GODASTE SAFFRANSBULLARNA EVER & GEORG JENSENFYND

.

Men vaaar är ljuset! Varje år och varje november så blir jag lika förvånad (och typ störd) över att det blir så himla mörkt så tidigt. Eller vissa dagar liksom aldrig tillräckligt ljust för att fota fina pics! Idag har jag haft fullt upp och jag tänkte jag skulle fota lite när jag kom hem vid två-tiden men då var det ju redan för sent, s u c k. Jaja, ni får nöja er med att det kommer lite mörkare bilder nu ett tag:)

.

Hur som, jag måste ju bara ge er receptet på världens mumsigaste saftigaste saffransbullar som jag nämnde! Ska ni bara baka något i saffransväg så kör på dessa – ni kommer inte bli besvikna… Mina är redan slut, skatterna har ätit upp alla, så i helgen får jag göra en ny omgång och frysa in!

.

Bästa tipsen när ni bakar saffransbullar – blötlägg saffranet i lite cognac i en halvtimme innan ni bakar Smakar mycket mer då! Så skippar ni kesellan, bullarna blir ju liksom torrare av den? Knåda degen riktigt ordentligt så att den blir seeg, den ska kunna dras i så att den blir tunn utan att spricka (då slipper du spruckna bullar också). Låt deg och bullar jäsa ordentligt och länge! (Och snåla inte med fyllningen, vanliga lussebullar med två russin är väl bara det torraste tråkigaste lever?:) Pensla med ägg vispat med lite vatten och lite salt.

.

.

SAFTIGASTE SAFFRANSSNURRORNA

.

Du behöver: 3 kuvert saffran, 2-3 msk cognac, 50 g jäst, 5 dl röd mjölk, 1 1/2 dl strösocker, 1 tsk salt, 12-13 dl mjöl, 150 g smör kylskåpskallt.

Fyllning: 300 g rumsvarmt smör, 1/2 dl vaniljsocker, 250 g mandelmassa.

.

Gör så här: Blanda saffran med cognac och låt det stå 30 min. Smula ned jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Häll lite mjölk över jästen och rör så att jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken. Blanda ner socker, saffran, salt och nästan all vetemjöl. Knåda degen tills den blir smidig. Hyvla i smöret, lite i taget. Fortsatt knåda tills allt smör arbetats in i degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt degen jäsa under en bakduk i 40 min. Fyllning: blanda alla ingredienser. Tta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till en rektangel och bre på med fyllning över hela. Vik dubbel och skär 2 cm breda remsor och snurra ihop till nystan. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, lite vatten och lite salt och pensla bullarna noga. Strö över mandelspån och grädda sen bullarna i mitten av ugnen i 8-10 min. Pudra över florsocker innan servering (det gör du alltså efter du tinat bullarna om du fryser in dem)

.

.

.

Finaste brödkorgen någonsin är denna lyxiga klassiker från Georg Jensen. Och nu har jag faktiskt två (så bra om man ska servera olika bröd osv) för jag upptäckte att Åhlens har 50% på dessa just nu! Passa på att fynda liksom och en perrrfekt julklapp. (Dessutom är det superpris på denna adventsljusstake från Georg Jensen) Här hittar ni andra superjulklappar till superpris. Fredagstipset!!!

.

.

Idag har jag hämtat Beas garderobsluckor som lackats i samma färg som väggarna  och rummet är nästan klart nu – kul! Lite småsaker kvar bara.. Så har jag faktiskt köpt två finfina nya tavlor. Två i helt olika stil förutom att de båda tavlorna som alltid är lite ja ”småskaviga”:) (Gillar ju att ha saker på väggarna som man reagerar på och som inte bara ”är”, som typ abstrakt, fina landskap osv. fast det kan vara jättefint det med också så klart!) Från två svenska coola duktiga konstnärer som jag kikat på ett tag… Ni ska få se sen när de kommit och är på plats så klart:)

.

.

Nu ska jag baka hamburgerbröd till kvällens hamburgerfrossa med extra allt! Försöker göra det extra mysigt och härligt här hemma nu när det liksom är mest där man är med sin familia<3

.

.

Ha nu en härlig och mysig fredagskväll!

.

KRAM

.

.

.

16 kommentarer till “GODASTE SAFFRANSBULLARNA EVER & GEORG JENSENFYND

  1. Jag gillar visserligen vanliga tråkiga lussekatter med två russin, men degen knådas länge och absolut ingen kesella i. Fyllda saffransbullar är också gott!

    1. Läste att det blev populärt med fettsnåla fiberrika bakverk under 80-talet och sen kom Arla och kesella med sin framgångsrika lussebullekupp. Skönt att det är 2020 och smör som gäller nu 😊

  2. Vad innebär ”knåda degen länge? Och på vilken hastighet? (jag har en kitchen aid)
    Så tacksam för svar eftersom jag sällan får till degen… 🙁

    1. Tills den ”släpper” i skålen – då brukar den vara färdig tycker jag! Medelhastighet!

    2. Jag låter degen gå 15 minuter i min kitchen aid. Har ett recept från ICA där det står så.Sedan jäsning 60 minuter och därefter 30 min. på plåten. Det är vanliga lussekatter utan fyllning, älskar dem! Lägger också saffran i rom i ca 30 minuter, blir så gott!

  3. Åh måste testa att göra saffransbullarna. Ser så gott ut.
    Trevlig fredagskväll, Cina
    Cinaslivsstil.Wordpress.com

  4. Har bakat dessa idag, sinnessjukt goda ju!!
    Tog mig friheten att kopiera ditt recept rakt av i text på min blogg, hoppas det är ok annars får du hojta, länkar givetvis till dig också 🙂 Och egna bilder 😉

    Älskar dina recept så gärna fler gottigheter nu inför jul, behöver sysselsätta mig när man är såpass hemmabunden man är i dessa tider..

    Kram

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg