HACKAD ELLER LURAD!?!

.

Fy sjutton alltså, jag är så himla rädd för att ha blivit hackad?! Skummade  igenom min skräpkorg nu på förmiddagen och upptäckte detta mail. Jo jag får ju som alla massa skräpmail med löften om arv från rik mycket avlägsen släkting i Botswana tex och div hot om inplanterade virus  men detta mail var annorlunda. Det är postat till mig f  r å n mig.. Alltså från min egna mail, fy sjutton vad läskigt? Med besked om att jag är hackad sen flera månader och div hot.. Är det någon av er som upplevt samma med er mail??

Dessutom kl 08.02 imorse, när Moje  var i skolan,  så ringde min telefon med för mig  okänt nummer och ett barn (i Mojes ålder)  ropade Mmamma, mamma med ängslig röst. Jag svarade ju bara Men vad är det Moje? Då bryts samtalet! Ringer inte tillbaka utan ringer Moje direkt på hans klocka (som barnen ju lämnar in vid skoldagens start tillsammans med telefoner) och han svarar som tur är och han berättar att han inte ringt. Googlar då numret jag fått på displayen och får upp rubriker som Varning! Bedrägeri! Men alltså vad ääär det här? Ska de börja försöka scamma föräldrar genom barnröster nu?

Fy sjutton vad arg man blir över sånt här och att man alltid behöver vara på sin vakt bara för att det finns kontorslandskap runt om i  världen (Afrika, Asien, Spanien tex ) fulla med massa idioter som jobbar hela dagarna med att helt enkelt lura människor. De blir väl high-five när de lyckas bluffa någon stackare riktigt ordentligt också, helt gaalet.

Jo blir man lurad av någon som påstår sig vara en tokkär och vrålsnygg amerikansk officer som visst råkar vara i stort behov av ett lån på 500 000 kr eller en okänd thailändska som lovar gifta sig med en om hon f ö r s t får 100 000 kr så får man ju kanske skylla sig själv.. Men när det gäller att luras genom barn så blir man ju verkligen ett lätt offer!

.

Hur är det med er vänner, har ni någon erfarenheter av att bli utsatt för scams och bluffar och virus etc någon gång?

(Jag själv blev ju skimmad på 25 000 kr av en kassörska på ett känt varuhus  i New York för många år sedan, det är nog det värsta när det gäller den biten för mig)

.

KRAM

.

.

.

14 kommentarer till “HACKAD ELLER LURAD!?!

  1. Så obehagligt när de använder sig av barnröster på det där sättet. Håller med om att man i vissa fall får skylla sig själv med tanke på alla varningar som hela tiden går ut. Jag tror att din mail är hackad. Byt lösenord eller byt mail helt.

  2. Usch, det är så obehagligt med alla bluffsamtal, sms, hackare osv. Jag svarar inte längre på för mig okända nummer. Vill man något får man tala in ett meddelande. Obehagligt som sagt när man använder sig av barnröster.

  3. Har helt slutat svara på nr jag inte känner igen (knäppt dock att det ska behöva gå så långt). De använder ju numera även svenska mobilnr. Brukar alltid kolla efteråt vem det var och är det något luredrejeri så blockar jag. Har dock blivit skimmad och då drogs ett belopp från utlandet. Som tur var hade jag inte så mycket på det kontot och fick tillbaka de pengarna från banken. Så himla trist och onödigt dock! Och på tal om otäcka samtal, se Don´t pick up the phone på Netflix om du inte redan gjort det. Så obehagligt!

  4. Tänk på att inte prata alls om en bedragare ringer eftersom de kan spela in din röst och använda den med hjälp av AI sen, för att ringa samtal till dona nära och t.ex be om pengar, koder osv.

    1. Fattar nu det knepiga samtalet om att jag varit med i någon marabou-tävling. Som jag inte deltagit i. Var det min röst de var ute efter?

  5. Jag svarar aldrig på okänt nummer, googlar vem som ringt. Handlar bara på nätet om varan skicka från Sverige, kundtjänst man kan ringa till, företaget ska skicka faktura. Alla erbjudanden som låter bra är det något skumt med. Bedragarna bryr sig inte om huruvida det är barn eller gamla.

  6. Jag har fått ungefär samma ”hotmejl” som du där det står att de har filmat mig när jag kollat på perversa filmer och det hotas med att sprida detta till alla jag känner. Nu vet ju jag att jag inte kollat på något sånt så jag har bara raderat och rapporterat spam. Har också fått mejl där det stått att jag är hackad och detta är ditt lösenord. Och så står där ett av mina gamla lösenord. Obehagligt men raderade direkt. Eftersom lösenordet var gammalt känns det inte som något stort hot.

    1. Fick också ett sådant mail och tyckte att det var så j-a obehagligt fastän jag visste att jag var helt oskyldig. Det stod att de filmat mig när jag kollat på porrfilm och att de skulle lägga ut den filmen på mina sociala medier om jag inte satte in pengar på deras konto. Jag tittar aldrig på sådana filmer och jag har inga sociala medier, men jag kände ändå mig ändå väldigt obehaglig till mods. Min 22-årige son lugnade mig och berättade att det är jättevanligt med sådana mail.

  7. De kan laborera med frånadressen på eposten så det betyder inte att eposten är hackad. sån epost har jag fått flera stycken. satans otyg iaf.

  8. Medan jag och min dotter åkte bil tillsammans fick hon ett sms i stil med ”Hej mamma! Det har hänt en grej och jag har behövt byta mobil. Kan du snabbt swisha – berättar mer sen” Jag står ju på hennes mobil och bedragaren hade väl inte helt hundra koll (AI?). Hur som hon var tuff och berättade att hon läst om dessa bedrägerier på tiktok (tack – tiktok :-)). Och hon berättade om att det även förekommer sådana uppringningar där det låter som barnet/ mamma/ pappa ringer och behöver hjälp. Obehagligt.

  9. Mail som ser ut som att de kommer från en själv är bara att slänga, har också fått sånt. Men byta lösenord är alltid bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg