MAGISKT GOD ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA

.

Idag har jag bakat höstens första äppelkaka, alltså hur gott är inte det!

Vi har verkligen s å stor äppelskörd i år, det är inte klokt. Och fina är de också äpplena, stora och jämna och så där krispigt fräscha. Vi har ett stort maffigt träd med perfekta syrliga lite hårdare äpplen att göra kakor och kompotter på och ett träd stort träd med söta mjukare gulare äpplen (fråga mig inte om vilka sorter det är, träden är nog lika gamla som huset:)

.

.

Gjorde två kakor av ett kakrecept – de här mindre formarna är så himla lagom. En liten kaka att servera direkt till sugna älsklingar och en kaka att ställa i frysen.

.

.

Nä dessa äppelkakor var inte svåra att få till alls – gick så snabbt att baka! Och mjuka kakor är alltid godare när de innehåller bla kardemumma och mandelmassa, iaf om ni frågar mig:)

.

.

ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA

Du behöver:

400 g  mandelmassa
200 g  rumsvarmt smör
4  ägg
3/4 dl  strösocker
1 dl  vetemjöl
1/2 tsk  mortlad kardemumma
1 tsk  malen kanel
3  goda äpplen 
1 kryddmått salt
rostade mandelspån
hackade hasselnötter
florsocker
.
..
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop med smöret på låg hastighet. Tillsätt äggen ett i taget och sedan socker, vetemjöl, kardemumma och kanel. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 8-10 bitar).
Halvera och kärna ur äpplena. Skär i skivor. Tryck ner skivorna lätt i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Servera gärna ljummen med en klick lätt vispad grädde!
.

.

Kan berätta att ena äppelkakan redan är slut – bra betyg!

.

Och vilket väder vi har fått igen! Fick värsta sommarkänslan idag när jag satt ute på eftermiddagen och njöt i solen, s å himla härligt och det ska visst hålla i sig ett par dagar, håller tummarna för det.

.

Hoppas ni har en fin lill-lördag alla<3

.

KRAM

.

.

5 kommentarer till “MAGISKT GOD ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA

  1. Så gott måste jag baka, galet så mycket frukt i år.
    Är det en kökshandduk man skymtar där, var kommer den ifrån?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg