LIBANESISK MEZA

.

Välkommen till min Meeeza Lounge! Eller ja detta är ju bara min goa lunch här hemma helt för mig själv för idag fick resterna från igår slinka ned och det var precis lika gott som det var igår kväll! (Och ja det är min last Cola Light i glaset och inget annat;)

.

Älskar ni också Libanesiskt? Det gör jag verkligen, mmm. Men den måste vara bra, så klart:) Igår skrev jag att det nog skulle bli asiatiskt till middag men jag gjorde alltså en vändning och styrde in på det orientaliska istället. Först tänkte jag att vi skulle beställa meze som vi alltid gör men eftersom vi inte varit supernöjda de senaste gångerna med hämtmaten så tänkte jag att hur svårt kan det vara att få till lite Libanesiskt själv? Inte svårt alls visade det sig!

.

.

.

Taboullehsallad är ju bara det BÄSTA. Så himla fräscht ju! Passar till det mesta egentligen och fylld av nyttigheter. Recept kommer nedan:

.

T A B B O U L E H

.

Ingredienser: ca 100 g bladpersilja, 1 dl bulgur, 1 gul lök, 3 tomater, 3/4 dl färskpressad citronjuice, 1 dl olivolja, 1 tsk salt, 2 krm peppar

.

Gör så här: Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.

.

.

.

Fast jag ska vara ärlig – ALLT detta roddade jag inte ihop i köket igår kväll hehe. Libanesisk Mhamara dvs paprikaröra köptes på ICA. SÅÅ god men nästa gång gör jag egen. Falafeln är också ICA´s färska och den är superbra. Hummus och Tzatsziki är hemmagjorda och här får ni två BRA recept på dessa!

.

H U M M U S

..

Ingredienser: 1 burk kokta kikärter (à 400 g), 3 msk fin olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tahini, 1 tsk spiskummin, saften av 1 citron

Gör så här: Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten. Låt dem rinna av. Mixa ärterna tillsammans med olivoljan. Blanda i vitlök, spiskummin och tahini. Smaka av med citronsaft, lite i taget. Bred ut kikärtsröran på ett fat, ringla över lite extra olivolja. Servera med bröd och oliver.

.
Ä K T A   T Z A T Z I K I
,
.
Ingredienser: 200 g grekisk fet yoghurt, ½ gurka, 1-3 vitlöksklyftor, pressade 3-4 tsk olivolja, 1-1½ tsk ljus vinäger, 1 tsk honung, salt och svartpeppar.
.
Gör så här: Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Riv den återstående delen av gurkan, salta lite och låt rivet rinna av i en sil. Blanda alla ingredienser och ställ in i kylskåpet innan servering.

.

.

.

Stekt Halloumi och lite couscous och så det härligaste av allt och en helt ny rätt för mig som jag ska göra MASSOR här efter! Så galet mumsig och ni måste prova TAOUK. Hur har jag kunnat leva i 47 år utan att vetat att denna rätt finns? Jag kunde bara låta kycklingen marinera i ca 1/2 timme och enligt recept ska det vara typ 8-10 timmar och då kan man ju tänka sig  hur god och mör den måste bli då. Mumsfillibubba.

.

TAOUK

.

Ingredienser:5 st kycklingfilé, 2 st lökar, 2 gröna paprikor Marinad: 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt, 5 st vitlöksklyftor, pressade, 0,5 dl ketchup, 1 pressad citron, 0,5 dl olivolja, 1 msk paprikapulver, 0,5 tsk kummin (inte spiskummin), 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 0,5 tsk kanel, 1 tsk sju kryddor (Finns att köpa färdig från ex Santa Maria men jag hade alla kryddor hemma så det behövdes inte)

7 kryddor (typ den vanligaste smaksättaren i mellanöstern!) Och du behöver alltså bara 1 tsk av dessa blandade malda kryddor: 1 tsk kardemumma, 2 tsk vitpeppar, 8 tsk svartpeppar, 2 tsk kanel, 1 tsk muskot, 2 tsk ingefära, 4 tsk kryddnejlika

.

Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden, smaka av och krydda/salta eventuellt mer, ställ åt sidan i 15 min. Skär kycklingen, paprika och lök i bitar. Lägg kycklingen i en form och häll över marinaden, blanda ordentligt. Blanda i paprika och löken, rör om, täck sedan formen och ställ i kylen. Låt stå minst 8 timmar, gärna 12-14 timmar för att få riktigt möra kycklingbitar. Varva kyckling, paprika och lök på spett, lägg på en ugnsplåt. Pensla med lite av marinaden och låt stå medan du värmer ugnen. Värm ugnen till 250° med grillfunktion på. Ta in plåten mitt i ugnen och låt tillagas i ca 25 min, tillagningstiden varierar beroende på hur stora bitar kycklingarna är. Ta ut och servera genast.

.

.

S å  h i m l a  g o t t som sagt. Nu ska jag iväg till posten här och hämta spännande paket tjohoo men vi ses ju snaart igen så klart!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

8 thoughts on “LIBANESISK MEZA

Lämna ett svar till Jonna Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *