HUR SKA MAN NU DOKUMENTERA GULLUNGAR?

.

Lilla gullungen på tokmörk luciabild imorse! Den enda som blev tagen…

.

.

Hallå Torsdag!

.

.

Åh tidigt imorse, strax, efter sju, begav vi oss av ner till Mojes förskola för lite Lucia där. Hela förskolan var ute och Lussade på gården och det var på riktigt det s ö t a s t e. Ni vet så där ljuvligt gulligt med tokpeppiga minitomtar och rufsiga stjärngossar och rosiga häpna lucior. S å duktiga och minionerna sjöng för full hals och dansade och rappade tom. Fröknarna hade verkligen gjort ett superjobb och efteråt blev det glögg och peppisar på gården!

.

Men tyvärr har jag inget från Mojes lussande att visa mormor/morfar/farmor/farfar som ju inte var där. Inget att visa storasyskonen eller bilder eller filmer att spara så att han kan få se när han blir större och stor i framtiden. För det är totalt fotoförbud. Inte längre att man inte få dela bilder utan man får inte ta  några bilder där några andra barn överhuvudtaget är med. Men hur har det kunnat bli så. Älskade man inte att titta tillbaka på såna bilder där ens kompisar var med? När man fick vara Lucia. Tycker vi föräldrar egentligen att detta är bra? Ingen av oss har ju nu några Luciabilder/ Avslutningsbilder/Uppträdandebilder att spara nu. Ingen toksöt skrålsång dokumenterad. Jag förståår absolut principen och att detta är en följd av GPDR och tro mig, som influenser är jag extremt noga med att inte vare sig vuxna eller barn som inte är i mitt sällskap ska hamna på någon offentlig bild hos mig de inte valt att medverka på. Tror nog de flesta som jobbar proffsigt  med social media respekterar detta. Men ändå står jag där lite skamsen med min jättekamera på axeln och tänker att kanske de andra föräldrarna, som vet vem jag är, tror att det inte får fota för att jag bidragit till det här..Jag som social media person och mina kollegor har sabbat nu så att de inte får visa sina gullisar för hela släkt och vänner på film och pics.. Men detta totala fotoförbud har nog istället blivit för att det är för många inte respekterar att de inte ska lägga ut andras barn på vanliga Insta och Facebook. För mig spelar det ingen roll om min barn är med på någon söt Luciabild men jag förstår andras önskemål om detta och då ska det givetvis respekteras. Men att nu inte få ta bilder överhuvudtaget? Eller en privat liten film som minne. Lite trist ändå eller vad tycker ni:/

.

.

Nu ska jag åka upp till Stockholm på jobbmöte men vi ses snart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

74 kommentarer till “HUR SKA MAN NU DOKUMENTERA GULLUNGAR?

 1. Eftersom att världen har blivit galen, där människor utnyttjar bilder på barn, så tycker jag det är helt förståeligt. Tror verkligen inte det har med influensers att göra alls. Man vill ju också som föräldrar vara säker på var bilderna hamnar. Förr i tiden fanns inte nätet på samma vis och bilder spreds inte hur som helst. Dom hamnade i egna privata album.

 2. Fotoförbudet infördes redan 2013 på vår förskola. Jag är så glad att vi fångade hennes första luciatåg på film och tacksam över att vi fortfarande bjuds på denna fantastiska underhållningen.

 3. Eftersom världen ser ut som den gör och alla som missbrukar bilder på nätet så är det helt förståeligt. Alla bilder som läggs ut på nätet finns alltid kvar där och kan som sagt hamna i fel händer. Att vara med i IRL är väl ändå det bästa och att få ha det minnet men idag så nästan tävlas det om att lägga ut så mycket bilder och händelser på sociala medier så att man blir mörkrädd. Förstår att man vill visa mormor och farmor mfl men jag tror även att dom förstår varför det är fotoförbud.

 4. Det finns tyvärr väldigt många familjer som lever under skyddad identitet av olika anledningar. Därför skall fotoförbudet absolut respekteras.

 5. Precis som Annelie skriver så handlar nog fotoförbudet främst om att inte röja barn med skyddad identitet. Mycket viktigt och bra förbud. Man har ju alltid möjlighet att fotografera sitt barn och deras kompisar på annan plats ifall man frågar de andra barnens föräldrar om lov. Din son har nog en rejäl bildbank på sig själv att vältra sig i som äldre ändå tack vare flitig fotograf till mamma 🙂

 6. Jag har full förståelse för de fotoförbud som råder i dag med tanke på hur lätt det är att dela sina bilder. Vissa delar med ett större ansvar men många bryr sig inte alls, tyvärr.

  Men väldigt mysigt att ni ändå får uppleva denna mysiga tradition. Min yngsta, född 2013, har aldrig gått ett enda luciatåg, på hennes förskola firade de lucia genom att samla alla avdelningar och äta pepparkakor och dansa kring granen. Vi föräldrar var inte inbjuda till någon form av lussefirande alls. Tidigast i årskurs 5 kommer hon få gå luciatåg i skolan. Äldsta dotter hann med 3-4 st och sedan blir det ett i årskurs 9. Så vi är riktigt avis på er som får fira denna dag med era små och deras lussefirande i förskolor/skolor. ☺️

 7. Håller med att det är tråkigt men det är tyvärr en effekt av hur samhället har förändrats. Många fler än man tror lever under skyddad identitet och förföljelse så därför är det en viktig bestämmelse!
  Kram

 8. När mina barn gick på förskola och skola var det inte fotobud, men vi får nog snällt leva med att det är så idag och så klart respekterar vi det, men det är trist att det blivit så.

 9. Jobbar själv på förskola och det handlar nog inte om influensers.Det finns många barn i Sverige som lever under hot och tvingas ha skyddad identitet.En bild som sprids på nätet skulle kunna få förödande konsekvenser.Då är fotoförbudet ganska enkelt.Sen finns flera föräldrar som inte vill att deras barn ska exponeras på nätet då bilder kan hamna väldigt fel.På vår förskola får de gärna fotografera sina barn efteråt och vill de ta foto med kompisar är det lätt att fråga föräldrarna.

 10. Det låter som ni har barn med skyddad indentitet. Lagen säger att du får fotografera ditt barns lucia tåg för ditt privata album, om inte skolan har restriktioner som skyddad indentitet. Skolan däremot får inte fotografera barnen o dela på era slutna sidor som tex unikum utan förälders medgivande, ännu mindre använda det i syfte av företaget/skolans vinning som tex reklam.

 11. Förstår du inte att det är sådana som du som lägger upp bilder på andras barn på en blogg som vem som helst kan läsa som är problemet. Hade folk behållit bilderna för sig själva hade förbud aldrig uppstått. Det har ingenting med GDPR att göra.

  1. Hur är det med läsförståelsen:/ jag skrev att jag inte lägger upp bilder på andras barn och att jag förstår att andra inte vill att deras barns ska synas på bilder offentligt. Jag menar bara i texten att alla borde sluta med att lägga ut bilder som inte önskas så att vi föräldrar kan få våra filmer/bilder på barnen att ha privat.

   1. Ja, det borde de – men HUR ska förskolan kunna säkerställa det? Hur ska det följas upp? ”Ta bilder, men lägg inte ut dem på sociala medier…”? Nej, det går ju inte, och därför måste man förbjuda.

   2. Jo, du har lagt upp bilder på andras barn, tjejkompis till din dotter. Men, jag är säker på att du frågat innan.
    Jag tror inte influencers är problemet, 99% av alla förskolor har nog bara ”vanliga” föräldrar med Insta och FB, som riskerar att röja barn med skyddad identitet osv. Jättetrist med förbud, jag förstår dig, men oundvikligt i och med exponeringen via sociala medier.

  2. Du vet att GDPR inte har något med skyddad identitet att göra, va? Fotoförbud har det funnits i många herrans år på vissa förskolor och skolor, långt innan GDPR trädde i kraft. 🙂

 12. Faktum är att enkel mindre barn blir rädda när dom får paparazzismatter i ansiktet av föräldrar och släktingar…

 13. Faktum är att endel mindre barn blir rädda när dom får paparazzismatter i ansiktet av föräldrar och släktingar…

  1. Det har alltid funnits några som inte gillar att fotas o kommer alltid att finnas det.. då behöver inte hens familj fotografera hen..
   i det här fallet låter det som de har barn med skyddad indentitet.. annars kan de inte förbjuda föräldrar att fotografera bilder till privat bruk. GDPR säger att man inte bör sprida bilder på social media offentligt.. dock inte förbjudet att göra det som privatperson. Företag får dock inte göra det.. inte skolan heller om de inte har föräldrars medgivande från just det tillfället. i det här fallet verkar det som skolan missuppfattat GDPR.. såvida de inte har barn med skyddad indentitet…

   1. Kanske är just det som är problemet, att det inte är förbjudet för privat personer att lägga upp kort på andra människor på sociala medier utan att fråga om lov. Det är bara att gå ut på FB så förstår man varför detta förbjud finns. Förut så fanns korten i ett album hemma hos någon, nu ligger allas album uppe digitalt för hela världen att se. Jag tycker att förskolorna gör rätt som har förbud även fast det inte finns barn med skyddade identiteter där. jag vill inte att någon lägger ut kort på varken mig eller mina barn utan mitt medgivande och ändå händer det titt som tätt av vuxna människor.

 14. Du publicerade ju ändå foton offentligt från Beas lucia och jag tänkte faktiskt på det då att du inte borde ha gjort det. Hur många ungar som helst som syntes. Hade du frågat alla dem?

  1. Och om jag som förälder ser att en annan förälder har lagt ut kort på mitt barn från ett firande från förskolan, vad gör jag då? Jo, jag anklagar såklart den förskolan för att de låter andra föräldrar fota mitt barn. Så förskolan gör rätt som förbjuder fotografering helt, det är bara att ta en titt på FB så ser man att väldigt många inte förstår vad ”för eget bruk” innebär.

  2. Nej, det står också så här: ”viktigt att respektera om skolan har några regler kring fotografering”
   så det är ingen mänsklig rättighet att ta bilder på sitt barn när andra barn finns med

 15. De har garanterat barn med skyddad identitet. Har jobbat inom skolvärlden många år och de gånger vi haft fotoförbud har det varit pga barn som lever under hot mm. Så därav att du antagligen inte fick ta bilder.

 16. Men jösses… PERSPEKTIV. Att det här ens är en fråga att diskutera/bli upprörd över. Det finns saker som är viktigare än att ha filmklipp från barnens lussetåg på förskolan. I detta fall: att säkra barnens utsatthet. Vill man hemskt gärna ha ett arkiv av barnens lussetåg kan man faktiskt ha ett eget luciafirande hemma efter skolan.

 17. Åh herregud. Förlåt, men nu blir jag faktiskt förbannad. Ta reda på VARFÖF det råder förbud innan du antar att det är pga GDPR och sociala medier…!
  I vår skola och förskola råder fotoförbud. Vill du veta varför? Jo, det finns flera (så oerhört att ens ta in) barn vars ena vårdnadshavare utövat både fysiskt och psykiskt våld mot dem. De har fått fly tillsammans med den andra vårdnadshavaren och bosätta sig på hemlig ort med skyddad identitet för att över huvud taget ha en chans att överleva. Du förstår ju säkert att även om du och Olle och Anna och vem det än är ”lovar” att inte lägga ut bilder där andra barn syns i bild är ju det ingen garanti för att det inte sker (antingen medvetetet eller av misstag). För mig råder ingen tvekan – jag kan avstå från att ta ett kort eller filma mina barn för att hjälpa de barn med skyddad identitet att få fortsätta leva. Herregud.

   1. Jag tror inte att förskolan går ut med att det finns barn där som har skyddad identitet, klart att de anger en annan anledning till varför det är fotoförbud.

    1. Men nu säger inte GDPR att du som privatperson inte får ta bilder på ditt barns luciatåg.. som sagt har skolan missuppfattat GDPR lagen…

   2. Det är en felaktig tolkning av GDPR i så fall. Och jo, förbannad blir jag för att det känns så oerhört onyanserat att skriva ett sådant här inlägg utifrån ett ”jag-perspektiv”. Vi snackar ett foto. En bild. Se fotoförbudet som en chans att stanna upp, ta in stunden med alla sinnen och spara den där inne i hjärteroten.

    1. Jag förklarade ju att jag förstod varför, att jag respekterar så klart men att jag tycker det är synd att det blivit så här. Att jag önskade att det inte var så. Är det verkligen något att bli arg på?

     1. Vad önskar du vore annorlunda? Att barn inte behövde leva med skyddad identitet? Ja, det önskar jag också.

 18. Alla är vi olika. Jag och min man har offentliga jobb. Vi har fyllt i att våra barn inte får fotograferas på förskolan alls. De ska inte finnas på bild på någon hemsida eller i sociala media. Jag har heller aldrig visat våra barns ansikten på tex Facebook. De får vara med sen när de själva får välja. Jag skulle bli irriterad om jag fick veta att någon annan lagt ut bild på våra barn.

  Då vill vi ha det 😊

  1. Nu handlade det ju inte om att LÄGGA ut bilder utan ha för eget bruk. Tänk de föräldrar som inte kan vara med pga jobb. Kan de då inte få se hur deras ”lille” hade det på förskolan?
   Har gått troll i oroligheten tycker jag!

   1. Nu kan man ju inte lita på att andra föräldrar inte lägger ut på sociala media. Hade de endast varit för eget bruk så hade det varit fine, men allt ska ju läggas ut för allmän beskådning. Vi tar kort på våra små efteråt när de står för sig. Känner inte att vi behöver ha med de andra barnen på bild.

 19. Jag tycker det är fruktansvärt trist! Vill så få fina minnen på bild till de dagar när man är gammal & grå!

 20. Det var väl på din instastory som du filmade från Beas julkonsert eller luciatåg eller vad det var i skolan? Eller var det ett inlägg i bloggen men i så fall har du plockat bort det men nånstans var det, instagram el blogg.

  1. Jag la ut en story där jag satt på 14 raden och rörde kameran snabbt mot scenen och INGEN kan urskilja ett endaste ansikte och ej zooma. Så nej jag har inte visat några ansikten, bara en luddig gröt av elever på jätteavstånd och med guldregnsfilter över. Det är igenkänning och ansiktsdrag som är det viktiga.

 21. Tycker fotoförbud är bra i detta sammanhang! Världen har förändras och jag är förvånad att så många fortfarande vågar vara så öppna Med att lägga upp bilder på sina egna barn på nätet. Men där tänker vi alla olika. Jag tycker de ska få välja det själva den dagen de kan. Jag spelade in och fotade mina barns luciatåg men aldrig någon som varken tittat på det eller frågat efter det av barnen trots att två av dem är vuxna nu. Så jag tycker inte det är hela världen. Men det är ju en bra idé som någon skrev att samlas utanför skolan de som vill för att fota barnen tillsammans!

 22. Såhär skrev jag till ”min” förskola – då tog de bort ordet förbud och pratade om policy istället- och efter något år tillät de fotografering igen!
  ”Att fotografera är en grundlagsskyddad fri- och rättighet (Yttrandefrihetsgrundlagen). Rättigheten kan endast begränsas genom lag och endast om syftet med begränsningen väger tyngre än intresset av den grundlagsskyddade rättigheten och inte går längre än nödvändigt för detta syfte. Det kan tilläggas att rättigheten syftar till att säkerställa ett fritt och öppet meningsutbyte i samhället, och i förlängningen ett fritt och öppet samhälle. Kommunal förskola borde rimligen dela och främja samhällets intresse av ett fritt och öppet meningsutbyte. Fotoförbudet på förskolan är emellertid inte lagstadgat och kan således inte upprätthållas som begränsning av yttrandefrihetsgrundlagen. Därutöver är det ytterst tveksamt om det är förenligt med gällande regler rörande arbetsmiljö att personal ska tvingas informera om förbud som avviker från gällande lag och innebär begränsningar av grundlagsstadgade fri- och rättigheter och som dessutom inte kan upprätthållas. Mot bakgrund av att ett fotoförbud på förskoleområdet således är såväl lagstridigt som otillräckligt för att tillgodose de fotoavoga föräldrarnas önskemål – och alltså helt meningslöst – måste förbudet rimligen hävas. Åtminstone vid de särskilda tillfällen då anhöriga bjuds in för att få ta del av framträdanden.” Jag håller med dig om att det är förfärligt att inte ha bilder och filmer från sina barns framträdanden – lycka till!

  1. Om jag hade bestämt över den förskolan så hade jag slutat att bjuda in föräldrarna helt. Vart är friheten att få bestämma själv om man vill vara med på ett foto eller inte?

 23. Det är vansinnigt konstigt att alla känner till någon som har skyddade personuppgifter helt plötsligt. I Sverige finns det knapp 20 000 med olika grad av skyddade personuppgifter, det är väldigt underligt hur dessa personer finns på alla förskolor/skolor och hur alla tror sig känna till att just deras skola har flera med skyddade uppgifter.

  Det är fruktansvärt att det finns en endaste som behöver skyddas men det är inte anledningen till att skolor inför fotoförbud, det är för att helt vanliga människor inte kan hantera sina sociala medier. Jag har valt bort allt sånt och jag blev skogstokig när jag fick se att en annan mamma lagt upp bild på mitt barn på sin facebook (för att hennes såg extra söt ut på just den bilden). Jag vill gärna fota luciatåget till mitt album och jag tycker det är trist att så många under så lång tid har struntat i att respektera andra så att reglerna på många ställen ser ut som de gör idag.

  1. Fast det är ju en siffra som inte innebär att det alltid är samma 20 000 att ha skyddad identitet, sekretessmarkering och kvarskrivning är inte permanent utan måste förnyas och förnyas ej om hot ej anses finnas så det är inte under ex en femårsperiod samma 20 000 utan det kommer variera, några kommer vara samma o några utbytta. Där är en hel del kvinnor och barn som lever på skyddade boende och inte ännu fått skyddad identitet och kanske inte heller kommer få men de behöver ändå skyddet o anonymiteten i väntan på rättegångar och annat, ibland anses behovet inte finnas om/när personen som utgör hotet sitter i fängelse.

   När vi åkte till skyddat boende var barnen erbjudna skolplats nästan direkt innan vi hade tänkt på att be om skyddad identitet. Jag tror därför det kan finnas fler barn än de som syns i statistiken på skyddad identitet som är i behov av anonymitet.

  2. Maja, vad menar du? Att vi som känner barn med skyddad identitet ljuger? Mitt barns bästa vän har skyddad identitet. Vi vet inte vad barnet heter ”på riktigt”, vi får aldrig veta var hen bor, vi kan inte fråga någonting om hens förflutna. Pappan hotar mamman och barnet till livet och förföljer dem fysiskt om han får reda på var de är.
   Men visst…. Vilken tur att DU vet varför fotoförbud infördes. I vår skola skedde det långt innan GDPR och vi har fått utskick där man i detalj förklarar anledningen.

   1. Till C: Men snälla, sitt inte här på nätet och skriv om personer som lever med skyddad identitet. Allt går att spåras så även dina digitala fotavtryck. Tänk till lite! OM det nu är så att du känner individer med skyddad identitet varför är du så benägen att skriva om det offentligt? Även under ”anonymt” användarnamn. Ta ditt ansvar och håll tyst om den information du förmodligen blivit tilldelad i förtroende. Skämmes!

   2. Men då har skolan informerat er och det ska man självklart respektera. Men i Petras fall slänger de med GDPR hit o dit vilket många gör och det är helt fel och stor misstolkning av GDPR lagen.

 24. Om det är trist eller ej att man inte kan filma sitt barns luciatåg så finns det nog en tanke med det hela från personalen dessa olika arbetsplatser. Något annat man kan ha i åtanke är detta,
  Visste ni om att en genomsnittlig femåring idag finns på 1 500 bilder på nätet!
  Även om man själv inte sprider bilder så finns det andra som gör det tyvärr, och vi får nog bara acceptera att det är såhär nu och sen göra det bästa vi kan av det hela.

 25. Det var faktiskt bland det ytligaste jag läst. Tråkigt. Precis som flera skriver så bör vi väl ha barnens bästa för ögonen? Ingenting annat. Och finns det bara ETT barn i kommunen som har skyddad identitet, och lever konstant i rädsla för att bli hittade, ja då får väl för f-n vi vuxna göra vårt yttersta för att inte ställa till det. ’Fina album’ kommer jäkligt långt ner på priolistan för alla de som på något sätt fått inblick i dessa jagade barns vardag. Skit i bilderna på skolgården, ta ett par fina kort hemma – och var nöjd över att vi inte bidragit till risken att en farlig människa av slump kan hitta ett barn som inte ska bli hittat. Omtanke för andra!

 26. Hej Petra,

  Jag håller med dig helt och hållet att det är supertråkigt att det blivit så på många skolor, men jag kan precis som du förstår att det kan finnas anledning till sånt förbud.
  Var på sonens lussefirande idag, han går på en liten skola i västra Göteborg och där råder inget förbud, vi får både filma och fota men vi får tydlig information varje gång att vi absolut inte får lägga ut något på sociala medier utan att fråga de andra föräldrarna, eller barnen också för den delen.
  Jag är jätteglad att kunna spara dessa bilder och filmsnuttar för framtiden, barnen tycker det är jättekul att titta tillbaka på gamla firanden med sina kompisar. Jag är också glad över de gamla bilder som finns från min barndom av alla klasser man gått i.

  Man kan absolut spara fina minnen i hjärta och sinne men det är väldigt mysigt att ta fram och titta tillsammans med barnen på dessa minnen. Så ja, jättetråkigt!

  Och till alla upprörda, tagga ner, man kan ha förståelse för förbud och samtidigt vara lite ledsen över att det blivit så. Man har väl för sjutton rätt till egen tanke och känsla?

  Kram på dig Petra och trevlig helg!

  1. Alla har rätt till egna åsikter och tankar. Men det här är en så otroligt läskig verklighet för många familjer, att leva med skyddad identitet. Jag kan verkligen inte föreställa mig hur det skulle vara att konstant leva i rädsla för att någon letar efter ens barn. Och då ger det en lite dålig eftersmak att en bloggare som själv är mamma inte förstår riskerna det medför med foton som visar överallt i media. Om vi alla kan hjälpa till att förhindra risken att ett barn hamnar illa så är det väl jättebra om vi kan ta fina kort hemma?

   1. Nu har jag faktiskt inte någonstans nämt eller förringat någons rädsla. Inlägget handlade överhuvudtaget inte om det. Jag förstår, givetvis, riskerna för utsatta kvinnor och barn att avslöjas om de syns på bilder offentligt men detta inlägg handlade om GPDR och hur tråkigt det har blivit i samhället då vi faktiskt inte längre kan spara bilder och foton från barnens högtider i skolan. SÅ KLART ska inte något barn riskeras att bli utsatt för något hemskt pga att föräldrar och barn vill ha bilder/film som minne. Men som sagt, detta inlägg handlade inte alls om det och jag tycker det är oerhört trist att jag upprepade gånger ska feltolkas, och dumförklaras, av vissa läsare.

    1. Jag tror precis som du att de som jobbar med sociala media tänker ett varv extra och inte lägger ut bild på andras barn. Jag hade gärna haft foto i vårt album också och vi hade varit ok med fotografering om man visste att inga andra la ut bild på våra barn på fb och insta. Här handlar det inte om skyddad identitet eller gdpr. Det är synd att föräldrar (och övriga anhöriga) inte kan lova att hålla sina bilder för sig själva. Det är trist….

 27. Jag arbetar inom förskolan och vi får absolut inte ens nämna att vi har barn med skyddade identitet. Men det har vi i princip alltid därav fotoförbud, och vi säger också ofta att det beror på Gdpr eller annat. Vi kan inte nämna att vi har barn i verksamheten med skydd. Det kan betyda livsfara för dem. Vi har provat låta föräldrar fota för eget bruk men hamnar tyvärr på öppna instagram eller facebook… Tyvärr 🙁

  1. Skrämmande att du som visar dig hör med namn och bild skriver om att ni har många där du jobbar med skyddad identitet. Jag skulle bli livrädd om jag såg vad du skrivit om min barn levde så och gick på förskola där du jobbar. Hade jag varit din chef hade jag nog inte känt att hur man jobbar med sekretess och säkerhet på förskolan nått fram till dig på rätt sätt

 28. Jag arbetar också på förskola och vi har flera barn med skyddad identitet. Har samma erfarenheter som du, föräldrar lägger ut på sociala medier ändå. Vi får inte heller nämna att anledningen till förbudet är skyddad identitet. Man får skylla på nåt annat helt enkelt.

 29. På barnens skola undanber de fotografering och motiverar det med att många/de flesta i publiken fokuserar så hårt på att fota/filma att skolpersonalen upplever att barnens framträdande kommer i skymundan. Att dokumentera upplevelsen bli alltså viktigare än att vara ”här och nu”. Före fanns det max en kamera per familj men nu fotar/filmar samtliga. Jag instämmer i att en skärm framför ögonen begränsar upplevelsen och det kan nog inte vara så kul för barnen heller att publiken står med telefon framför ansiktet.
  Därmed ingen kritik mot hur andra gör, vill bara delge mina erfarenheter och åsikter. Ingen behöver tycka som ”vår” skola eller som jag🙂

 30. Nästan så man måste skratta; att du Petra orkar. Seriously, finns en hel del värre saker att irritera sig över än fotoförbud. Visst, minnen är viktigt och roligt, men dom kan man spara andra ställen än på foton. Du har turen i livet att ha ork och lust att irritera dig över helt totalt onödiga saker (perspektivet me, me, me!!!) låt oss dig leva så, viktigt med materia o dyligt. Men seriously, lite ihåligt, tycker synd im dig. Ta det lugnt, pojken kommer nog att växa upp med foton om sig själv i långa rader ifall du oroar dig om det.

  1. Haha…. du har ”turen” i livet att säga åt människor vad de ska hänga upp sig på!? Du har inget annat för dig än att säga åt en person vad hon ska tycka o tänka?
   Självklart är bilder och film viktiga minnen som man sen kan visa för sina barn och familj som inte varit med på plats… har du barn? Då förstår du nog själv eller kommer göra när dina barn frågar efter film o bilder… men då är det försent.. Jag tycker det är jätteskoj att titta tillbaka i våra gamla album och filmer när jag växte upp, varför ska vi inte kunna ge det till våra barn? Tycker synd om dig som antagligen inte har dessa minnen… släpp tanken ”jag vill också ha det Petra har” så kommer du må bättre… 🤗

  2. Usch vilken låg kommentar, hade du kunnat stå och säga detta till Petra face to face?
   Så det handlar om ego att filma och fota sina barn i såna här sammanhang? Min man kan väldigt sällan vara med på sånt här i skolan då han inte har samma möjlighet som jag att vara borta från jobbet, då är jag jätteglad att jag kan visa på film och foton hur fantastiskt fint barnen lussat osv. Barnen har ju övat länge inför detta och vill såklart att båda föräldrarna ska få se.
   Lite diskret på håll filmade jag med tillåtelse en snutt och tog några snabba bilder utan blixt. Supermysigt att spara och ha som minne och visa mannen.
   Hade det varit förbud på mina barns skola hade jag självklart respekterat det men jag är väldigt glad för att så inte är fallet.
   Har aldrig varit med om att någon lagt upp något på andras barn på skolan på sociala medier men visst finns det de som gör det utan lov och det är inte ok.

   Tycker synd om dig som inte förstår bättre än att sitta och uttrycka dig illa på nätet.

 31. Hej Petra, jag håller helt med dig. Tycker det är trist att samhället blivit på det sättet att man på en del skolor inte kan fota från sina barns avslutningar.
  Sen är det ca 5000 barn i Sverige som har skyddad identitet, så dessa barn finns ju inte i var och varannan klass och går inte att använda som generellt argument för fotoförbud. Snarare handlar det väl om någon form av rädsla – och just detta tycker jag är trist.

 32. Hej! Det är ju som det är, finns det ett fotoförbud av ena eller andra anledningen så får man respektera det, vilket Petra också gör. Sedan är det ju bra om alla i vår fria demokrati får uttrycka sin åsikt om detta, och föra en diskussion, på bloggar och andra ställen. Tråkigt dock när det blir personliga påhopp, i vilket sammanhang det än sker. Det känns onödigt och leder sällan till något konstruktivt. Det går dock kanske att komma överens om att detta är ett känsligt ämne för många, av många olika förklarliga skäl.
  Allt gott! 🌸

 33. Jag som förskollärare får varje år denna diskussionen och slåss mellan vad som är rätt och fel. Det finns dock en jämförelse som tyvärr går isär. På förskolan och skolan råder fotoförbud på gruppen barn osv men så fort familjerna kommer på gympaavslutningen fotas det för fullt och råder inga regler. Fast det egentligen borde… PUL är verkligen en svårlag som är otrolig svår att både tolka och följa. https://kamillaskamera.com/2019/12/14/julklappssacken-2019-lucka-14/

 34. Som barn fick jag under en period leva under skydd, det var inte lätt ens på den tiden innan internet fanns i varje hem. Idag måste det bara oerhört stressande för de familjer som lever under skydd, det fotas och delas hejvilt, inte av elakhet eller för att undanröja dessa utan det är bara så det är. Fotoförbud på förskolor/skolor möjliggör att även dessa barn kan medverka. Det kan ju tyvärr räcka med en suddig bild på barnets rygg/baksida för att någon faktiskt ska känna igen…

 35. Såååå tråkigt att läsa alla elaka kommentarer!
  Arga kommentarer, påhopp ochskarpa tillrättavisningar…
  …Säger mer om er än om bloggerskan och jag undrar om ni inser hur illa ni behandlar en annan människa i skydd av det anonyma mörker troll och andra gömmer sig bakom.

Comments are closed.