.
Fredagsmorgonen såg bla ut så här hos mig! Yes det var dags för den här vinterns allra första saffransbak. Trycket på play på min egna jullista HoP Christmas på Spotify (som jag faktiskt tycker är den skönaste som jag inte tröttnat på med massa massa stämningsfulla jullåtar. Ska dock uppdatera den med liten nytt asap<3) och satte igång med en härlig klassiska saffransdeg som alltid funkar. Inga konstigheter med den och såå god och saftig.
.
.
KLASSISK SAFFRANSDEG
.
Ca 30 bullar
Du behöver:
50 g jäst
6 dl röd mjölk rumsvarm
2 påsar saffran
150 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk kardemummakärnor mortlade
ca 16–17 dl vetemjöl
.
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, salt, ägg, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme ca. Den ska vara stor och pösig.
.
.
Jag gjorde två sorters saffransbullar som är olika men lika goda – lussekatter med vaniljsmör och gifflar med mandelmassa (Mina barn kunde inte avgöra vilka de gillar bäst!)
.
.
Utkavlad rektangel av deg med vaniljsmörfyllningen på. Jag viker sen degen dubbelt och sporrar ca 2cm breda remsor som jag sen formar till lussekatter. Till de med mandelmassefyllning så kavlar jag först en cirkel av degen och sporrar ca 14 trekanter med en klick mandelmassefyllning på varje och rullar ihop varje trekant till gifflar. Lägg bullarna med bra avstånd på plåtar med bakplåtspapper.
Man
Mandelmassefyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
300 g mandelmassa, riven
1 liten nypa salt
Vaniljsmör:
150 g smör, rumsvarmt ca
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 liten nypa salt
.
.
Låt bullarna sen jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna sen noga med en blanding av två uppvispade ägg och liite vatten. På gifflarna har jag pärlsocker (lussekatterna pudrar jag med florsocker när de svalnat)
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250grader i 8-9 min. Saffransbullarna ska få lite färg men vara härligt gula och inte bli helt bruna.
.
.
Alltså s å gott. Saffransbullar är verkligen feelgood 100%
.
Hoppas ni har haft en fin helg!? Här var jag idag tillbringat rätt mycket tid i en idrottshall (inte min ”bästa kopp med thé” direkt, jag är faktiskt väldigt lite en ”idrottsföreningsgmamma” och har aldrig varit, men vad gör man inte för sina tokälskade barn;)
.
Men nu är vi hemma, lite frusna (jisses vad vädret vände plötsligt, brrr) och nu blir söndagsmys 100%! Dvs först en härlig dragonkyckling med massa sås till middag, H`s flottpopcorn och så en spännande söndagsfilm i soffan.
.
.
KRAM
.
.
.
Tack för ett jättegott recept🤗
Du är otrolig på allt du tar dig för, allt är snyggt o proffsigt gjort💛😋blir att baka dessa till helgen😋😋🥰
Värmer du mjölken till 37 grader?
Min dotter har alltid i vit choklad i fyllningen! Godaste bullarna
Jag brukar baka kardemummagifflar efter ett av dina recept, sååå goda! Måste testa de med saffran också 🙂
Tack för receptet, jag brukar baka dina gifflar varje år. Kul med lussekatter som innehåller mandelmassa också. Jag måste säga att dina recept och pedagogiska bilder är proffsiga. Tack igen:)
Låter supergott. Om man väljer en fyllning, dubblar man den då? Kram!
Har du recept på de belgiska våfflorna du brukar göra?🧇
Åh, jag skulle vilja ha lite filmtips som passar både stora och små. Vi börjar få slut på filmer som alla vill se här hemma och jag tycker att det är så mysigt när hela familjen tittar tillsammans <3