VIVA ITALIA!


.

Detta MÅSTE ni bara prova!

.

.

 

Tjinegling Söndagsbloggisar!

.

.

Mår ni bra!? Här är det fortfarande lite krassligt men Moje är iaf feberfri nu vilket är jätteskönt. Hela helgen har mest gått åt att pyssla med honom och mest vara här hemma och så har vi ätit massa med god italiensk mat! Vi skulle ju haft vänner över i fredagskväll och det hann göras stora middagmatsinköet innan lillebror började må dåligt så det var ingen brist på mat iaf:) Och det blev SÅ gott. Italiensk mat är ju bara den godaste och oftast både lätt och rolig att laga! Eftersom jag kom över några SUPER bra recept så ska ni så klart få dem av mig – toppenbra helg eller bjudmat!

.

.

4 personer

 

2 st vitt bröd, i skivor
1 dl vatten
500 g kalvfärs
1,5 tsk salt
vitpeppar, nymald
1 st gul lök, hackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 st ägg
1 msk persilja, hackad
1 tsk färsk salvia, hackad
citronskal, av en halv citron
0,5 dl parmesanost, riven
2 msk smör

.
Tomatsås:

.
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
375 g passerade tomater
1 msk råsocker
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk basilika

..

Gör så här:

.Börja med såsen: Fräs lök och vitlök mjuk och glansig i olivoljan.
Tillsätt passerade tomater, strösocker, salt, peppar och basilika. Sjud såsen cirka 20 minuter.
Köttbullar: Blanda smulat bröd och vatten i en bunke. Låt stå 10 minuter. Rör ner färs, salt och peppar.
Tillsätt lök, vitlök, ägg, persilja, salvia, citronskal och ost. Rör färsen smidig.
Forma färsen till medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper. Stek köttbullarna i smör i omgångar, cirka 5 minuter. Skaka stekpannan så att det blir runda köttbullar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt allt bli varmt. Servera med kokt spagetti, riven parmesanost, basilika- och salviablad.

.
.

Världens enklaste godaste italienska sallad – Caprese!

 

4 mogna tomater.
250 g buffelmozzarella(bra sort!)
salt.
svartpeppar från kvarnen.
1 dl olivolja.
3 msk balsamvinäger.
1 kruka basilika.

.
,

.

4 personer

.

Tomatsås:

1 gul lök
6 stora färska tomater
1 burk mutti konserverade tomater
1,5 dl vitt oekat vin
En nypa råsocker
1 vitlöksklyfta
En skvätt grönsaksfond
1 dl grädde
Salt och peppar

1 paket färsk utkavlad lasagnedeg
1 paket ricottaost
God olivolja
1 kruka färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar
1 paket italiensk KOKT skinka (jag tog hälften salame calabrese piccante som ger lite hetta) 1 bit emmemtaler, ca 200 g
1 grön zucchini

.

Gör så här:

.

Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala och hacka löken, fräs i olivolja utan att den tar färg. Rör i färska och konserverade tomater och vin. Koka minst en halvtimme, helst längre. Riv i vitlök, slå i grädde och smaka av med socker, salt. Peppar och grönsaksfond.

Mosa ricottan med klippt färsk oregano, olivolja, salt och peppar. Bred smeten på lasagnedegen, spara en bit i kanten så att rullarna kan förslutas. Lägg skinka, emmentalerost i skivor och squash i tunna skivor skurna med osthyvel ovanpå smeten. Skär i ca 10 cm bitar, rulla ihop, svep in i folie och vila en stund i kylskåp (för att få rullarna att bättre hålla ihop). Skär rullarna till stubbar, beroende på ugnsform kan de vara 5 eller drygt 3 cm höga. Häll ett lager tomatsås i botten av en ugnsform. Ställ i stubbarna. Fyll på med tomatsås mellan stubbarna och riv över parmesan. Grädda i 225 graders ugn 25-30 minuter. Garnera med färsk oregano.

.
.
 

.

Och så lite efterrätt så klart!

.

10 personer

.

200 g mörk kvalitetschoklad
4 äggulor
2 msk strösocker
4 äggvitor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt
100 g mandelspån
2 dl färska hallon
2 nävar maränger

.

Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Blanda äggulor och strösocker.
Vispa äggvitor och strösocker till ett vitt skum.
Vispa grädden fluffig och vänd i yoghurten.
Rör ihop äggulor med choklad och vänd i gräddyoghurten och sist de uppvispade vitorna.
Rosta mandeln gyllene i en torr stekpanna, låt svalna.
Vänd ner mandelspån, färska hallon och krossade maränger i äggsmeten.
Fyll i en form och frys i cirka 4-5 timmar så att den är halvfryst.
Kula upp med glassskopa i glas eller servera direkt ur formen.

.

.

Yes massa god mat a la Italia att njuta av blev det!

.

.

Nu ska jag och tjejerna på lite mysig söndagsbio (söndag – bästa dagen för bio!) här men vi ses snaart igen!

.

.

KRAM

.
 

9 kommentarer till “VIVA ITALIA!

  1. Tack för att du delar matinspo! Allt verkar supergott. Jag har lagat din Saltimbocca flera gånger så passar på att tacka för det receptet också! Hälsningar Karin

  2. Delizie hade jag helt glömt bort, köpte det ibland som matlåda på jobbet förut. Sååå gott!
    Gulligt av dig att dela med dig av recepten, tack! 🙂
    Kram!

  3. Tack för smarriga recept! I det översta står det 2 bröd i skivor. Du menar väl två brödskivor eller? Tänkte prova det, mums!
    Kram från Anna i Skåne

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg