6 JUNI & TANKAR OM SVENSK KULTUR

 1. .

,

Hello vänner!

.

.

Bjuder er på lite iphonebilder idag tagna igår! Väldigt sällan jag har såna bilder här på bloggen men jag fick helt enkelt inte med mig den vanliga tunga kameran när vi skulle iväg på nationaldagsfirande och picknick (får ofta frågan vad jag har för kamera och det är en Canon 5 D Mark III med några  riktigt bra objektiv. Den bästa kameran som jag älskar)

.

.

.


.

Picknick på Djäkneberget i Småstaden! Jättemycket folk hade kommit denna den 6 juni men det var ett ganska ja ”osvenskt firande” där när vi kom (kanske hade varit mer svenskt innan). Tycker det är synd att vissa mörka krafter har gjort så att stoltheten över vårt vackra svenska arv, traditioner och den svenska flaggan har solkats ner så otroligt att allt numera måste vara så pk så att det absolut inte kan misstolkas eller tas för sympatier för galna nationalister och rasistiska partier! På Djäkneberget var det iaf romsk folkmusik, H Taikon spelade dragspel, teater med invandrare som handlade om integrationsproblematik och missförstånd, indisk musik, amerikansk countrymusik och det var thailändsk dansuppvisning. Sen precis innan vi gick så blev det lite snoa och hambo med ett folkdanslag från Småstaden. Älskar svensk folkmusik och  vackra sommarvisor och poesi och känslan det förmedlar av trygghet, tillhörighet och tradition (och jag älskar världsmusik också) Tänker typ Kalle Moreus och spelemän denna dag och nationalromantik. Är rädd att sånt här nationaldagsupplägg  med gott uppsåt istället skapar mer irritation och provokation än vad det integrerar minoriteters kulturer som ju är tanken. Samma sak med att det inte längre ska få vara skolavslutningar och jul i kyrkan och sommarpsalmer, snälla ta inte bort våra traditioner så det skapar mer konflikt och ”vi och dom”. Politiker – hitta på nya happenings i kalendern och i skolan istället där alla känner sig representerade och delaktiga! Så kör vi lite svensk tradition och barnkörer och mysiga Astrid Lindgrenvisor och små grodor på midsommar och ja på svenska flaggans dag (Om det är provocerande med det helt igenom svenska så kan vi ju sluta tävla länder emellan också, tycker det är mycket mer hets och nationalistiskt när typ hela landet och fulla arenor med svenska supportrar med flaggor och blå-gult gapar om Sveeeerige är bäääst. Det är en boll och ja vi har några killar, svenska, som är riktigt bra på att kicka på den)

.

.

.

,

Heja blå och heja gult!

.

.

Vad tycker ni bloggisar om detta nya upplägg? Kunde vara intressant att läsa! Jag tycker det är ganska ja omysigt och man förväntar sig kanske att få en rejäl dos svensk kultur denna dag (som nu då ska firas då vi flesta är lediga) men får  underhållning från andra delar av världen och flyktingproblematik som vi nog de allra flesta tyvärr är väldigt medvetna om. Jag vet så klart att alla kulturer är en del av vårt Sverige och att alla så klart ska få vara med på ”våra” högtider (och nej jag vill inte har några rasistiska påhopp i kommentarsfältet för det är inte d e t det handlar om) och att vi måste vara öppna och välkomnande för det osvenska men kan vi inte få köra lite typisk svennebanankultur den 6 juni? (Det finaste igår var när Kristin Amparo sjöng Änglamark s å vackert på Skansen. Finns på SVT här  49 min in i programmet)

.

.

Ha nu en fin dag så ses vi snart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

125 kommentarer till “6 JUNI & TANKAR OM SVENSK KULTUR

 1. Hej!
  Nu är jag ju finsk, men håller med dej till 100%. Det är ju löjligt om man inte får ha svenska flaggor på Sveriges nationaldag. Samma sak i Finland, det diskuteras huruvida det är lämpligt med att man sjunger psalmer i skolor på julfester och vårfester… Suck. Jag tycker man skall vara stolt över sitt land, oberoende varifrån man kommer.

  1. Vad menar du med att man inte får ha svenska flaggor på nationaldagen? I blogginlägget syns ju massor av svenska flaggor. Jag har då aldrig hört talas om ett svenskt nationaldagsfirande där svenska flaggor varit förbjudna.

 2. Så hade du inte skrivet för bara ett år sedan! Vi som har varit för svenska flaggan och det svenska har hela tiden fått höra att vi är rasister. Det är hemskt och förnedrande. Hur kan det vara att det nu helt plötsligt är ok?

  1. Håller med dig Anna. Det är inte mörka krafter som förstört. Det är de som kallas för rasister som vill behålla kultren. Det är mer vänstern som skall ta bort allt sånt. För att alla invandrare ska känna sig välkomna.

 3. Hej Petra!
  Så klart måste vi få fira vårt land på nationaldagen! Håller helt med om vad du skriver. Tycker också att det är synd att högtider i kyrkan plockas bort i vissa skolor. Vi måste få vara stolta över Sverige och visst är vi ganska tillåtande med att släppa in nya traditioner från olika kulturer.
  Kram Annsofie

 4. Håller med dig…vi måste behålla våra svenska traditioner m.m.
  Tack för bästa blogg!!
  kram Camilla

 5. Det är absolut inget nazistiskt/rasistiskt att fira sitt land på dess nationaldag. Det är stor skillnad på att vara patriot och nazist!
  Det viktigaste är att man vågar stå upp för det man tror på! De som dömer ut nationaldagsfirande är de som är okunniga kring vårt lands historia, och de är också de som skapar klyftor i befolkningen…
  (Skrev själv ett inlägg om själva grunden till vår nationaldag igår. Kika gärna! ^^ )
  <3
  kram
  Emma

 6. Känner bara stor sorg att vi inte kan få fira vår nationaldag som den är.. svensk. Är absolut inte rasist men tror inte detta firande gynnar de olika grupperna i Sverige utan bara späder på de mörka ändå mer.
  Låt våra barn få uppleva det som vi vuxna fick göra som barn, svenska sånger med nationalsången, svenska flaggan och allt annat som hör ett land till utan att bli kallad rasist.

 7. Det är himla sorgligt att våra traditioner har blivit som dom har blivit, en av orsakerna till att vi inte ens firar längre, känns som en helt vanlig dag. Trist!

 8. Håller med till 100!!! Är gift med en Icke svensk o bor utomlands o Håller med ännu mer!! Här firar vi Nationaldag massa massa svenskar o när detta lands Nationaldag Är Det bara Schweiz vi firar. Och vi med!! Nä nonsens o Så jädrans mesigt svenska inte våga sätta ner foten o STOLT fira Sverige med våra vackra traditioner kultur som vi har I uppgift föra vidare till våra barn!
  Bra inlägg Petra!!
  Även om lämnat Sverige Älskar jag vårt land o tagit med traditioner hit firar den 6 juni.
  Kram

  1. Håller med dig helt och fullt! Hade kunnat varit mitt inlägg 😉 Bor också i schweiz och saknar stoltheten över den egna kulturen och viljan att bevara denna för vad den är i Sverige.

   1. Mycket Schweiz här… 🙂 Vi bor också i Schweiz sedan över 10 år och ser den dystra trenden i Sverige på avstånd, genom media, familj och vänner. Det är mycket som blivit helt uppåt väggarna i Sverige de senaste åren med en åsiktskorridor så smal att det inte verkar vara möjligt att ge sig in i en diskussion utan att rasistkortet används. Det är med ledsamhet vi på avstånd följer utarmningen av svensk kultur som ju är så otroligt fantastisk och faktiskt betydligt mer tillåtande än manga andra länders kulturer. Vi hoppas innerligt på en ”revival” av det Sverige vi växte upp i men förhoppningen är tyvärr inte så stor med gaphalsarna på vänster-/miljökanten.

 9. Håller fullständigt med!
  Jag kan inte förstå hur det kan vara rätt att vårt egna svenska arv ska behöva komma i skymundan. Våra barn och barnbarn växer upp i en tid då våra gamla fina traditioner och vårt eget svenska, månghundraåriga arv tigs ihjäl. En dag är det för sent och våra framtida generationer känner sig då rotlösa, är det vad vi vill…?

 10. I Stockholm har Mosquito beach party blivit en stor folkfest och växer för varje år. Jag tycker att det känns fräscht och avdammat. Man kan ju välja att fira mer traditionellt på Skansen också eller för all del på en massa andra ställen i stan
  som passar en själv.
  För egen del firade jag detta år med vänner på solterassen hemma. Hoppas verkligen inte alternativ till svennebanfiranden väcker irritation och vrede hos människor.
  Det är inte förbjudet att älska Sverige, klä sig i folkdräkt och vifta med flaggan :).

  1. Precis så ^^ Det måste väl få finnas olika sorters firande? Välj ett som passar er bättre bara liksom. <3

 11. Håller helt med dig. Sorgligt när Sveriges nationaldag firas på allt sätt utom svenskt

 12. Så enig med deg (selv om jeg er norsk og bor i Norge). Å ”tvinge” et lands innbyggere til å undertrykke og avstå fra egen kultur og historie, av ”hensyn” til innvandrere og kulturer fra andre land er en misforstått og merkelig form for snillisme, som i beste fall kun risikerer å skape mer avstand. Det er klart Sverige og svensker (og alle andre land) skal ha rett til å vise at man er stolt over egne tradisjoner og sitt eget land, og ikke minst ha lov til å feire dette på den ene dagen i året som faktisk er avsatt til nettopp det. Så stå på, flott at du sier ifra. Og gratulerer med gårsdagen.

 13. Bra skrivet, kan bara hålla med. Nu är vi i Sverige och 6 juni firar vi Sveriges nationaldag. Andra länders kulturer ska absolut inte implementeras på Sveriges nationaldag. Och på skolavslutning i kyrkan sjunger vi den blomstertid nu kommer. Man tar seden dit man kommer!!! Jag är inte rasist utan realist ska jag väl tillägga.

 14. Instämmer helt och tycker det är en sorglig utveckling att vi ska gömma vårt svenska kulturarv för att det ska kunna misstolkas. Det borde vara tvärtom. Vi ska få lov att fira och glädjas åt de traditioner som finns. Tack för fint inlägg.

 15. Förstår precis hur du menar. En mer lyckad integration (och som säkerligen hade kännts bättre för alla parter) hade kanske varit att aktivt bjuda in nyanlända och nysvenskar, visa dem VÅRA traditioner kring Sveriges nationaldag och fira Sverige TILLSAMMANS med dem! Samt såklart att vi sedan intresserar oss för DERAS traditioner och kultur på deras nationaldagar. Rätt sak på rätt plats.
  Så tänker jag, och jag har själv bott i ett annat land och tycker det är jättespännande med olika kulturer. Fantastiskt kul när de bjöd in oss att delta i deras traditioner kring högtider och det var alltid väldigt uppskattat när vi bjöd in till våra Svenska traditioner och matkultur (sillen var inte så uppskattad kanske ;D)

 16. Fina bilder och en mysig blogg. Ang nationaldagen tycker jag nog att man kan hitta ett mellanläge, det är ju en ganska ny helgdag och på så vis lite traditionslös. Vi kan ju forma den som vi vill och den borde ju kunna stå för något modernare än gamla invanda traditioner som de vid jul och midsommar. Själv var jag i Stockholms stadshus och firade alla nya svenska medborgare 2016. Det var den finaste och mest stämningsfulla nationaldag jag varit med om. Du gamla du fria i Blå hallen och fika med kanellbulle i Gyllene salen. Fina tal och en underbar stämning. En känsla av framåtblickande mot det nya Sverige blandat med gamla traditioner. Det tycker jag vår nationaldag borde stå för.

  1. wow, det låter riktigt häftigt. har också tänkt på det här med vurmandet för nationaldagen. Inte länge sedan det inte ens var en röd dag liksom.

 17. En invadrare sa att ni svenskar är bra konstiga: ni pratar om hur viktigt det är att vi invandrare integrerar oss och tar del av er kultur. När vi sen vill och försöker göra det ja då tar ni bort Lucia, julpyssel, semmeldag på förskolan mm för att inte kränka oss. Vidare så fortsätter ni med alla dessa traditioner privat dit vi invandrare inte når fram. Ni exkluderar oss från att ta del av era tradioner. Hur tänker ni?
  Hans ord säger allt om hur galet det är att INTE fortsätta fira det som är svenskt.
  Hälsningar Carolina

 18. Känns som ett icke-problem. Skolan har inte tagit bort massa traditioner. Allt fungerar precis lika bra som det alltid har gjort 😉 Vem är det som kallar någon för rasist för att de firar nationaldag etc? Förekommer det ens?

  1. Våra barns skola tog bort Lucia och även semmeldagen och julpyssel har diskuterats.

 19. Väldigt bra skrivet! Det är den svenska ängsligheten att vara politisk korrekt som får helt fel verkan. Jag retar också upp mig på Nationaldagsfirandet på Skansen där bl.a Nano sjöng med barngrupp. Där var väl inte ett barn med typiskt skandinaviskt utseende. Hade det varit tvärtom så hade väl en skara utlandsfödda blivit kränkta. Jag är inte heller rasist…enbart realist.

  1. Stort frågetecken på kommentaren ovan. Snälla kvinnor kan vi inte ge plats och kärlek för det varje individ önskar. Om du Petra vill fira med jordgubbstårta, sillunch och allsång så är det precis det du ska göra, det finns flera som vill fira så med dig och ingen förbjuder till den typen av friande. Men låt också de svenskar som vill fira med reagge musik i park i Stockholm ätandes indisk lunch. Alla får fira Sverige, precis som dom vill, det är ju det som är så vackert!
   Peace.

 20. Håller med dig helt. Sverige har blivit något som inte går att känna igen längre, och fort har det gått. Undrar hur det kommer sluta egentligen, för våra barn och barnbarn. Gör mig himla ledsen faktiskt.

 21. Klart att vi ska hålla på våra traditioner OCH med öppna armar ta del av utbudet som nysvenskar kan erbjuda i form av traditioner, musik och framförallt MAT!
  En annan sak som jag sååå många gånger har tänkt på: din H skulle ju kunna vara lillbrorsa till Mauro Scocco – jag kan väl inte vara den första som tycker det?

 22. Just därför röstar man på SD som iallafall vågar värna om vårt svenska kulturarv. Och nej, alla som röstar på dom är inte rasister utan vill ha ordning och reda i landet och vågar tro på nationalismen och vara stolta över vårt land. De som kommer till vårt land vill säkert ta del av våra kulturer och lära känna dessa fullt ut. Romsk folkmusik som Petra skrev om att hon fick höra är väl det sista som passar att spela just 6 Juni.

  1. Romerna är en erkänd minoritet i Sverige som har bott här under väldigt lång tid. Därför tycker jag att det är rimligt att spela romsk folkmusik på nationaldagsfirandet.

  2. Men, måste SD få in SD i precis allt. Jag blir så trött. Jag kan f.ö tipsa om en bok som heter Försvenskningen av Sverige av Ehn och Löfgren, mycket läsvärd. Boken används som lärobok i etnologi vid UU. För den intresserade ang kultur/tradition/svenskhet.
   För övrigt så tror jag att det är lättare att identifiera och definiera en kultur/tradition med hjälp av vad den inte är. Så nationaldagen kanske inte är integrationsteater och romsk musik, i alla fall inte för Petra. Antagligen inte för mig heller. Jag tänker nog inte gammel snoa heller. Utan kanske nationalsång och kungen. Fiolspel är mer midsommar för mig.

  3. Tror inte att det är därför man röstar på SD, du tror väl inte helt allvarligt att SD skulle fixa det?? Snarare tvärtom skulle jag säga.

 23. Jag reflekterar över en del saker: Tex att det inte ens blivit en tradition med nationaldagen, den har ju inte funnits länge alls. Och jag tror inte det finns ett firande som är rätt, eller likartat alls i alla våra städer och landsändar, för att det inte finns en mall. Som inte ens finns vid midsommar, även om vi tror det. Likaväl som att inte alla skolor alls firar avslutningar i kyrkan – för att det inte finns en kyrka helt enkelt – så skapar de flesta sina egna traditioner helt efter egna förutsättningar och struktur.
  Taditioner är ju något som inte heller varar för evigt. Ett kulturarv, är kanske något mer specifikt än att hänvisa till vad som är svenskt eller inte? Det ändras ju även över tid, utan att vi ens märker det; för vi är ju en del av det. Jag blir lite häpen över att många tycker att ”inget är sig likt” och jämför med när vi själva växte upp. Så har folk gjort i alla tider och tyckt att det inte är som förr 🙂 men tänk på att det i historien skapats en massa nya traditioner med influenser utifrån. Och är det inte vi själva som tar våra traditioner vidare som en del av dem, inte att vi betraktar dem med utifrånperspektiv och påstår att de blivit osvenska?
  Lite reflektioner från en ganska ”traditionsointresserad” 😉

 24. Du skriver att ”det inte längre ska få vara skolavslutningar och jul i kyrkan och sommarpsalmer”. Jag har två barn, inte på någon av deras skolor har man ändrat skolavslutningar eller julfirande. Ingen av mina vänners barns skolor har heller ändrat avslutningarna. Du har tre barn som går i skolan. Har någon av deras skolor ändrat sina firanden? Är det verkligen sant att skolor ändrar sina avslutningar eller är det en ”sanning” som sprids mellan likasinnade?

  1. Exakt! Har jobbat i olika skolor i 17 år och aldrig hört talas om någon som tagit bort något som funkar.

  2. Håller med! Det där är en typisk SD-myt som de försöker skapa ”konflikt” kring för att locka väljare! Mina barns skola firar inte i kyrkan men har heller aldrig gjort eftersom den närmaste inte är stor nog. På min barmdomsskola firas det fortfarande i kyrkan så som det gjordes då. Och att någon skola skall ta bort ”semmeldagen” pga provocerande svenskhet som någon skrev ovan låter helt orimligt. Osar konservativt moderat/SD om detta inlägg lång väg (sorry, not a long shot!) och insktränktheten är ett faktum. Jag tycker inte heller vi behöver överge svenska traditioner på något vis men retoriken (tex användandet av ”PK” -bara SDanhängare som använder sig av det i sina argument, fattas bara användande av ”foliehatt” också….) i detta inlägg var tydlig var den är hämtad från. ”Vad tror ni om detta ”nya” upplägg?” Men bjud hem lite likasinnade nästa år till trädgården och fira som ni önskar ha det nästa år- det står väl alla fritt att fira nationaldagen så som man vill? Inget gemensamt upplägg kommer att falla alla i smak oavsett när detta inte är något vi har med oss som en tradition sen generationer (typ Norge) och det där med att svenska flaggan skapar provokation det var väl typ för 30 år sen nu när någon naziströrelse ”tagit” den – det är väl bara att ta tillbaka den och vara stolt- färdigt med det!

   1. Arbetar sedan 20 år i Boden som tar emot många flyktingar. Vi firar traditionsenlig julavslutning i kyrkan, Lucia, samt traditionsenligt nationaldagsfirande både vid Kvarnängen samt vid Försvarsmuséet.
    Maria, gymnasielärare med två barn som alltid firat högtider traditionsenligt i skolan

   2. Håller dig Petra! Bra skrivet.
    Vill också inlägga att de flesta, inlägg på tex FB om att man inte får fira avslutningar i kyrkan är bara bluff och båg, bara för att väcka ilska. Det har det även intygats på tv. De gånger mitt barn inte kunnigt fira i kyrkan har handlat om platsbrist inget annat!!! Det viftas även med flaggor och alla traditionella sånger sjungs.

  3. Tyvärr är det sant! Skolavslutning i kyrkan togs bort för flera år sedan i mina barns skola, med argument att de med annan kultur skulle känna sig kränkta om vi fortsatte som tidigare. Samma gäller en tradition vi haft sedan länge i förskolan där man besöker kyrkan vid advent och får leka med och höra sagan om barnet som föddes i krubban och där barnen bjuds på pepparkakor och saft. En mycket uppskattad tradition som togs bort för att inte barn med andra kulturer skulle känna sig kränkta, utanför etc. så visst är det sant.

 25. Bra inlägg. Håller med dig till fullo! Jag vill ha folkmusik, folkdräkt, fika, smörgåstårta, vackra svenska sommarsånger och vara stolt och tacksam svensk som firar att jag bor och får leva i detta vackra land. Precis som jag som mamma vill fira skolavslutning i kyrkan med björkar och sommarblommor och sjunga den blomstertid och gråta en skvätt – återigen för tacksamheten och traditionen att vi bor i detta land.
  Kram!

 26. Nationaldagen har varit den 6 juni eller rättare sagt svenska flaggans dag har alltid varit den här dagen. Vi firade den i skolan men den blev inte en helgdag förrän 2005.. men vi har alltid firat den sedan jag var liten. Tycker man ska köra hela gamla svenska historien med folkdräkt o folkmusik.. inte göra det till något modernt utan tänka tillbaka historien o lyfta fram det, hur Sverige blev svenskt osv. Varför ska vi inte vara stolta över vårt ursprung, kultur och språk, alla andra länder är det och det är inte mer än rätt! Till er som ifrågasätter om det är sant att man inte sjunger nationalsången eller har avslutning i kyrkan. Redan 1995 förbjöd vår rektor oss från att sjunga nationalsången, det skapade bara större irritation och de utlandsfödda fattade inte varför, de ville inte att vi skulle ändra på något.. vi som sjöng sången ändå fick inte ut våra betyg, våra föräldrar fick komma till skolan o hämta oss o betygen… min mamma var stolt över sin rebelldotter.. och då är hon inte född i Sverige.. men hon har lärt mig att vara stolt över mitt ursprung och respektera landet som jag lever i!

 27. Håller absolut med. Mina två barn kunde inte ens Sveriges nationalsång, detta märkte vi när vi såg Sverige spela fotboll och dom spelade upp den innan matchen. När slutade skolan lära ut denna?
  Skolavslutningarna i kyrkan slutade ”vår” skola med för några år sedan, jag tycker verkligen att det är så sorgligt. Jag tycker också att när vi firar Sveriges nationaldag så är det svenska traditioner/sånger som gäller och inte andra nationalsånger och traditioner, annars blir det ju inte Sverige vi firar?
  Tack för en bra blogg

  1. Om Nationalsången är så viktig kanske man själv ska lära sina barn den?

   1. Jag ställde mig mest frågande när skolan slutade lära ut denna och varför? Tycker inte du att det är tråkigt att Sveriges nationalsång bara dör ut? (Och jo, vi lärde dom den när vi insåg att dom aldrig sjungit den varken på dagis eller skolan.) Jag tycker också det är konstigt att när vi ska hylla/fira Sverige, också ska hylla/fira alla andra länder. Alla andra länder har ju sina egna nationaldagar.
    När jag va yngre så firade man verkligen och gick ut på skolgården och sjöng och hade fika. Alla barn älskade ju detta sen helt plötsligt tog skolan bort detta pga att alla inte kommer från Sverige och för att dom inte ska känna sig utanför så ska vi inte göra det mer, det var motiveringen till oss barn.
    Det är verkligen intressant hur vi alla tänker olika…

    1. Jag ställer mig mer frågan: när slutade föräldrar vara förste-uppfostrare för sina barn? Om det är så viktigt för dig att dina barn ska kunna nationalsången så är det upp till dig att lära dem det.

     1. Vad har uppfostran med nationalsången att göra? Alla barn har väl musik i skolan? Så tänker jag iallafall.

     2. Men ok, glöm kommentaren om min upplevelse om nationalsången, det verkar ju som att ni hakade upp er på den. Kanske det bara va en tradition som vi hade i vår kommun…
      Uppfostrar mina barn gör jag såklart själv och inte skolan, så otroligt oförskämt av dig att påstå något annat…
      Jag tycker bara att det är viktigt att inte glömma bort Sverige och svenska traditioner, är det så konstigt att tycka så? Det är inte andra länder som ska ”hyllas” på Sveriges nationaldag, punkt.

  2. Varför har du inte lärt dina barn den själv?? Väntar du på att skolan ska göra det?

   1. Traditionen vi hade var att lära sig den i skolan på musiken (ja, jag tycker faktiskt att barnen ska lära sig vilken Sveriges nationalsång är i skolan) och sedan sjunga den på Sveriges nationaldag. En tradition som slopades.
    Mina barn vet nu iallafall vilken vår nationalsång är, eftersom vi lärde dom. Slutet gott… 😉

 28. Tycker att alla får ta plats, det blir vackrast så..men absolut inte att man ska ta bort en massa saker för den sakens skull.
  Det känns rasistiskt mot oss själva. Vi ska ha kvar alla våra traditioner precis som förr. VI gör det till ett större problem än vad det eg är.
  Flyttar jag till Iran, tar jag kulturen där. Eller till Norge för deras 17 maj är helt hysteriskt, men det får jag gilla där. Jag blir inte mindre svensk eller känner mig mindre välkommen för det?
  Nej, det har blivit tramsigt..
  // Åsa

 29. Mycket väl formulerat Petra! Instämmer i allt du säger, och som fd utlandssvensk så kan jag bara hålla med dom som kommenterat rörande att det är ju just genom att få ta del av ett lands egna kulturhändelser, musik, traditioner mm som får en att känna sig mer hemma och införstådd med det land där man bor – låt oss inte utplåna oss själva och därigenom neka alla invandrare och nysvenskar allt det vackra som är speciellt just för Norden! Delad glädje är dubbel glädje! Heja Sverige!! <3 <3 <3
  Kram Gina (Glamourpsykologen)

 30. Som vanligt är en del här helt oförstående och nekar till mycket och kallar det SD-trams. Många skolor har idag slutat att hålla skolavslutning i kyrkan för de kan störa de icke kristna. Hur kan man ha missat det? Säkerligen inte överallt men på många platser i landet har detta gjorts. Och ja Caroline, några kallades faktiskt för rasister för inte alltför många år sedan för att de firade nationaldagen. Till och med svenska flaggan ansågs som rasistisk. Varför är ni så helt ovetande. Har ni kanske inte varit i Sverige under denna tid?

  1. ”Till och med svenska flaggan ansågs rasistisk”- ja det var då för typ 20-30 år sedan när nasisterna/motståndsrörelserna ”tog över den” men den fasen tycker jag verkligen är förbi och jag tror inte det kommer ske igen för vi som inte delar deras syn vet bättre nu och kan stå upp för oss själva! Jo, jag hänvisade till SD (’s retorik men inte trams) – inte för att mena att någon här nödvändigtvis röstar SD utan för att jag bara HÖR deras retorik och det tycker jag är skrämmande att den sprids och neutraliseras på detta sätt. Tycker det är skrämmnade när man lägger fram sina argument i stil med ”NÅGRA kallades rastister” (hur många, 5 pers?” och ”på många platser…” sådant här får folk att spinna loss och tänka att allt är ur led när det i själva verket kan röra sig om undantagsfall – jag kan bara vittna om hur det är där jag kommer ifrån och där jag numera bor (olika delar av landet) och jag delar inte och köper inte era ”farhågor” så länge de uttrycks med att ”man får ju inte längre fira skolavslutning, julpyssla etc etc” NÄR DET INTE STÄMMER på generell basis och ni som säger detta har egentligen inget konktret att komma med – ”bara något ni hört”! är det sådan katastrof med en miniritetsgrupps spelande på ett nationaldagsfirande: kan man inte se principen bakom som jag tänker mig är att man vill signalera alla Sveriges sidor: att sverige består av både nytt och traditioner – jag förstår inte varför dessa skall stå i motsatsförhållande. Som sagt; stå gärna upp för svenska traditioner men argumentera inte med SD-retoriken som stöd(och samtidigt hävda att det inte är SD-toner, läs i så fall på i lite SD-nätverk så ser ni att det är just de här argumenten som kastas fram och tillbaka). Med de här tongångarna neutraliserade (det är ju det SD vill om ni inte fattat det) är Jimmie Åkesson snart statsminister – GRATTIS! Då blir ju Sverige ljuvligt!

   1. Först nämner du att det var länge sedan svenska flaggan ansågs rasistisk och att den ”fasen” är sedan länge förbi och samtidigt hänvisar du mina och andras tankar kring Nationaldagen till SD (rasistiskt parti) för att du tycker du hör deras retorik och det är skrämmande. Jag tycker det är skrämmande att behöva sammankopplas med ett parti som jag inte alls sympatiserar med bara för att jag är pro Svensk kultur.
    Jag är alltså inte alls anti andra kulturer men jag är stolt över Sverige och att vara svensk men jag tror tyvärr idag, eller det är ju i detta exempel ganska tydligt, att det är något man inte får skriva utan att det ska betraktas som just SD-propaganda. Det är bara s å SYND att det ska vara antingen eller! Jag är uppfostrad så av mina föräldrar att betrakta alla människor förutsättningslöst och att alla har lika värde och med respekt och även att stå upp för mina egna åsikter, även om det inte är ”politiskt korrekt”(PK är ju inget nytt SD-ord och jag är ofta icke PK bara för att jag vill göra som jag vill även om det är provocerande) Har fått lära mig att inte ha f ö r stor respekt för överheten, lärare, ledare, politiker osv utan tänka själv och humant och ifrågasätta beslut och åsikter om de känns fel.
    På Djäkneberget var det väldigt mycket folk den 6 juni som var där för att fira ”Nationaldagen sedvanligt” som det skrevs på programmet (det stod ingenting om att det skulle vara mångkulturellt med ganska få svenska inslag) Vi har inte så många Nationaldagsfestligheter i vår stad där man kan välja ”inriktning” och Djäkneberget är det största centrala här.
    Jag är mycket en känslomänniska och jag söker gärna sådant som gör mig, och familjen, glad och som jag upplever som mysigt (det är mycket det som bloggen går ut på – varma känslor) Tex undviker jag vissa platser för att de ger mig kanske ger mig en ledsen känsla och söker upp ställen och kultur som får mig att må bra! Jag kan inte lyssna på viss musik på radion för då blir jag nedstämd (hårdrocksballader – s å deppigt), kan inte se på filmer där barn far illa etc och jag vill inte gå vid ex Sergels torg/Drottninggatan för då blir jag illa berörd av att se de som finns där och som lever i misär. Man kan se det som att jag blundar för allt negativt och svårt men det är en försvarsmekanism för mig för att jag bryr mig f ö r mycket. Jag tar helt enkelt in allt för mycket och kan inte negligera det jag ser. Är jag i Thailand så ser jag allt det tragiska också och det är för mig ganska svårt att njuta fullt ut då.
    Vi ska alla vara medvetna om det som sker omkring oss med invandring, fattigdom, problem och olika kulturskillnader, även jag, men det måste även finnas plats för det som ger oss samhörighet och en må bra-känsla. Alla är dock olika och jag tror visst att det var en del som tyckte det var mysigt med alla dessa inslag från hela världen och teater om immigration men jag tror faktisk (och är ganska övertygad) om att det allra allra flesta som valt att gå till Djäkneberget på Svenska flaggans dag helt enkelt hade önskat att få uppleva just känslan av Sverige, tradition och känna lyckan över att vara svensk genom att få sig en rejäl dos sockervaddsvenskt. Man behöver sånt också utan att få ett dåligt samvete över detta och betraktas som rasist och SD-sympatisör! På Nationaldagen, Midsommar, Valborg osv vill jag ha detta helt enkelt och jag tror inte att jag är unik med detta önskemål. Politiker och kommunen måste ibland tänka på den stora skaran och vad kanske på vad de allra flesta nationaldgasfirande barnfamiljer kan önska en sån här dag och våga lägga ner just politiken och det korrekta just då till förmån för det mer lättsamma och underhållande. Vi får alla allt det andra också. Det kan låta pajjigt men låt oss få vara pajjiga och låt det vara tillåtet att det är glatt dragspelssvenskt och nationalromantiskt ett par gånger om året på Västerås stora festplats om det är det de flesta önskar.

    1. Jag tror inte att jag kommer att kunna förklara här i skrift så att du vill eller kommer att förstå hur jag menar men gör ett försök: Jag har inte kallat dig SD-anhängare eller rasist (förtydligade tom detta några gånger). Jag hade aldrig ens kopplat till SD om du bara talat om avsaknad av svenska traditioner som så och beskrivit ditt önskefirande. Det jag reagerade på är att du drar upp argument som är klassiska SD (men påpekade för säkerhetsskull att ni som gör det inte är SD bara för det) eftersom du/andra här FELAKTIGT lyfter fram offerpåståenden som att ”vi inte får julpyssla, fira lucia, fira skolavslutning och allt annat som nämns här i tråden”. Det är typiskt de här sakerna som SD brukar elda på, i exakt de här ordalagen- det var den aspekten jag reagerade på – INTE att du är PRO svenska traditioner! Jag blir bestört över att SD’s ”fakta” neutraliseras, når ut och inte ses på mer kritiskt utan sväljs med hull och hår som sanningar. Det är det jag vänder mig emot! Det hade varit en annan sak om de var korrekta- men det är de ju ej och det har ju flera här i tråden som vågar ha en annan åsikt också vittnat om. Det här med ”att man inte får ditt och datt utan att bli kallad rasist” är så uttjatat att det inte är klokt och skapar en tråkig offerstämning. Vi firar fortfarande skolavslutningar i kyrkor eller på skolgårdar, vi julpysslar, vi firar lucia, vi äter semlor, vi har starka svenska traditioner – vill jag hävda!
     Nationaldagen har inga traditioner i Sverige – det är för nytt – och jag tror att många arrangörers tankar går i att det kanske skall vara något annat än ännu en svensk midsommarafton? Att lyfta mångfald är inte så politiskt tycker jag- det kanske har ett högre syfte som också kan vara ”mysigt”? ”Se, i detta landet lever vi i frihet och alla kan vara med, det gör landet superhärligt och fantastiskt på alla vis- DET firar vi med folkmusik och andra alternativ av inslag!” Jag har så svårt att se hur en sådan inriktning har att göra med att ”allt måste vara så PK nu förtiden man inte får vara stolt över Sverige” att göra och det är där jag tycker den här diskussionen landar fel (för mig) för vi läser helt enkelt in olika saker. Jag tror visst de flesta svenskar och nysvenskar med för den delen, är stolta över Sverige och tycker att det är ett bra land värt att fira. HUR man vill fira är nog dock högst individuellt! Igen, jag har inte pekat ut dig som SDanhängare men jag hör hur vissa ”SD-fakta” ekar här och det var alltså DET jag går igång på för det är min största farhåga.

     1. Jo jag förstår vad du vill komma till och det är tydligt att du blir provocerad av en hel del av det jag skrev i mitt inlägg ”Osar konservativt moderat/SD om detta inlägg lång väg (sorry, not a long shot!) och insktränktheten är ett faktum. Jag tycker inte heller vi behöver överge svenska traditioner på något vis men retoriken (tex användandet av “PK” – bara SDanhängare som använder sig av det i sina argument, fattas bara användande av “foliehatt” också….) i detta inlägg var tydlig var den är hämtad från. “Vad tror ni om detta “nya” upplägg?” Men bjud hem lite likasinnade nästa år till trädgården och fira som ni önskar ha det nästa år- det står väl alla fritt att fira nationaldagen så som man vill?” Du vrider och vänder på argumenten för att övertyga dig själv, mig och andra att det är SD:s ord, argument och tankar vi använder när vi önskar oss svensk kultur på nationaldagen. DET är orättvisst men jag tror inte jag kan förklara det för dig så att du förstår. Det finns otroligt stora problem i Sverige med hat och främlingsfientlighet och motsättningar mellan folk som vi absolut ska oroa oss över, jag är helt med dig, men att önska att Sverige behåller sina traditioner och att vi kanske kan få hylla det svenska på e n dag på den stora allmänna festplatsen är inte fel tycker jag och ej heller inskränkt.

    2. Eftersom det inte gick att kommentera på ditt svar här under så gör jag det här; ”men att önska att Sverige behåller sina traditioner och att vi kanske kan få hylla det svenska på e n dag på den stora allmänna festplatsen är inte fel tycker jag och ej heller inskränkt.” Det har jag heller inte påstått och jag har även förklarat 25ggr här att det inte är det jag säger: jag vänder mig emot de OSANNA argument du använder men om du vill använda skrönor som argument (som ffa SD-troll förgiftar Sveriges befolkning med) för att stå upp för svensk kultur så får det stå för dig – det finns tusen andra argument. Jag är glad att det iallafall är några här inne som ser igenom och vittnar om motsatsen och inte heller förstår
     .

     1. Nu har ju ett flertal lasare kommenterat att pa just deras barns skola har avslutning i kyrkan slopats sa det ar ju inga ”OSANNA argument”. Petra har ju ganska forsiktigt forklarat att hon bara ville ha mera Svenska traditioner pa den svenska Nationaldagen, samt uttryckt en viss radsla for att bli kallad ”rasist”, vilket ju ar precis det du gor nar du tycker dig hora SD retorik i vissa kommentarer! Det finns en kultur i Sverige dar allt annat en en karlek till mangfald och invandrare anses som rasistiskt. Du drar dig inte alls for att kalla SD anhangare for troll och liknande, dessvarre ar det personer som du som splittrar samhallet genom att uttrycka att allt som later SD ar FEL. Hur illa vi an ma tycka om SD sa ar yttrande friheten nagot som ar sa viktigt att vi maste varna om och respektera den, aven nar vi inte haller med. Jag (som sjalv inte ar SD) tycker att din installning ar smatt rasistisk at andra hallet.

    3. Hur tänker du med att undvika platser med,”ledsen känsla” dvs Drottninggatan osv? Finns det inte om du undviker det? Har själv låtit våra barn gått i skola med många olika nationaliteter närmare bestämt över 20. Det har känts bra och barnen våra har aldrig funderat på svenskt eller inte. Tycker fortfarande efter många år om t-shirtens som togs fram med texten En skola utan gränser på 21 olika språk. Skolavslutningar, påsk, midsommar osv har aldrig varit ett problem hos oss.Nu är barnen vuxna och har egna familjer med vänner från alla världens hörn.

 31. Håller med dig till 100 om de du skriver. Jag tänkte att det är synd vi inte är lika stolta och firar Sveriges nationaldag som norskorna som firar sin dag i dagarna två med rejält firande. Känns som vi inte vågar för då är vi väll rasister. Och som sagt ta inte bort våra fina skolavslutningar osv..Bra inlägg!

  1. ”Känns som vi inte vågar för då är vi väll rasister” – vad är detta för offerkoftamentalitet – det är väl bara att göra om det är det man vill!????? Blir en oerhört passiv livsinställning om det är så här man väljer att se på det – DÅ lär det i vart fall inte bli någon ändring så som ni nu vill säga att ni förespråkar… ”då blir man väl kallad rasist” ursäkta-är något uttjatat så är det den fulla meningen – gör något istället!

 32. Härligt att solen sken! Det gjorde den inte hos oss 😝
  Fin kjol! 👍🏻
  Tycker det är så tröttsamt att många gånger när svenska traditioner firas och flaggan syns att det ska förknippas med det uttjatade ordet ”rasist”. Är det nationaldag så är det och att fira den med svensk folkmusik och traditioner är väl en fin gest tycker jag! Att fira ordentligt svenskt en dag om året är väl inte för mycket begärt?! ☺️

  1. Men är det så, anses det verkligen rastistiskt att fira nationaldagen? Jag fattar inte var detta kommer ifrån, men bor i en kranskommun till Göteborg och här är det i alla fall inte så. Känner inte igen mig i att det är fult med ”svenska traditioner” (????)

 33. Fast det är väl bara till att vara med och skapa det firande man vill ha? Nationaldagsfirandet är fortfarande nytt, är man besviken på det kan man antingen skapa sig ett eget…eller leta reda på de som håller i firandet på orten och erbjuda sin hjälp med att utforma det :o)

 34. Känner inte alls igen mig i det du och vissa andra här i kommentarsfältet skriver. Det måste verkligen vara olika beroende på var i Sverige man bor. Här i södra Skåne där jag bor, har nationaldagsfirandet aldrig varit större. Det är folkfest i parken, med fantåg och flagghissning, folkdanslag som spelar och dansar, högtidliga tal och allt detta uppblandat med massor av aktiviteter och lokala artister(med iofs olika ursprung). Nationaldagsfirandet växer för varje år tycker jag. Kan inte minnas att nationaldagen firades när jag var barn/tonåring, utan först på senare år. Är man inte nöjd med det som arrangeras offentligt kan man ju antingen dra ihop ett eget gäng och fira som man vill, eller höra av sig till kommunen och erbjuda sig att hjälpa till.
  Angående skolavslutningar, så skiljdes ju kyrkan och staten åt år 2000, och skolan ska vara icke-religiös. Dock får man gärna ha avslutningar i kyrkan OCH sjunga ”Den blomstertid nu kommer” just eftersom den är så starkt förknippad med svensk tradition, men annars får det inte förekomma religiösa inslag såsom bön och trosbekännelse just pga av att skolan är icke-religiös(om det inte är en friskola). Nationalsången sjöng vi aldrig på skolavslutningar när jag var liten, men har ofta hört den nu på senare tid i skolavslutningstider. Mina barns förskola har traditionellt luciafirande i(hör och häpna;)) kyrkan. Tycker också att folk flaggar med svenska flaggan mer nu än för några år sedan, och väldigt många har svenska flaggan på sin profilbild på Facebook, så att det det skulle vara något problem att vara stolt över svenska flaggan har jag svårt att se. Och som någon här ovan påpekade är SD omåttligt populära i Sverige idag, så ni som är oroliga över de svenska traditionerna kan säkert vara lugna. När Jimmie kommer till makten blir det nog svenskt så det räcker och blir över, sen att samhällsklimatet och människosynen kommer att vara förfärlig gör väl ingenting? Bara vi får ha kvar våra ”svenska traditioner”.

 35. Mauro Scoccos lillebror? Någon skrev att H skulle kunna vara hans lillebror, hihi. Inte alls lika enligt mig, nästan oförskämt att påpeka det. H är ju en snygging! Samt; hela Sverige!

 36. Kan bara hålla med dig! vi är för mesiga i detta land! Varför inte bara vara stolt över vårt fantastiska land! Hejja Sverige!

 37. Ååh, håller med dig så totalt Petra. Jättebra skrivet. Här i vår lilla Dalaby där vi haft smågrodordans runt midsommarstången och fiskdamm sedan urminnes tider, har det också ändrats upplägg. Så motbjudande. Även fast många från andra länder kommer till oss så ska vi väl hålla kvar vid vårt arv. De som väljer att komma till oss ska väl uppskatta det vi har. Hela världen ska väl inte vara lika heller. Man ska väl veta att man förflyttar sig till olika länder. Här i detta land har vi dessa traditioner, värderingar, byggnadsstilar och snözoner. Välkomna att delta!

 38. Ser jättemysigt ut!:)
  Jag känner dock inte alls igen mig i påståenden om att den allmänna känslan vore att vi inte får fira svenska flaggans dag, eller vara i kyrkan på skolavslutningen. Inte alls.
  Trist att du känner så. Jag tycker dock inte att jag personligen känner igen mig i den känslan, dvs att vi ska känna oss ”skamsna” och som rasister om vi firar. Ingen jag känner, känner så i alla fall nu när ämnet kom upp och vi diskuterade det på jobbet. Tror mer det är en känsla ”nättroll” med SD i spetsen vill få oss att TRO att vi känner….Bara för att skapa schismer och osämja mellan människor.
  Skolstyrelsen har också skrivit att det är upp till varje skola att ta beslut, men att de från Skolstyrelsens sida, inte ser något hinder alls (i skollagen) att fira i kyrkan, fira Lucia, hissa svenska flaggan eller sjunga våra sommarpsalmer/julpsalmer (även julevangeliet får läsas som jag förstår). Däremot bör inte prästen hålla en predikan eller liknande.
  Här i Östersund firas Nationaldagen ordentligt varje år på Jamtli, ett historieland som är ungefär som Skansen. Det är allsång, tal, flagghissning, uppträdanden och många av djuren släpps också ut på bete den här dagen. Firandet blir större och större, från att ha varit lite i skymundan. Sedan dagen blev röd, är det fler och fler som letar sig dit och firar. Brukar vara mängder av barnfamiljer, äldre och även ungdomar på Jamtli och fira. Både infödda svenskar, invandrare som bott här länge, samt många nyanlända. Har bara varit god stämning och trevligt de år jag varit dit.
  Jag (och alla våra grannar i området) har fasadvimplar med svenska flaggan ute ovanför entrén också. Så har det varit sedan jag köpte hus -99, så det kan man väl säga ”alltid har varit så”..;)
  Varje år delar också Östersunds kommun ut svenska flaggor till de föreningar och organisationer (tidigare även privatpersoner, men där har länsstyrelsen tagit över nu), som ansökt om att få en. Delas ut över hela Jämtland med hjälp av motorcyklister från olika Jämtländska klubbar.
  http://www.ostersund.se/om-webbplatsen/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv/2017-03-15-vill-du-fa-en-svensk-flagga-under-nationaldagen.html
  Sedan har många byar och bostadsområden runt Östersund också sitt eget firande, för dem som inte åker till Jamtli inne i centrum. Det är sång och musik och fikaförsäljning. Flaggan hissas såklart också. I vårt område delas det ut stipendier till en elev i 3:an, 6:an samt 9:an också, som visat framfötter inom något språkligt- och/eller kulturellt skolämne.
  När det gäller skolorna så är det många skolor i länet som är i kyrkan på skolavslutningen, om det finns lämplig kyrka nära (en del är i skolornas aulor/samlingslokaler osv). För att alla ska få plats i kyrkan i vårt området (kyrkan här är rätt liten), delas klasserna upp årsvis, på olika tider och dagar, så även föräldrar kan få plats att vara med. Vissa går ut på torsdagen och andra på fredagen. Det sjungs psalmer, nationalsång och klasserna uppträder klassvis. Prästen, såväl som rektorn håller sommartal. Inget religiöst på något vis, utan en ren hyllning till den svenska sommaren och lovet som komma ska.
  Det har aldrig ens varit uppe på föräldramötena i vårt område om skolavslutningens vara eller icke vara i kyrkan, trots att vi har många med icke kristen bakgrund i skolan. Förra året deltog och uppträdde även förberedelseklassen under avslutningen i kyrkan.
  Lucia firas också på de flesta skolor här. För lågstadiet i vårt område är det 3:orna som går i tåget, och för mellan- högstadiet är det 9:orna. 9:orna är också de som går luciatåg på kvällen på fritidsgården dit vem som helst är välkommen på julbord (bla går många från närliggande äldreboendet dit med personalen).
  Jag älskar det svenska, såväl som det mångkulturella. Just på Sveriges Nationaldag vill jag fira med svenska traditioner. Det innebär dock inte att jag motsätter mig att andra vill fira dagen mer mångkulturellt. Jag motsätter mig inte att ta in nya traditioner heller, för många av våra nuvarande traditioner har ju inte heller varit svenska från början.
  Jul är inte svenskt, Lucia är inte svenskt, påsk är inte svenskt, halloween är absolut inte svenskt. Men vi lyssnar, tar in och gör/har gjort dessa speciella tillfällen till en härlig tradition även i Sverige.
  Våra traditioner ändras ju också med tiden. Julbocken blev jultomte t.ex. Midsommar firades ju ursprungligen inte alls som nu…på 300-talet var det (innan kyrkan började få in folket på heligare tankar) mest dans på kyrkogårdarnas gravar, stöld av heliga symboler och skamlösa visor…kvar av det är väl möjligen dansen (dock runt midsommarstång) samt de skamlösa visorna (tänker på snapsvisor)…hehe…;)
  Om 100 år har vi säkerligen firar vi nog jul, lucia, midsommar, skolavslutning och svenska flaggans dag fortfarande. Samt en massa andra härliga, lite nyare högtider, som är värda att fira.
  Och fira är väl för det mesta roligt, i min värld:)
  Susanne

  1. Exakt min mening även om du uttrycker det bättre Susanne – känner heller inte igen mig i att det skulle vara något fel med att fira med svenska traditioner och att det skall kännas fel/rasistiskt – och det var DE argumenten ”att det inte är lov längre med ditt och datt i Sverige” som jag vände mig emot – tror som du att de kommer från SD-troll och och de lyckas när folk i allmänhet börjar tro på deras skrönor.

 39. Klart vi ska fira Sverige på Nationaldagen!! Vi firar ju vårt vackra land som vi ska vara stolta över och sköta om. Vi firar ju inte en massa andra kulturer. Det får väl de göra på sin dag då, varför inte skapa en internationell dag för alla våra utlandsfödda? Blir så trött på svenskar som ska marginellisera våra traditoner för då är man minsann rasist. Ett ord som används för allt och alla som har något negativt att säga om utlandsfödda. Jag är i alla fall stolt och glad att jag är född i Sverige och får ha det tryggt och bra. Ta hand om vårat land annars kommer våra grundvärdering och det vi står för inte finnas kvar om 100 år.

 40. Hej Petra,
  Håller med till fullo! I anrika Fredriksdal i Helsingborg så var det allt annat än Sverige vi firade… balkanstånd, thai, finskt mm mm mm och Svenska nationalsången var så låg att jag missade den. Älskar andra kulturer men det kan vi väl ha på vilken annan dag som helst! Nej jag vill höra svensk folkmusik, äta jordgubbstårta och flagga med vår vackra flagga. Mina föräldrar är från Kroatien respektive Slovakien och de var också i chock. Det skulle ALDRIG ägt rum i deras länder och inte ens i Danmark dör min man kommer ifrån. Där är man minsann stolt över sin flagga! Nästa år stannar vi hemma och firar i svensk anda så vår dotter vet vilket land vi firar.

  1. Alltså Nathalie så bra skrivet men så tragiskt sant! Tyvärr vill nog väldigt många ha det så här eller så vågar inte ens kommun gå ut och fira ordentligt svenskt! Tror minsann du, jag Petra,Amelie här och några till kan bli ambassadörer i vår egen kommun och fira riktigt traditionsmässigt! Hejja Sverige!!! Vi har också påbrå från utlandet på min mans sida och i det landet är man stolt över flaggan och dess land.

 41. Mauroo s bror nä minsann .Din H är ju snygg !! Tycker att ditt inlägg var bra skrivit Petra .Ha en fortsatt bra dag med de dina!!

 42. Superbra skrivet. Allt du skrev håller jag med om och finns samlat där!!! Tack för att du tar upp det!!!

 43. Många av oss svenskar vi gillar det som är svenskt för oss dvs det som vi sedan barndomen i generationer har gjort för att vi tycker det är just svenskt, sen om det är ”riktigt svenskt tradition” eller inte( enligt vissa som uttalat sig om det i media och politiskt och gud vet var ) hör inte hit tycker jag. Det är ganska konstigt att ifrågasätta just det och driva frågan till sin spets. Det är vår upplevelse sen generationer kan det bara få vara så. Men idag i Sverige så att det ska bara ifrågasättas om det mesta…det vanliga får inte vara ”bara vanligt” längre såsom ”kärnfamilj”och ”svenska traditioner” det ska vara så extremt hela tiden och det ska passa” alla” hela tiden…vi måste ha lite av allt när det är något som ska firas… måste vi det???. Kan man inte få välja själv om man vill delta i det Svenska, för vi bor ju trots allt i Sverige…
  För svensk tradition är för det flesta svenskar att fira påsk, med äggletande och gå påskkärring, äta påsk mat. Fira vår nationaldag, med svenska flaggan, få delta i evenemang med hissad svensk flagga, vifta med svenska flaggan sjunga nationalsången, körsång och dragspelssång i en grönskande park eller liknande. Fira skolavslutning tillsammans med sina barn och sjunga fina vackra svenska psalmer i kyrkan. Fira midsommar med dans runt midsommarstång tillsammans till svenska visor, äta sill och dricka nubbe, lyssna på dragspelssång och se gammeldansande människor, ha picknick i det gröna .Fira lucia i valfri utstyrsel som pepparkaksgumma, lucia eller stjärngosse och sjunga julsånger.
  Fira julafton och äta gott tillsammans med familj och vänner, ha en tomte och julgran och paket.
  Fira in det nya året med en fest med familj och vänner, äta gott och ha trevligt.
  Nationaldagen har vi firat i Sverige som redan nämnts bara sedan 2005 . Men för många av oss är det fint, det är en dag att reflektera över och att vara stolt över sitt land och att vara svensk. En jättebra dag som borde införts tidigare. Att ha förmånen att få bo i Sverige och att vara svensk är jag stolt över. Att blanda in SD -tänk och hat när vi talar om svenska traditioner förstår jag mig inte alls på och har alltid undrat varför varför det alltid kommer upp. De allra flesta svenskar vill leva i fred tillsammans med andra och bara kunna få vara svensk.

 44. Nu är det ju så att Sverige som tur var består av en massa härliga kulturer, därmed känns det rimligt att dessa ska få vara en del av firandet. Om du är så inskränkt och endast vill ha en vit nationaldag så finns det nog platser för sånt också! Dessutom, nästa vecka är det skolavslutning i KYRKAN för precis alla jag känner. Sluta sprid SD myter!

 45. Håller verkligen med dig, de flesta andra länder värnar ju om och firar sin dag ordentligt, varför inte vi??

 46. All those immigrants chose Sweden because of it’s rich culture. It’s monstrous if they are now used an excuse to stamp out celebrations and holidays!

 47. Romska sånger hör INTE hemma på vår nationaldag och hör sen! Dom har sin egen dag och då kan dom spela detta. Varför kan vi inte va som Norge? Va stolta över VÅRT land och sjunga nationalsången och det genuint svenska( nej thaimat och falafel el romsk folkmusik är inte typiskt svensk tradition). Ni vurmande för allt osvenskt kanske ska flytta från vårt land? Hejja Sverige och hejja svenska flaggan! Vi har 364 dgr vi kan vurma för multi kulti som så många tycker är så perfekt.

