ETT MULLIGT OLIVTRÄD

 

...

Jag har köpt ett jättehäftigt olivträd! Var helt oplanerat men när det var såå snyggt och dessutom med 50% rea (på Plantagen – bara tips ej reklam. De hade s å många fina träd när jag var där och när de egentligen kostar nästan 4000 kr så är det bara att passa på) på denna bjässe så slog jag till och kånkknuffade in den i Mercan. Nu vet jag att det kanske i är det mest optimala att ha ett olivträd inne i den torra hemmaluften på vintern men vissa säger att det går och vissa inte? Vad säger ni söta bloggisar, vad är era erfarenheter om just olivträd?? Har ju en stooor uteplats numera så där vill jag ju ställa ut trädet sen, förstå så mysigt….

.

.

 

,

 Får se om det får stå kvar där i burspråket eller det kanske får flytta til en annan och kanske svalare plats! Men det är ju verkligen  så läckert med att ha ett 2 meter högt träd inomhus; Nu måste jag hitta den perfekta krukan eller urnan också… Stor måste den vara och så klart snygg. Vill ha något rustikt keramiskt som känns så där handgjort härligt och sydfranskt hmm (Kanske någon söt av er har tips på en butik med såna?)

.

.

Idag har jag inte gjort mycket annars för jag är helt sänkt efter flera dagar med dundermigrän och migränmedicin (därav lite tomt här inne, förlåt)  Verkligen så trött och lite yr så det blir en soft torsdagskväll med Foodorad kebabpizza med extra allt och en mysig film till den. Men hoppas på en piggare och härlig fredag imorgon!

.

Ha ne mysig kväll nu alla!

.

.

KRAM

.

.

.

 

Rekommenderade inlägg

15 kommentarer till “ETT MULLIGT OLIVTRÄD

 1. Mina olivträd har dött inne. Det var för varmt, men då bodde jag i lgh. I vårt hus har jag aldrig provat. Men hoppas du lyckas 🤗 kanske om du har en lite dragig plats?
  Usch för migrän 😪
  Krya!

  1. Köpte ett olivträd förra sommaren som jag sen ställde in i vårt vardagsrum som har stora fönster och därmed väldigt ljust. Har vattnat det så gott som varje dag med vattnet som blev över i karaffen den middagen😅 och i våras när jag tog ut mitt var det nog dubbelt så stort med massa nya fina grenar! Så jag kommer köra på samma upplägg nu när det snart är dags att ta in det!

   1. Då vill jag prova också 🤗 älskar olivträd men har givit upp då jag inte lyckats tidigare 😊 men nu bor vi ju i hus som är svalare än lgh.

 2. Nu läste jag på nätet. Absolut 6 h ljus/ dag. Inte framför element. Duschas 1-2 ggr/ v, alt blomspruta ej direkt på bladen utan i luften, vattnas igenom rejält 1 gång/v. Ah! Kanske ska jag prova själv? 😅

 3. Jättefint men tror att det är svårt att få det att överleva inne, tror att det blir för torrt och mörkt för att det ska må bra i kalla Sverige på vintern. Men man vet ju aldrig, plötsligt händer det🥰🥰

 4. Olivträd är svåra att ha ihjäl skulle jag vilja säga. Mina står ute ca 8 månader om året, släpas in i i nov/dec och ut mar/apr. När de är inne står de i matsalen med golvvärme och stora fönster. I jan/feb brukar de släppa mycket gamla löv. Sen kommer det nytt. Klipp dem rejält, mer än du tror har jag lärt mig. Rekommenderar plastkruka eller något på hjul annars kommer du inte orka få ut/in dem. Fördelen med plastkruka är också att de inte behöver vattnas så ofta.

 5. Jag övervintrar utomhus på en altan i söderläge med tak. Bygger som ett litet hus i frigolit och bubbelplast runt krukorna och så står utemöblerna framför och skyddar lite extra. Jag bor i Stockholm, vet inte om det är samma växtzon som Västerås? Lycka till, väldigt fint träd! Borde ju vara större chans för överlevnad eftersom det är så stort.

 6. Vi har ett stort olivträd. Det bor i vårt orangeri över vintern där vi håller + 10 grader. Vi har haft det i 15 år och det växer o mår bra. Om man har det utomhus över vintern måste man ha en stooor kruka. Vi bor i Skåne. Att boa in trädet med bubbelplast eller dylikt hjälper inte utomhus, det höjer inte temperaturen, man måste tillföra värme.

 7. På Arne Design i Kolbäck tillverkar de egna lerkrukor. Om de inte har vad du är ute efter i sitt sortiment, kanske de kan tillverka en efter dina önskemål(?)…

 8. Jag övervintrar också mitt utomhus på altan under tak sedan några år tillbaka. Trädet mår mycket bättre där än i friggeboden (c:a 10°) där pelargoner å annat står. Har hört att oliv klarar ner till – 5° och vi har sällan kallare än så i Göteborgs skärgård. Blir det kallare än så får jag lyfta in det i friggeboden, men hade inte chansat inne i huset med 20°.

 9. Åh vilken dröm att ha ett träd inomhus 😍
  Vet inte om det skulle hjälpa men det går att minska torra luften inne, jag har massa fina skålar med vatten utplacerade här och där hemma. Man kan sätta dem ovanpå hyllor om man inte vill ha dem synliga. Har ca tio st typ frukostskålar i fin stengods i vardagsrummet som jag behöver fylla på någon gång i månaden 🙂

 10. Jag har genom åren tagit död på flera olivträd. Jag upplever att inomhusklimatet är vad som är värst för dem. De tappar bladen och får sjukdomar. Nu har jag två olivträd på balkongen på tredje våningen i söderläge. Tidigare stod de på altanen när vi bodde i villa. Vi har en balkong ovanför oss, så de får en skvätt vatten ibland, men annars ingen extra hjälp att överleva. De är lite medtagna på vårkanten, men hämtar sig efterhand och växer bra under sommaren. Dock – vi bor i Malmö så det blir sällan väldigt kallt. Funderar på att sätta dem i fönstret i trappuppgången, med stora fönster om det blir riktigt kallt, men några minusgrader klarar de utan större problem.

 11. Gjorde ett liknande inköp förra hösten 😬 kan rekommendera att köpa en luftfuktare och en växtlampa som går på timer de mörkaste månaderna. Har däremot inte hittat en sån stor ytterkruka så under tiden har jag klätt plastkrukan med juteväv.. hoppas att du får tag i något bra ställe med megastora krukor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *