HUR GÅR DET MED CROCKPOTTEN?

.

Har vii använt vår Crock Pott vi fick av svärmor än? Yes vi have! Flera gånger tom. Och den är ju så himla bra och mysig faktiskt. Man sätter på den där grytan med ingredienser och så får den stå och puttra och gojsa till sig i flera timmar över dagen medans man kanske åker iväg och gör en massa annat. Kommer hem och det doftar h e a v e n när man sticker in näsan i hallen och maten är klar på spisen och står och väntar. Hur hemtrevligt är inte det liksom? (Obs ej sponsrad. Alla slökokare är nog lika bra!)

.

.

.

Häromdagen lyckades vi super men en favvorätt från våra thailandsresor – Panang Red Curry som serveras med ris och Som Tamsallad. Mumsfillibabba. Blev 10 ggr godare än på Småstadens bästa thairestaurang:)

.

Penang Red Curry

(8 portioner)

1,5 kg kycklingfilé
2-3 msk röd currypasta
1 msk kokosolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 dl vatten
4 msk jordnötssmör
2 stjälkar citrongräs
4 msk finstrimlad ingefära
3 msk sweet chilisås
2 msk fisksås
2 msk kycklingfond

20 min innan servering:
1 burk kokosmjölk
2 lime

1/2 bruk ananasbitar
2 röda paprikor
1 kruka färsk koriander

.

Gör så här:

Putsa kycklingfiléerna och dela dem på längden. Lägg ner i crockpotten.
Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med röd currypasta i en kastrull. Häll på vatten, sweet chilisås, kycklingfond, fisksås och jordnötssmör och låt koka upp.
Strimla citrongräs och ingefära och blanda ner i kastrullen. Häll allt över kycklingen i crockpotten.
Tillaga på ”låg” i ca 4 timmar.
Pressa över lime och häll på kokosmjölk och rör runt. Strimla paprikan och tillsätt den och ananas. Tillaga på ”hög” ca 20 min. Strö över färsk koriander vid servering.

.

.

Som Tam

..

2 klyftor vitlök
1,5 färsk chili  eller efter smak
2 msk torkade räkor (hoppade jag)
2 Long Beans (långa gröna bönor) eller 6 haricots verts
6 cocktailtomater
1 morot
400 gram grön papaya (jag hade 200 gram mango och 200 gram papaya)
2 msk palmsocker eller honung
2 msk fisksås
2 lime
4 msk jordnötter

..

Gör så här:

Skala vitlöken och lägg i en mortel.
Dela, kärna ur och tillsätt chilin.
Tillsätt torkade räkor och mortla till en röra.
Tillsätt socker och fisksåsen samt rör runt.
Skölj och skär bönor i ca 3 cm bitar.
Krossa dem grovt med vitlöks- och chiliblandningen i morteln.
Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd ev. en mandolin eller skär med kniv. Ett annat sätt är att hyvla (med osthyvel eller potatisskalare) och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
Bland i papayan i morteln och stöt runt något.
Skala och strimla morötter samt rör i dem.
Skölj och dela tomater och rör i dem.
Skölj och skär limefrukten i bitar. Tips är att skära fyra bitar runt kärnhuset. Spara de fyra bitarna (nu utan kärnor) och släng kärnhuset. Pressa saften från fyra klyftor i salladen och spara resten till garnering.
Rosta jordnötterna i en panna.
Lägg upp papayasalladen, ev. på några salladsblad och garnera med limeklyftor samt strö över rostade jordnötter.

.

.

Ha nu en fin dag så ses vi snaart!

.

.

KRAM

.

.

11 thoughts on “HUR GÅR DET MED CROCKPOTTEN?

  1. Hej! Jag har tänkt testa tips och göra Carnitas, det låter ju supergott. Dock är jag allergisk mot mango😔Tror du att man skulle kunna ersätta den med tex melon utan att det smakar skumt? Kram Annika

  2. Himmel va gott!!
    Vi älskar ju långkok av alla de slag så får kanske spana in en sån däringa chock pott.

    Läste om ditt snittärr, mitt blev också sisådär. Eller det är väl rätt så fint men liksom en liten skinnpuff på vänstra sidan som hänger över något. Sen har jag ganska ont inunder fortfarande, trots att det är drygt 5 år sedan sista snittet, samt att själva huden runt omkring är helt fri från känsel. Det gör inte så mycket iofs men känns konstigt. Hade aldrig i livet valt snitt frivilligt men jag var tyvärr tvungen, fruktansvärd lång läkningsperiod med en stor blodig och varig hängbuk.. Men två vackra kids gav det hela och det vill man ju inte för allt i världen få ogjort såklart.

    Lycka till med eventuell operation, hoppas det blir bättre.

    Kram

  3. Åååå, har varit sugen på en crockpot ända sedan jag bodde i USA för typ 17år sedan 🙈😂😍

    Kanske får bli en investering i en sådan nu när de finns på vår sida Atlanten också 👍🏻😊

  4. Hej igen Petra
    Jag skrev ju i förra Crock Pot-inlägget att jag upplevde att koken kunde bli väldigt “vattniga”, har du märkt det? Att man kanske ska ta mindre vätska (och koktid med) än recepten säger?
    Penang Red Curry! Det ska absolut testas från en med en bakgrund på Penang där min dåvarande svärfamilj bodde/bor.
    Trevlig helg allihopa!

  5. åh mums!! Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
    http://nouw.com/heddasöderberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *