.
.
.



* Var ödmjuk, respektfull och välvilligt inställd. Utgångspunkten för ALL feedback måste vara att du vill personen i fråga väl. Så, i ett bloggperspektiv: vill du inte bloggaren väl kan du lika gärna strunta i att kommentera. Rätt enkel tumregel faktiskt.
Använd ”jag”-budskap när du ger feedback. Till exempel ”Jag känner/ser/uppfattar/tycker…” till skillnad från ”Du är/verkar…” eller ”Alla tycker / folk säger…” som genast blir ett subjektivt påstående. Detta är bara rent språktekniskt men det blir ändå mindre aggressivt och dessutom tydligare att detta, som du skriver, är din åsikt som du givetvis därmed står för.
Beröm är bra. Himla bra faktiskt. Säg det gärna så folk, kollegor – och andra bloggläsare – hör. Ja, här är ju bloggens kommentarsfält ett alldeles utmärkt forum alltså.
Konstruktiv kritik, däremot, gör sig betydligt bättre mellan fyra ögon. Och även när ni bara är två stycken, glöm inte att känna av läget. Personen kan känna sig trängd. Vad tror du att vederbörande, just nu, orkar höra? Hur tror att det kommer tas emot? Är det verkligen konstruktivt? Tja, ur ett bloggperspektiv skulle detta då kunna vara när du springer på mig på stan och fortfarande känner att du måste påpeka att jag hade en missklädsam klänning i lördags. Pejla läget först.
Mer positivt än negativt. Många som arbetat länge med återkoppling i professionella sammanhang pratar om 80/20-regeln här. Skriver du alltså en kommentar om att du tycker att bloggaren är hopplös på något sätt, så bör du sedan helt enkelt skriva fyra stycken positiva i direkt anslutning till den första.
Genomtänkt feedback är hundra gånger mer effektivt. Jämför till exempel att säga till kollegan ”Åh, du var så himla bra på mötet!” med ”Jag blev så imponerad över att du hade förberett din presentation så väl till mötet och du lyckades verkligen ringa in problematiken med X och Y”.
* …Men å andra sidan är ett spontant ”Vad bra du var” inte heller så dumt ibland. Att strössla med detta skadar inte, så tycker i alla fall jag. Men för personen som tar emot återkopplingen etsar det genomtänkta sig fast medan man ofta skakar av sig det där andra. Det där är viktigt att komma ihåg.”

Rekommenderade inlägg