VARSÅGOD – GODASTE BLÅBÄRSPAJEN

.

Vet inte hur det är med er men jag blir alltid så galet sugen på att baka den här tiden på året! Kakor, pajer, bullar mumsfillibabba. Bakade en blåbärssmulpaj som blev helt galet poppis (försvann i ett nafs och Trulle åt väl halva och han är kräsen kan jag lova haha) som jag tänkte att ni ska få receptet på! Enkel och inga konstigheter men ibland är ju det det allra bästa. Smakar så där segt och knäckigt…Så ska den serveras med riktigt god krämig vaniljsås – det är ett måste mmmmm.

..

.

B L Å B Ä R S P A J

.

Du behöver: Fyllning 500 g blåbär färska, 0,5 dl syltsocker, 2-3 tsk potatismjöl. Knäckig smuldeg 175 g smör, 2 dl strösocker, 2 krm salt, 3 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 dl ljus sirap

.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och lägg i pajformen. Rör sen ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i skålen tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och bre försiktigt ut ett jämnt lager över bären med en slickepott. Grädda sen pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg och aervera gärna ljummen med vaniljsås!

.

.

Nu ska jag kila upp till Lolo och kolla hur hon mår! Fick sin första vaccinspruta idag lilla gumman och mår lite sisådär. Tänk att barn också erbjuds Covidvaccin nu? Det har gått fort ändå och är såå bra. Sen ska jag ta en liten check med min yngsta tjej och se hur den första dagen i sexan var.. Sexan, kan inte faatta det – plötsligt så var det dags bara! Min lilla Beabus. Och Moje är plötsligt en av de ä l d s t a på föris minsann och känner sig tvärstor…Vojne vojne:)

.

.

Fortsatt fin måndag nu alla!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

31 kommentarer till “VARSÅGOD – GODASTE BLÅBÄRSPAJEN

 1. Nej det är inte så bra att barn erbjuds ett vaccin som inte är färdig testat. Nyttan överväger inte risken. Jag vet vad jag talar om jag har ett barn som blev skadat av gardasil och till följd av detta har vi fått upplevda två mardröms år som jag verkligen inte önskar någon att gå igenom. Jag lovar dig du vill inte att ditt barn ska få ett galet immunförsvar som börjar attackera sin egna kropp. Att vuxna tar vaccinet är deras val men barnen ska inte blandas in i denna hysteri. Och jag inte emot vaccin eftersom jag lät mitt barn ta gardasil och vi har tagit allt annat som man ska.

  1. Beklagar det som hände m Gardasil. Usch å fy fan rent ut sagt. Vet inte vad jag ska tro om allt. Det här vaccinet är ju inte nytt, utan ett förbättrat gammalt. Jag är eg motståndare till vaccin, för min egen del. Men kände hetsen med detta. Såg en film på YT med en forskare som hävdade att äggstockarna påverkades av detta vaccin, att gifter i vaccinet lagrades extra mycket där och jag hade ont i mina i några v efter första dosen, inte andra. Nu är jag för gammal f att få barn, så det kvittar. Men de yngre 30 och ner..vill jag bara hoppas att det är felaktig fakta. Problemet är att ingen vet ngt om framtiden efter vaccination. Å ingen kan hållas skyldig, då alla läkemedelsbolag är friskrivna från ansvar (undrar verkligen varför)
   Vill de minska jordens befolkning så har de haft en ypperlig möjlighet nu 🤔
   Tycker absolut inte att barn ska ta vaccinationen.
   Ja, den som lever får väl se.

 2. Nej det är inte bra att vaccinera barn! Det är jag starkt emot. Det är inte värt risken med biverkningar att vaccinera barn. Till vilken nytta då egentligen, barn löper inte stor risk att bli allvarligt sjuka i corona över huvudet taget. Absolut vaccinera äldre och de som tillhör riskgrupper. Men att vaccinera barn för att skydda de äldre som redan till största del är vaccinerade är fullständigt vansinne. Hela hysterin med vaccination gör mig så illa berörd. Vi vet ingenting om långtidseffekter och vi vet heller inte om det är den bästa vägen att gå. I Israel som är ett av världens mest vaccinerade länder ökar nu smittspridningen och personer över 60 rekommenderas att ta en tredje dos. Känns som att syftet med vaccineringen har missats då om man ska börja ta fler sprutor.

 3. Här har vår 16-åring också fått sin första dos. Känns så bra! Något som också känns bra är att vaccinationsviljan är hög även hos våra unga. Glad att merparten av befolkningen inte lyssnar på massa ”hitte-på”-teorier av diverse ”hobbyprofessorer”. Blåbärspajen verkar supersmarrig förresten:)

  1. Det är ignorant att skriva att det är en massa ”hittepåhistorier” av ”hobbyprofessorer”. Det är många forskare och läkare världen över som inte är för massvaccinering och ser flera risker med det. Istället för att skriva att det är hittepå borde du läsa på och se vad människor grundar sin ståndpunkt på. AnnCatrine som jag skriver här ovan har jobbat med vaccin och utvecklat vacciner samt är molekylär cellbiolog. Det jag skriver har jag källa på. Sen håller jag med om att man inte kan lyssna på allt. Men att då ta för givet att allt är ”hittepå” när man inte tagit sig tiden att läsa materialet är bara ignorant och dumt. Ett mynt har alltid två sidor.

   1. Det är enklast att kalla det hitte på..det finns lite för många högutbildade professorer, forskare och läkare som går mot mainstream i det här fallet och det ska man nog väga in i sitt vaccinationsställningstagande..uh årets längsta ord 😅..jag kommer inte plussa ngt vaccin och jag kommer inte ta fler sprutor framöver heller.

  2. Men det är ju dumt att lyssna på hittepå teorier och hobbyproffessorer. Mycket bättre att du lyssnar på vad Ann-Cathrin Engvall säger. Hon har säkerligen betydligt högre utbildningsgrad och erfarenhet än vad du har. Hon vet vad hon talar om, hon hade dessutom rätt förra gången också då barn användes som försökskaniner. Tyvärr får hon inte trots sin höga utbildning och kunskap som slår de flesta du ser på tv och i tidningen komma fram med sin åsikt. Ställ dig frågan varför hon inte får dela med sig. Hon är inte emot vacciner hon har ju själv varit med och utvecklat dem.

 4. Nej Hanna! Det är inte ignorant! Jag VET vad jag pratar om och jag är rejält påläst kan jag tala om utifrån det yrke jag har. Tänker inte gå in i någon diskussion med vaccinmotståndare så end of discussion för min del!

  1. Jag är inte emot vaccin vad gäller att vaccinera äldre och riskgrupper. Det jag däremot är emot är den ensidiga nyhetsrapporteringen, vaccinpass, prat om att begränsa människors rättigheter som just nu sker i många länder, jag är emot att vaccinera barn för jag tror inte att nyttan för barnen är större än risken de blir utsatta för av vaccinet. Jag är emot den press som är i samhället att man bara ska ta vaccinet oavsett vad. Jag saknar nyansen i debatten.

 5. Man måste väl ändå förstå att vaccinet gör nytta, räcker ju att se på antal döda och antal på IVA. För egen del tycker jag absolut om man jobbar i vården med äldre och utsatta skall man tvingas att vaccinera sig, många länder som redan infört detta. Är också lite inne på linjen att man skall ha vaccinpass om man skall gå på vissa evenemang; konserter, fotboll etc. Man vaccinerar sig både för egen del men också för alla dina medmänniskor. I dagsläget kan man vaccinera barn som är födda 2005 och uppåt. FHM vill vänta med att se hur det går om man skall sänka åldersgränsen.

   1. Deltavarianten ökar i Israel, vaccinet är inte 100-procentigt mot detta. Dock blir man mindre sjuk om man skulle drabbas, risken för att dö är alltså mycket mindre om du är vaccinerad.

 6. Hej Petra.
  MÅste prova pajen ser helt ljuvlig ut!
  Tänkte bara flagga för ett ”önske” inlägg. Höstens garderob och bästa basplaggen att ha i den!

  Tack på förhand

 7. Tack Petra för ett bra recept än en gång! Gjorde pajen i en rund form med diametern 26 cm (det var ngn som undrade). Tack också för att du låter dina barn bli vaccinerade. I USA finns nu för många unga som ligger inkuberade på intensiven och ångrar att de inte tog vaccinet. Där vill vi inte hamna! Skön tisdag till Petra och hennes följare.

  1. Håller helt med även om barn födda 2005 och tidigare själv kan bestämma,. Så klart blir man påverkad om inte föräldrarna är med på samma tåg.

 8. Gjorde pajen idag för att fira att det är tisdag🫐💙!! Mycket god💙 Tur att mina barn är myndiga och jag slipper ta beslut åt dem (de har valt att vaccinera sig) Verkar finnas både för och emot och många tankar kring vaccinet.
  Tisdagskram

 9. Det är över 600 barn som drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccinet 2010. Min väns son är en av dem och liksom sina olycksbröder o systrar kan han inte leva ett normalt liv. Många läkare o forskare som är provaccin ställer sig mycket frågande till detta bla för att barns kroppar reagerar annorlunda. Tyvärr hörs inte deras röster i debatten.

 10. Vad skönt att vi har ett eget val när det gäller vaccineringen… jag och mina döttrar har vaccinerat oss och hoppas vi kan bidra till mindre smitta i samhället och framförallt skydda oss själva.

 11. Petra, jag tycker du ska ta bort kommentarerna om vaccination här. Det känns inte som en idé bra att låta anti-vacc och konspirationsteorier få uttryckas på ditt forum. Jag vet att du har en väldigt öppen policy, men detta blir inte rätt. Det finns andra ställen dit man kan vända sig för denna typ av diskussioner och spekulationer.

  1. Varför då? Det är en allra högst intressant fråga. Är det obekvämt för dig att höra andra åsikter? Alla gör vi våra val. Titta från båda håll och känn dig nöjd med ditt val. Det är allt du behöver bry dig om. Allt gott!

   1. För att vilseledande information och konspirationsteorier inte ska spridas. Citat ut ditt första inlägg: ”Vill de (läkemedelsbolagen) minska jordens befolkning så har de haft en ypperlig möjlighet nu”
    Jag tycker begreppet foliehatt är ytterst fånigt, men ibland har det sitt användningsområde.

    1. Jag respekterar din åsikt. Jag är glad för allt jag lärt mig och att jag inte litar blint på mainstream information f att vi ska behålla lugnet. Men när forskare och läkare tom säger ifrån med risker och okunskap så lyssnar jag gärna på det med. Jag har sett vaccinskador på nära håll. Vill du nedvärdera mig och skriva foliehatt, varsågod. Det säger mer om dig än om mig faktiskt.

 12. A – Fast ni kan ju fortfarande smitta andra, trots att ni är vaccinerade. Vaccinet ”skyddar” ju endast dig själv.

 13. Så tråkig blogg. Inga uppdateringar på flera dagar. Slutar snart att följa. Gäsp…

  1. Men om den nu är så tråkig enligt dig så kan du gå och gäspa någon annanstans.

 14. Är inte detta Camilla Hamids recept? En länk eller iaf credd till henne borde du verkligen skriva med.

Comments are closed.