.
Bakar denna fredagseftermiddag! Gjorde en mjuk pepparkaka med frostig tills mina älsklingar kommer hem<3
Tänk att det är den 20: december idag!! Redan bara fyra dagar kvar, nu blev jag plötsligt ordentligt julstressad! Känns inte som jag har riktigt koll på allt juligt för tillfället, rätt så många klappar kvar att handla och rätt så mycket julmat som ska fixas. Har kanske tagit det liite för mañana:)
Men rätt typiskt mig att göra saker i sista minuten! Är ni på banan med allt inför julafton vänner? Har ni redan köpt och slagit in alla era klappar och rullat alla köttbullar och lagt in sillen??
, ojo
.
En klassisk mjuk pepparkaka är ju såå gott och enkelt att fixa. Jag gör min i två små formar och lägger ihop så får jag en liten med hög kaka.
.
.
MJUK PEPPARKAKA MED FROSTING OCH SOCKRADE LINGON
Du behöver:
150 g brynt smör
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskrydda
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 farinsocker
1/2 tsk salt
2 dl gräddfil
Frosting:
150 g smör, rumstempererat
4 dl florsocker
400 g färskost
(Garnering ca 1 dl frysta lingon + 1/2 dl strösocker)
–
.
Gör så här:
Smöra och bröa en sockerkaksform med ströbröd (eller två mindre som jag) Bryn smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och pepparkakskrydda i en skål. Vispa ägg och socker i en köksassistent tills det blir vitt och fluffigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt med en slickepott tills allt blandats. Vänd ner gräddfilen. Häll i det något avsvalnade smöret och vänd runt försiktigt tills allt är blandat. Grädda kakan längst ner i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Ta ut och låt kakan svalna helt
Frosting:
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa någon minut till. Vispa ner färskost. Häll fyllningen i en spritsåse och spritsa ut den över pepparkakan. Eller gör som jag – en naked cake! Dela kakan på mitten (eller montera tre delar om du har mindre formar) och bred på ett jämnt lager frosting (hälften) och lägg sen på andra delen och bred ett lager till uppepå kakan. Avsluta med att jämna till frostingen på kakan och på sidorna med en spatel. Dekorera med frysta lingon som du blandat med socker.
.
Nej nu måste jag slå in lite klappar här i smyg så jag kommer någon vart! Får gå ner i källaren och vara försiktig så inte en liten Moje kommer och upptäcker vad jag gör (han ”tror ju fortfarande på tomten” den lilla gullungen:)
.
Ha en fortsatt härlig fredag nu!
.
KRAM
.
.
.
Så fin liten tårta!
Delar du varje kaka i två delar, alltså på mitten?
Tänker att det skulle bli fyra delar då, men det ser ut som du har tre delar 🤔
I can smell it all the way to Australia 🥰👵
Såg ett recept med buttercream frosting du gjorde till mjuk pepparkaka med polkagrisar ovanpå, men det står inte hur mkt vaniljsocker det ska vara i? Skulle blir så glad för svar 🙂