LAX MED MANGO & GURKSALLAD & BRASILIANSKT VITLÖKSRIS

INNEHÅLLER ADLINK CERVERA

.

Här har jag precis lagt mig i soffan med lapen en sväng medans Moje är på badhuset med papsen! Proppmätt efter att ätit den smarriga tisdagsmiddagen ni ser på tallriken ovan (Den stora (28 cm) djupa tallriken är förresten dessa som jag älskar! Så mysiga att duka med såna här rejäla tallrikar. Franskt gediget kvalitetsporslin i superkvalité)

.

 

Var sugen på lax och hade laxfilé hemma och så ville jag ha asiatisk gurksallad (hehe det vill väl hela världen just nu thanks to en TikToktrend;) Ofta jag är sugen på just asiatiskt och lite fusionaktigt, är tokig i den där kombon söt-starkt-syrliga och smaken sesamolja. Sesamolja är bara såå galet gott!

.

.

Började med ett Brasilianskt vitlöksris. Lökris är så enkelt men gör riset mycket mer smakrikt och mumsigt..

.

.

Skar grönsaker till salladen med en härlig asiatisk dressing! Ett par gurkor, mango, tomater, chili, koriander och salladslök. Så himla fräscht.

.

.

Gjorde världens enklaste lilla sås av lätt creme-fraiche, riven lime, salt och svartpeppar.

..

.

Sen till sist var det dags att steka själva laxen – 50 grader i temp är perfekt.

.

 

LAX MED MANGO & GURKSALLAD & BRASILIANSKT VITLÖKSRIS

4 portioner

Du behöver:

Vitlöksris:

rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt basmastiris
4 dl vatten
salt, svartpeppar

Asiatisk gurk & mangosallad:

1 mango
2 tomater
1 1/2  gurka
1 röd chilifrukt
2 salladslökar
1 kruka koriander
1 lime, saft
2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 nypa salt

Stekt lax:

4 st färska (eller frysta och tinade) laxfileér
salt, svartpeppar

.

 

Gör så här

Hetta upp rapsooljan i en kastrull till medeltemperatur. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Stek allt under omrörning i ett par minuter så att riset blir genomskinligt (se till så att vitlöken inte bränns!) Slå på vattnet och salta och låt sen riset sjuda under lock i 12 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset vila under locket i 12 minuter.

Skala gurkan och skär den i lagom stora bitar. Tärna mango och tomat. Hacka chilin och skiva salladslök. Grovhacka koriandern. Blanda allt i en skål tillsammans med limesaft, sesamolja, soja och salt.

Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur och lägg i en klick smör.   Salta och peppra laxen och stek sen laxen några  minuter på varje sida (till en innertemperatur på 50°C)

..

.

Servera med såsen och ev lite extra lime. (Om du vill göra denna rätt men extrasuperfräsch så skippar du bara såsen och ris – funkar perfekt utan om ni frågar mig:)

.

Nu är jag verkligen inne i ett sånt där laga-mat-flow då jag har massa lust med att prova nya rätter! Stå i köket och lyssna på skön musik (idag blev det klassiskt med tjusiga arior) och ett glas rosé i ena handen och fixa massa gottgott i lugn och ro är ju så mysigt. Hoppas ni tycker det är kul med lite recept och amtinspo här inne ni med!?

Förresten JÄTTEkul med era boktips också! Och att ni gillade mitt<3

.

Ha nu en fin kväll!

.

KRAM

.

.

4 kommentarer till “LAX MED MANGO & GURKSALLAD & BRASILIANSKT VITLÖKSRIS

  1. Å vilken fräsch sallad och middag. Lax är alltid bra att ha i frysen. Har jag lax, kycklingfiléer och torskrygg i frysen så är middagarna räddade. Fint porslin. Just nu ligger jag hemma i dunderförkylning utan småbarn hemma eller utan barn hemma öht…Förkyld blir man ändå. Olika från säsong till säsong. Ibland klarar jag mig igenom alla virusspridningar och ibland åker jag dit hej vilt.

  2. Tack! Så tacksam för dina recept. När man inte kan tänka ut en enda maträtt att ha till middag, så bjuder du på bästa tipset 🙂
    Ibland står ju hjärnan verkligen still…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg