JULEN ÄR RÄDDAD & SAFFRANSSNURROR

.

Hipp hurra – vi har en ny ugn på plats! Jo det fick bli en billig och inte så jättesnygg men jag (jo det var mitt beslut) ooorkade inte med mecket med att vänta på den andra läckrare och det viktigaste – denna funkar alldeles utmärkt! (Siemens precis som våran extra breda 90-spishäll och det gillar jag ju, att det är lika design:) hur som helst, julen är räddad och julbaket är igång och invigt tjoho! Fredagslediga Moje i vinterpyjamas (POP) och fluffiga fårskinnstofflor var min lilla glada assistent i köket idag<3

.

.

..

Blev saffransbak idag! Som ni vet så ska ju saffranet dra i lite cognac innan det tillsätts men har ni också hittat hel saffran som man mortlar själv? Blev så glad när jag sprang på det nere på Hemköp, så mysigt att pyssla med när man bakar ju (och så läckert med tydliga röda streck i degen!)

.

.

.

Vi gjorde en brasa åt degen:)

.

.

.

Dagens bak blev saftiga Saffranssnurror med fyllning av vit choklad och mandelmassa. Älskar mandelmassa i bullar så det blir det VÄLDIGT ofta haha.

.

.

..

Tadaaaa- fredagens efter-skolan-ficka serverat på bordet! Fluffiga ljumna Saffranssnurror, mmmm Livsfarliga!

.

.

.

Använde Zeinas saffransdeg och egen fyllning:

.

S A F T I G A  S A F F R A N S S N U R R O R

.

Ca 20 st

Du behöver till degen: 4 dl mjölk, 4 påsar (2 g) saffran, 50 g färsk jäst, ½ tsk salt, 2 dl strösocker, 250 g kesella 10 % , 150 g rumsvarmt smör, ca 14-15 dl vetemjöl och någon tsk cognac eller vodka till saffranet Till fyllningen : 150 g smör, rumsvarmt, 2 msk socker, 200 g riven mandelmassa, 100 g riven vit choklad Till pensling:1 ägg, ca 20 g smör, strösocker

.

Gör så här: Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.

Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen över hela med en slickepott. Vik rektangeln dubbel från långsida till långsida. Skär i ca 4 cm tjocka remsor. Tvinna sen remsorna och snurra ihop till bullar. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker!

.

.

Nu ska vi sticka iväg och fredagshandlar här men vi ses snaaart igen!

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

4 kommentarer till “JULEN ÄR RÄDDAD & SAFFRANSSNURROR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *