.
.
.
Ingredienser:
1g saffran (två påsar)
50 g jäst (för söta degar)
5 dl standardmjölk
17 dl vetemjöl
250 g lättkesella
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vit sirap
.
Fyllning:
Rejält med mandelmassa och smör blandat 50/50
.
.
Gör så här:
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
- Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
- Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut degen och fyll den med mandelmasseblandningen och forma till bullar eller gifflar
- Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.
.
.
Dessa bullar blir såååå underbart goda, jag lovar (nästan för goda:)
.
.
Hej,,, har samma recept men tar inte så mycket mjöl, blir saftigare då. Mvh Lena
Tack för receptet! Nästa helg blir det saffransbak.
Kram Halvan
Thänx…:)
Min moster gör något liknande och de är sjukt goda. Kanske får prova till recept och göra egna i år.Låter iaf väldigt, väldigt gott. 🙂
Tusen tack för nytt recept, jag brukar alltid minska recepten med 1-2 dl mjöl för saftigare deg. Plus att jag alltid lägger till 2 msk ljummet vatten ! Ha en fin dag kramis damis 🙂
Tack så mycket! Vad kul att du delar med dig.
Det skall jag prova att baka 🙂
Ha en skön dag!
Ska testa dem i eftermiddag 🙂
En liten undran; jäser du degen endast en gång?
Mvh C
Har precis blvit klar med degen och undrar var smöret kommer in? För jag har inte haft i nåt smör. Jag uppfattar det som att smöret i fyllningen är en annan mängd som man doserar efter mandelmassan? Hoppas det är det nämnda smöret istället, 100 gr till 100 gr m-massa, för jag har som sagt inget smör i degen just nu…
Jag ser ju att du inte har kommenterat/svarat på min fråga, men nu när jag är julledig och utvilad läser jag receptet igen och ser nu att ”smöret klickas i”…. MEN oavsett så blev de fabulous även utan smör, men nu sker det på nytt ”by the book”. Men hade varit roligt med en liten respons när jag var lite undrande. (Och läser din blogg dagligen) God Jul och Gott Nytt!