passar mig jättebra faktiskt. En typisk middag för mig kan bestå av några stora bitar grillat kött av något slag, en god sås och krispig sallad till det. Garanterat mätt och nöjd blir jag efter en sån middag och det är jätteviktigt för mig. Blir jag sen sugen på kvällen finns det ju alltid goda ostar eller tex cashewnötter att smaska på. Skatterna äter samma som jag men med pasta eller potatis till. Jag kör dock bara LCHF på vardagarna för när det är helg är det fritt fram för ex. godis och pizza för mig! Älskar ju tex choklad och blir inte lycklig om jag inte får unna mig det ibland!:)

Den här nyblivna mamman har precis börjat med LCHF och jag har kopierat hennes  matschema som jag visar nedan, tycker nämligen att det var riktigt bra!

.
Dag 1:

Frukost: Äggröra, bacon

: Halv grillad kyckling, featoströra (fetaost, gräddfil, philadelfia, salt, peppar), kokt broccoli med smör och salt

Middag: Lamkotletter, blomkålpuré med parmesan (koka blomkål i buljong, mosa och rör i smör och grädde, salt, peppar och parmesanost)

Dag 2:

Frukost: Tonfiskröra med lök, ägg, mayo, creme fraiche , avokado

1 burk tonfisk

2 msk fet creme fraiche

1 msk fet majonnäs

Lunch: Stekt lövbiff, äggula, pepparot, keso, avokado

Middag: Grilladde laxkotletter alt hel lax, brysselkål, sås:

Riv skalet på en lime, blanda ner creme fraiche och pressa sen ner limen i såsen

Dag 3:

Frukost: Kokta ägg (löskokta) (2 st fincrisp med smör om man behöver)

Lunch: Sallad med baconkuber, ost och grillad kyckling, dressing: mayo, senap, gräddfil

Middag: Oxfilé med bea och sallad

Dag 4:

Frukost: Omelett med mycket ost, och skinka

Lunch: Gravad lax, kokt broccoli och röra:

gräddfil, chevre, kryddor

Middag: Fläskaré med

Zucchini- och auberginegratäng

Ingredienser

3 st zucchini eller squash

2 st aubergine

4 msk olivolja

3 dl tomatsås

2 dl riven ost

salt och peppar

50 g smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skiva auberginen i cm-tjocka skivor. Skiva även zucchinin i cm-tjocka skivor, ringla olivolja över.

2. Hetta upp en teflonpanna och stek zucchiniskivorna, lägg åt sidan. Stek även aubergineskivorna, salta och peppra.

3. Varva i en ugnsfast form zucchini, tomatsås, ost, aubergine, tomatsås, riven ost o s v. Avsluta med riven ost på toppen. Lägg smöret i klickar överst och sätt i ugnen i 20 minuter.

Dag 5:

Frukost: Grekisk yogurt, hallon, blåbär, solrosfrön, pumpafrön, linfrön

Lunch: Räkröra med pepparrot i avocado

2 avocado

Vira in avocadorna i tidningspapper och låt ligga en dag eller två om du köpt riktigt hårda. Så blir de snabbt mjuka.

2 hårdkokta ägg

250 g skalade räkor

1 dl crème fraiche

½ dl majonäs

1 msk riven pepparrot

1/2 dl hackad gräslök

1 krm svartpeppar

Hacka ägg och räkor, spara några räkor för dekoration, blanda med majonäs och CF. Rör i pepparrot och gräslök. Smaka av med svartpeppar.

Middag: Skaldjur, skagen, avokado, aioli:

4 dl gräddfil, 4 msk mayo, 4 vitlöksklyftor, 2 msk torkad persilja, 1 msk torkad basilika, 1 tsk salt. Pressa vitlöken, blanda alla ingredienser.

Dag 6:

Frukost: Grekisk yogurt, hallon och/eller blåbär, solrosfrön, pumpafrön, linfrön

Lunch: Omelette med ost, skinka, champinjoner

Middag: Fiskgratäng:

Torsk, broccoli, squash, soltorkade tomater, matlagningsgrädde, parmesan och riven mozarella.

Dag 7:

Frukost: Avokadomos
1 väl mogen avokado
 2dl turkisk yoghurt
 4-5 valnötter

Lunch: Cesarsallad med kyckling, bacon, mycket parmesan

Dressing:
· 1 ägg
· 1 msk vitvinsvinäger
· 1 dl olivolja
· 1 krm salt
· eller 1 dl majonnäs eller grekisk yoghurt
· 3 sardeller (valfritt)
· 1 tsk dijonsenap
· 0,5 klyfta vitlök
· 4 msk finriven parmesan
· Salt, vitpeppar och lite citronsaft

Middag: Oxfilé med bea och sallad

Mellanmål: Makrill i tomatsås, Babybel, Torkat kött

Fest:  Nötter, ölkorv, jordgubbar, grönsaksdipp, oststavar

Pasta Marinara! Mumsfilibabba men är det LCHF? Don´t think so…

Efter ett tag med LCHF eller GI så försvinner sockersuget helt och man får inte alls samma hungerkänsla, vilket självklart är en mycket lyckad kombo när man behöver gå ner i vikt! Själv är jag ganska nöjd med min vikt (väger 58 kg och har ett BMI på 20) men mår så mycket bättre och får mer energi när jag äter dieten så därför fortsätter jag köra på!

Nu blir det dock……..lördagspizza! Yummie!:)




KRAAAAM




P

Rekommenderade inlägg