 48. Förresten KAMILLA superbra skrivet!! Precis som du skriver är allt vanligt inte ok längre. Kärnfamilj, vit medelåldersman etc. Helst ska man va homo/bi i nån form av femtielvadelad familj med många barn osv osv. Kärnfamiljen är väl det finaste( när den fungerar väl) barn kan växa upp i. Tryggt och kärleksfullt. Ska nog bli hemmafru också som verkar underbart! Alltid retar det nån!

 49. Håller med till punkt och pricka. Viktigt att du tar upp detta. Och det finns forskning på att det är viktigt att hålla fast vid sina traditioner för att kunna vara öppen för nya. Så det Sverige gör när vi agerar så här är att skapa motsatt effekt till det vi vill. Vi måste vara stolta över vårt land. Det är klart att vi bor i ett bra land. De som har kommit hit har lämnat något som iye fungerar och får komma till ett fantastiskt land. Det måste vi vara stolta över. Och fira.

 50. Jag håller helt med. Allt det ”svenska” påminner mig om barndomen, skolavslutningarna i kyrkan (kommer från en icke-religiös familj), sommar och trygghet. Är så glad att jag och mina barn hade turen att födas just i detta trygga land. I ett land där vi får leva i fred och har tillgång till mat och sjukvård. Samtidigt som jag älskar mitt land så är jag stolt över alla flyktingar vi tar emot och önskar att alla som är otrygga kunde få komma hit. Jag vill gärna ta del av deras kultur också men inte just den 6 juni.

 51. Många har uttryckt jättebra både vad Petra ville få fram och vad jag oxå känner, som Kamilla, Nathalie o Cecilia. Tack o lov är man inte ensam om att känna så! =)

 52. Det verkar verkligen som vindarna vänt och man behöver inte längre vara så rädd för att säga vad man tycker med rädsla för att bli kallad rasist. Så skönt att upptäcka att så många tycker att vi ska fira nationaldagen svenskt utan att skämmas! Tack Petra för ett jätteviktigt inlägg!

 53. Vi är nog ganska många som inte blev speciellt chockade eller besvikna när vi gick och firade Sveriges nationaldag. Många kommuner har i flera år anordnat firandet med inslag från andra kulturer, speciella ceremonier för att välkomna nya svenska medborgare, lite härlig dans, god mat osv.
  För mig handlar det om att fira vårt land, oss själva och den värdegrund vi omfattar, som vårt land är byggt på och står för: Demokrati, rättvisa, yttrandefrihet, allas lika rätt oavsett religion eller ursprung. Fred och frihet.
  HUR firandet ser ut spelar mindre roll för mig.
  Men jag gläds åt att människor samlas, sjunger, dansar tillsammans, bjuder in varandra, delar med sig.
  Alla svenskars gemensamma dag!

 54. Håller med dig helt. Bra formulerat. Det som görs i ett gott syfte (antar jag) för att visa hur inkluderande och fina vi är får helt motsatt effekt. Om inte arrangörerna förstår det så borde de ta några poäng i psykologi…

 55. Ett riktigt bra inlägg! Håller med! Vi måste få vara stolta över vårt Sverige och över vår flagga! Ibland så undrar man ju lite om man ”törs” hissa flaggan på jobbet… (förskola) utifall att någon blir lite upprörd… 😉
  Fina bilder också! Du är en lika bra fotograf även med ”ajfån”. Handlar nog inte bara om utrustningen i ditt fall 😉
  /Maria

 56. Jag är för pro invandring men även att behålla svenska traditioner. Dom sakerna anser jag inte ens behöva krocka. Dock så anser jag att bor man i Sverige får man också integreras även om det är en helt annan problematik som jag inte går närmare in på. För mig är det superviktigt att man för vidare traditioner men även att man kan bjuda in nysvenskar såklart. Jag är ganska så övertygad om att det också är så det hade fungerat om jag själv emigrerat till ett annat land. Ni kanske har hört ”Man får ta seden dit man kommer” Det ligger mycket i det.
  Angående kommentaren om att Petra ”blundar” och inte besöker platser som Drottninggatan handlar väl knappast om att man inte bryr sig eller låtsas att det inte finns. Det är ju helt nonsen. Dock är frågan varför söka upp de platserna om det gör att man blir nedstämd? Det har absolut inget att göra med att man inte bryr sig utan snarare bevittnar om motsatsen. Tycker Petra verkar vara en mycket empatisk och omtänksam person.

 57. Heia Sverige! og gratulerer med overstått nasjonaldag. Jeg er norsk og gift med en mann som hverken er norsk eller svensk. Det er ingen problem å feire sammen en nasjonaldag eller andre dager som er preget av norsk tradisjon og kultur. Har aldri opplevd eller hørt om at noen har blitt krenket av å feire norsk nasjonaldag med flagg eller andre norske tradisjoner. Selvfølgelig er det sikkert de som er uenig og ser annerledes på dette, sånn er det bare.
  Vi var forresten i Stockholm på deres nasjonal dag, veldig fint men annerledes. Sverige er et vakkert land med mange herlige mennesker og fine tradisjoner, og ikke minst at det finnes frihet og demokrati..vær stolte og takknemlige over det….

 58. Tycker vi tar och tittar över gränsen till Norge och kopierar deras firande. Att uppleva 17:e maj i Oslo kan vara det absolut bästa. Alla är ute och firar oavsett bakgrund/hudfärg och spårk utan det är landet man firar och inget annat. Man firar och skålar tillsammans för att man har det bra i det underbara landet Norge. Så tycker jag vi även borde fira i Sverige. Oavsett bakgrund/färg eller språk så ska vi fira med stola flaggor i vinden om att fy tusingen vad bra vi har det här i Sverige tillsammans. Och skål med dig och dig och dig och dig, för även om vi inte känner varandra så är vi alla på samma kalas. Sveriges kalas! Så ska det firas. Inga pekfinger om att alla måste vara med osv, för börjar man påpeka att alla måste vara med så blir inte alla med för då är det alltid någon eller några som kännes sig uteblivna utan vi ska bara ta för givet att alla ska vara med och alla ska känna att dom får vara med. Fram med armkrokarna och kroka i så är vi tillsammans! En dag om året ska vi banne mig kunna bara få fira hur härligt Sverige är utan att någon ska peka med sitt långa finger om olika känslor om tillhörighet och vem som inte får vara med. För är det en dag då alla ska vara med så är det väl på nationaldagen. Så märkligt att vi svenskar blir så extremt stela svenskar på nationaldagen. Fira och ha kul istället för att vi alla ska behöva tänka politik. Nej titta över till Norge och kopiera firandet!

 59. Intressant resonemang och fantastiskt fina bilder från Djäkneberget! Jag tror att det är viktigt att inte falla dit i svepande ordalag om vad man får och inte. Det är fullt tillåtet att ha skolavslutning i kyrkan, det är tillåtet att sjunga både nationalsång och vifta med svenska flaggan. Precis som jag tycker att det ska vara i ett fritt och öppet land!

 60. Måste bara säga att jag håller med dig i varend ord som du skriver. Bra skrivet!

 61. Bra inlägg i ett aktuellt ämne! På mina barns skola har man tagit bort avslutningen i kyrkan, tråkigt eftersom de brukade tåga genom vår lilla stad med polisen längst fram. Både barnen, deras familjer och åskådare tyckte att det var en mysig avslutning på läsåret och en fin start av sommarlovet. Man hänvisar till platsbrist i kyrkan men det har jag svårt att tro på för det har inte blivit ett ökat antal elever…
  För en lyckad integration tror jag på att man behåller sina traditioner och visar dem för de nya svenskarna, kanske är det några av dessa traditioner de tycker om och som inte på något sätt kränker dem för det. Bra att du, Petra, vågar skriva om ett så kontroversiellt ämne!

 62. Håller helt med dig, bra skrivet!
  Att flera påpekar att Sveriges Nationaldag är en ny tradition förstår jag inte, den har funnits och uppmärksammats så länge jag levt, bara inte som röd dag?!

Comments are closed.