LÖJROM & RÅRAKOR

.

Igår  kväll fredagsmyset vi ju till det ordentligt extra allt med Kalix Löjrom! Detta med rom är ju det absolut godaste jag vet men det ska vara just kall löjrom från Kalix mmmm, de andra romsorterna är inte i närheten om ni frågar mig! Ska ju absolut inte påstå att jag är uppvuxen på detta men ja vi åt det faktiskt ganska ofta då pappa hade stålverken uppe i norr som kunder och flög dit regelbundet och hade då med sig en liten h i n k med denna delikatess hem som vi hade i frysen… Nu går man själv till delidisken på Ica och köper typ en pytteliten ask med löjrom för 400 kr haha  – yes dyrt, lyxigt och ljuuuvligt gott…

.

.

.

Man ska inte krångla till det egentligen med löjrom, det ska serveras på krispigt smörstekt toast eller en råraka med en klick Smetana och lite finhackad rödlök. Gjorde dock två varianter igår, en råraka med Skagenröra också.

.

.

.

R Å R A K O R

med löjrom 4 portioner

.

Du behöver: 800 g Amandinepotatis, 3/4 tsk salt, 1/2 dl rapsolja, 40 g smör.

Gör så här: Skrubba potatisen och riv grovt. Blanda med salt. Vrid ur potatisen i en ren kökshandduk. Hetta upp en stekpanna med lite av oljan och smöret. Lägg i ¼ av potatisen (för 4 port) i ett tunt lager. Tryck ut rårakan samtidigt som pannan skakas och stekspaden skjuts under rårakan så att den inte fastnar. Stek på medelvärme 4-5 minuter per sida. Stjälp upp på en tallrik, stek resten av rårakorna och servera direkt med löjrom, rödlök, gräslök och gräddfil.

.

.

Idag har vi gjort en utflykt till Skultuna Messinsgbruk! Fabriksbutik, outlet och ju så himla mysigt ställe att luncha på. Men mer om det imorgon. Nu – ut och springa en runda nere vi Mälaren i vårsolen!

.

.

Fortsatt happy lördag alla!

.

.

KRAM
.

.

.

Rekommenderade inlägg

8 kommentarer till “LÖJROM & RÅRAKOR

  1. Min 80+ granne äter inte löjrom. Han är fiakarson från Nyborg i Kalix och han och hans syskon ville inget hellre än att få kaviar på tub på smörgåsen då de var små istället för löjrom.

    1. Kommer själv från Kalix och känner så väl igen det där. Uppvuxen med frysen full och allt man ville ha var Kalles. 😄

  2. Åh gillar det inte haha, men älskar den vanliga stenbitsrommen 😅 tycker löjrom är smaklöst. Men det ser väldigt gott ut 🤗

  3. Kalixlöjrom är ljuvligt! Om det inte går att få tag på brukar jag ersätta med tångcaviar (som är otippat gott!) Stenbitsrom tycker jag är oätligt…

  4. Kalix är så gott! Men när det otippat är slut i disken så köper jag tångkaviar. Så sjukt mycket godare än den där läbbiga ”stenbitsrom” som har en hemsk bismak!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *