GLAD LUCIA & EN SAFTIG SAFFRANSSTJÄRNA

.

Vad bjuder man sina älsklingar på när det är Lucia?? Jo en saftig mullig Saffransstjärna till frukosten framför Lucia! (och ja alla är hemma tyvärr med fortsatt sjukstuga – nu har vi bara vanlig icke-covid-influensa också! Känns som måånga är sjuka just nu? ) Denna blev supermumsig så ni ska få receptet så ni kan göra en själva, perfekt till adventsfikat ju:)

.

.

,

Japp det är mandelmassa i denna också haha! En härlig fyllning med mandelmassa, smör och vanilj. Varför ska man låta bli liksom när det är det GODASTE.

.

.

S A F F R A N S S T J Ä R N A

 

Du behöver: 25 g jäst, 5 dl mjölk (3 %), 1 dl strösocker, 1 g saffran, 2 krm salt, 12 dl vetemjöl (720 g), 100 g smör, rumsvarmt, 1 ägg, att pensla med. Vanilj och mandelmassafyllning: 200 g mandelmassa, finriven, 200 g smör, rumsvarmt, 1 msk vaniljsocker, 0.5 dl pärlsocker och/eller lite florsocker till topping.

.

Gör så här: Dela degen i två bitar. (det blir två stjärnor) Kavla ut ena degbiten. Skär ut två cirklar, ca 26 cm i diameter. Lägg ena cirkeln på en plåt med bakplåtspapper och bred på 1/4 av fyllningen. Lägg den andra cirkeln ovanpå. Bred på ytterligare 1/4 av fyllningen. Knåda ihop kantbitarna som är kvar, kavla och skär ut en tredje cirkel att lägga på toppen. Ställ ett litet glas i mitten och tryck lätt för att markera. Klipp från cirkeln i mitten ut åt kanterna så det blir 16 snibbar. Ta en snibb i varje hand och snurra dem utåt. Vik in ändbitarna under bullen. Gör lika med resten av snibbarna till en fin stjärna. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Pensla med lättvispat ägg, Toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 30 min. (Här finns en video som visar hur man gör stjärnan)

Vanilj och mandelmassafyllning: Vispa ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Ställ åt sidan.

.

.

Såg ni också Lucia på tv:n imorse!? Så fint från underbara Tällberg ju och blev så sugen på att åka dit snart igen! Annars är det ju inte mycket Lussetåg numera, föris har ju ställt in sitt pga Covid och ja de stora lussar ju inte alls liksom. Fast nästa år börjar ju Moje på lågstadieskolan här i området och då blir det väl Lucia-extra-allt igen! (När storasyskonen gick där så tror jag snitt-tiden på Lucian i kyrkan var två timmar för barnen sjöng verkligen ALLA lussesånger som finns:)

.

.

Ha nu en GLAD LUCIA idag så ses vi snart igen!

.

KRAM

.

.

.

1 kommentar till “GLAD LUCIA & EN SAFTIG SAFFRANSSTJÄRNA

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg