QUICHE LORRAINE & NY DUK

ANNONSLÄNK NORDIC NEST

.

Söndagsmiddagen som serverades i matsalen igår! Åh detta är mitt favoritrum den här tiden på året, det är så fint ljus där hela dagen. Så har man ju altanen där utanför dörrarna, ifall man vill gå ut en liten sväng eller bara glänta liite för höra det där ljuvliga våriga fågelkvittret.. Det ljudet är ju bland det härligaste som finns!

.

.’

Klickade hem en ny vårfräsch duk med ljusblå rutor, som ni kanske såg i gårdagens inlägg, och den blev verkligen precis som jag önskade! Så fin och sober och med jättebra pris just nu också speciellt för en så stor duk. Tänk att en duk kan göra så mycket för ett matsal/rum!

Duken finns här i två storlekar (jag har den längsta)

.

.

Bakade en Quiche, en paj som jag älskat sen jag var liten och som jag alltid äter när vi är i Normandie! Den mest klassiska och godaste av alla matpajer (man kan ha skinka eller bacon i men jag har alltid bacon, tycker det blir godast)

.

.

QUICHE LORRAINE

.

Du behöver till en lite större springform:

Pajdeg: 4 1/2 dl mjöl, 1 tsk salt, 200 g smör, ca 1 msk kallt vatten Fyllning: 300 g skinka eller bacon, 300 g ost tex cheddarost eller någon annan smarrig. Jag blandade Gouda som jag hade hemma med parmesan (personligen tycker jag att starkare ostar som tex Västerbotten tar över smaken för mycket i en Quiche) Äggstanning: 6 ägg, 4 1/2 dl grädde, salt (var försiktig med saltet beroende på vilken ost/skinka/bacon du använder, nymald svartpeppar

Gör så här:

Pajdeg: Blanda mjölet med saltet i en stor bunke eller köksassistent. Tärna det kylskåpskalla smöret i små bitar och blanda med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och blanda tills du får en mjuk deg, Låt sen degen vila i kylen i 45 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen från kylskåpet och kavla ut den till en lagom stor cirkel på mjölat bakbord. Rulla upp halva degen på kaveln och lägg den försiktigt över en springform med höga kanter och tryck ut degen tills den är jämnt fördelad,. Se till att få upp kanterna på pajen ordentligt. Nagga botten med en gaffel och förbaka i ca 10 min. Under tiden förbereder du fyllningen.

Fyllning: Riv osten och skär bacon/strimla skinkan i mindre bitar. Stek baconet (inte för hårt, det ska vara mjukt) om du använder det. Vispa ihop ägg och grädde. Häll i den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Ta ut pajen från ugnen och sänk temperaturen  till 180 grader. Strössla ut bacon/skinkan i pajskalet och häll sen äggstanningen över. Tillaga pajen i 40-50 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få lagom gyllene färg och inte vara för ”dallrig” Ta ut pajen och låt stå några minuter så den får sätta sig lita. Servera sen med en god sallad och njut!

,

 

Mums, kan detta vara den godaste 70-80-talsrätten mammorna lagade då? Mitt minst goda hemma var nog köttfärslimpa med ägg/persiljefyllning.. Eller fläskkotletter med steksky och kokt potatis, det åt vi s å ofta. Och i skolan var det ”Lappkojs” fi fasiken så läbbig den var! Godast var skolans panerade fisk med kall sås och potatisbullarna, trots att de hade massa hård vitkål (??) i lingonsylten som var till:)

.

Nu blir det gymmet en sväng här – hoppas ni har en fin måndag!

.

KRAM

.

..

2 kommentarer till “QUICHE LORRAINE & NY DUK

  1. Håller med dig om pajen, så gott! Gör den ganska ofta också. Ja fläskkotletter, det åt vi också ofta 😊, något jag aldrig äter nu för tiden.

  2. Mm så gott! Det ska jag göra någon dag 🤗
    Älskade Lappskojs, var besviken varje gång det var potatisbullar, trodde det var pannkakor 😅
    värsta matminne hemma var Sjömansgryta ”ryser” mjölig potatis och typ lövbiff som kokat länge i en gjutjärnsgryta.
    Mamma gjorde en räkpaj med isbergssallad?? i fyllningen som jag älskade 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg