AVGOLEMONO & COVID

.

Lunch som passar dessa dagar – ”En grekisk värmande soppa som framförallt äts vid julen och under vinterhalvåret i Grekland samt vid tillfällig sjukdom då den sägs ha välgörande egenskaper”

 

Hallå!

Ni kanske undrade vad jag tog vägen här men jag är faktiskt så krasslig och har inte orkat ens kolla in. Började i söndagsnatt med huvudvärk och illamående. Sen så fick jag hög feber och d e n febervärken i kroppen, speciellt i höfter och knän och armar. Kunde inte gå ordentligt. Och igår började den värsta hostan jag någonsin haft. Ni vet att man hostar så mycket och så djupt att man inte få luft och inte kan sova på hela natten. Hög puls, tryck över bröstet och ryggen och ja en jättekonstig allmän känsla så idag testade jag för covid och det var det ju.

Hade typ förträngt det där viruset? Två vaccinationer 2021 verkar inte hjälpa så jättemycket längre, hur länge håller vaccinet egentligen? Går ni fortfarande regelbundet och vaccinerar er eller har man skydd mot allvarlig Covid länge efter ett par vaccin? Har själv ingen bra koll och det känns lite sisådär att inte ha det nu faktiskt..

Jaja, länge sen jag var så här himla influensasjuk (eller jag nog aldrig varit det)

.

 

.

Måste tipsa om en härlig grekisk kycklingsoppan som är perfekt januari – den är nyttig, den är enkel och den är otroligt god. Smakar massa av citron som jag älskar

.

AVGOLEMONO

”Grekisk kycklingsoppa med citron, ris och ägg”

Du behöver:

2 msk olivolja

1 selleristjälk

1-2 morötter

3 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor

3 lagerblad

4 kycklingbröstfiléer

2 l kycklingfond

2 dl arborioris

3 citroner

3 äggulor

bladpersilja

salt och nymald svartpeppar

.

 

.

Gör så här:

Ta fram en större tjockbottnad kastrull eller gryta och häll i olivoljan och sätt plattan på medelvärme. Skär upp morötter, löken och sellerin i fina små tärningar. Lägg i de tärnade grönsakerna i grytan.Låt steka i cirka 7-8 minuter under omrörning utan att det bryns. Finhacka vitlöksklyftor och låt steka i 1-2 minuter. Lägg sedan  kycklingbröstfiléerna och lagerbladen ovanpå grönsakshacket. Häll i kycklingfonden och sänk till svag medelvärme och sätt på lock. Det ska sjuda i cirka 15 minuter (ej koka). När det gått 15 minuter tar du ut kycklingbröstfiléerna och lägger på en skräbråda. Häll sedan i arborioris i grytan och sätt på locket igen. Låt sedan riset koka enligt instruktioner (cirka 15-20 minuter). Under tiden tar du två gafflar och drar sönder kycklingen i mindre remsor med hjälp av gaffeln. Ta fram en separat skål till färskpressad citronjuice och äggulor. Pressa citronerna (jag tog i lite zest också för att få ännu mer citronsmak) och häll sedan ned äggulorna som du vispar ihop i skålen. När arborioriset har kokat klart lägger du i kycklingen igen. Därefter tar du ca 1 dl varm vätska från soppan som du häller ner i skålen med ägg och citronjuice under vispning. Häll sedan ner ägg och citronblandningen i grytan. Ta bort grytan från plattan (viktigt annat får du äggröra i soppan) och låt grytan stå i cirka 10 minuter så att den tjocknar. Rör runt några gånger under tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera!

 

.

Servera gärna en skiva gott grekiskt lantbröd till din grekiska soppa

 

.

Nej nu ska jag fortsätta att se på Schakalen här (Så spännande serie på Sky Showtime) och göra ingenting, är verkligen heelt slut.

.

Ha de så bra finingar<3

.

KRAM

.

.

4 kommentarer till “AVGOLEMONO & COVID

  1. Oj! Så sägs det att covid numera är som en vanlig förkylning?! Usch, din stackare. Krya på dig! 💐

  2. En spruta vaccin varje höst. Själv har jag nu 5 spruta och senast i oktober 24
    Fått covid varje år, men numera är det som en mild förkylning. Tack o lov!
    Aldrig mer vill jag ha covid och ha för lite vaccin i kroppen som hösten 20 då jag bara hade två st i kroppen….. Fruktansvärt hade dödsångest för jag hade så ont i kroppen och febern som aldrig gick ner, och jag fick inte luft ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg