IKVÄLL HAR VI BAKAT SAFTIGA KARLSPADERGIFFLAR!

 

Ikväll har jag och tjejerna bakat i vårt kök! Vi gjorde Karlspadergifflar med äppelfyllning och akta er vad goda de blev. Måste testas jag loovar. Mumsfillibubba med iskall mjölk

.

.

 

.

Gör nästan alltid gifflar när jag bakar. Tycker om när fyllningen är samlad i mitten som en mjuk saftig surprise!

.

.

Och nedan kommer receptet till er som vill göra samma (perfekt sätt att ta hand om lite äpplen från äppelträden på gården) Jag tog Roy Fares recept men gjorde mina gifflar med glasyr istället.

.

Deg:.

30 g Jäst
250 g Mjölk (2 1/2dl)
690 g Vetemjöl (11 1/2dl)
85 g Strösocker (1dl)
170 g Smör – rumstemperatur
10 g Bakpulver (2tsk)
6 g Salt (1tsk)
55 g Ägg (1st)

Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingridienser och arbeta degen med krok på mellan hastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Fyllning:

250 g Mandelmassa
180 g Smör – rumstemperatur
3 g Malen kardemumma
1 st Äppel
4 g Mald kanel (1/2tsk)

Blanda ut mandelmassa med lite i taget av smöret och kardemumman och blanda till en slät fyllning. Skala äpple och tärna i små tärningar, lägg i en skål och strö över mald kanel och blanda runt. Kavla ut karlsbaderdegen på ett lätt mjölat bord och forma till de bullar du önskar. Spritsa en klick med fyllning i mitten och lägg på 3 äppelbitar och rulla ihop. Låt jäsa under plast 45-60 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg . Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 13-15 minuter. Låt svalna helt.

.

Glasyr:

.1/4 dl mjölk (3 %) 20 g smör 3 dl florsocker

.

Värm mjölk och smör tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme till en fyllig glasyr. Ringla glasyren över bullarna och låt stelna..

.

.

.

.

.

Nu – Allsång på Skansen med kvällsfika!

.

.

KRAM

.

.

.

5 thoughts on “IKVÄLL HAR VI BAKAT SAFTIGA KARLSPADERGIFFLAR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *