QUICHE LORRAINE

.

Wow så fick vi ä n n u en härlig somrig middag ute denna torsdag! 25 grader varmt och alldeles alldeles underbart ute på terrassen. Tom myggen har slutat attackera nu, de har väl tröttnat haha! Hade förberett en mumsig enkel Quiche på eftermiddagen till H skulle komma hem och så lite sallad till den. Perfekt torsdagsmiddag att sitta och njuta med ett glas iskallt vitt i kvällssolen…

.

 

Quiche var faktiskt min favvomat (delad plats med Spagetti Carbonara) när jag var liten och mamma var supergrym på den och vi åt det ofta! Kommer ihåg den där härliga doften från ugnen i köket mmm, man kände ändå uppe från flickrummet att ni blir det paj:)

Mamma brukade servera med en fräsch sallad och det gör jag också<3

.

.

Qucihe (eller ost & skinkpaj) som är fylld med massa härlig ost (jag körde färdigriven cheddarost och mozarellablandning från Ica  som rekommenderas) god rökt skinka och en krämig äggstanning brukar vi  äta ofta när vi är i Normandie. Köpa några nybakta små på boulangeriet i byn och ta med hem, mumsfillibabba. Fast väldigt enkelt är det ju att svänga ihop samma hemma och det smakar ju precis lika bra som i Frankrike! Ni ska få receptet:

.

QUICHE LORRAINE

.

Du behöver till botten: 3 dl  vetemjöl, 1 krm salt, 125 g  smör, 1-2 msk  kallt vatten Fyllning: 150 g  fin rökt skivad skinka från delidisken, 150 g mellanlagrad ost tex cheddarost, 4  ägg, 2 dl  mjölk, 2 dl  mellangrädde, 1/2 tsk salt, 1 krm  svartpeppar

Gör så här botten: Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedar. Kör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen och linda in den i plastfolie. Lägg den i kylskåpet ca 30 min. Kavla sen ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform.  Klä formen med degen och nagga den i botten med en gaffel.  Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 12 min. Fyllning: Skär skinkan i strimlor. Riv osten (eller använd färdigriven i påse). Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och grädde och mjölk. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. Servera pajen med en grönsallad.

.

Sommarfeeling idag men bara typ 1 månad till höstlovet och vi har börjat prata om vad vi ska göra då! Något riktigt höstmysigt (och Moje har börjat tjata om vad han ska vara på halloween – hjäälp) Hänger ju inte alls med hur fort tiden går och vädret gör det ju inte enklare med höstkänsla i juli-augusti och sensommar i september? Känner ni  också samma??

.

Ha nu en riktigt skön torsdagskväll så tar vi freedag imorgon!

.

KRAM

.

.

2 kommentarer till “QUICHE LORRAINE

  1. Det ser ljuvligt ut😊😋!
    172 tsk salt😉! Jag vet inte hur många gånger jag själv har missat ”caps” och lyckats få till 7 istället / och det har blivit tokigt 😂

  2. Är också väldigt förtjust i Quiche Lorraine och gjorde faktiskt en tidigare i veckan. Tyvärr använde jag rökt bog som var alldeles för rökig så nästa gång blir det skinka igen.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg