.
Vissa kvällar har jag bara sån lust att bjuda familjen på en sån riktigt god middag! Det behöver ju inte vara helg för att anstränga sig lite extra, iaf om man är en sån matlover som jag. För jag äälskar verkligen mat! De flesta rätter faktiskt, iaf om det inte är exempelvis fransk andouilette eller liknande (det vidrigaste jag ätit tror jag, ni får googla om ni är nyfikna;) Men oftast äter jag ivrigt om det är vällagat, och fina råvaror så klart. Ja livet är för kort för att äta massa dåligt lagad mat.
Jag lagar ju som sagt gärna mat och från grunden. Ibland blir det halvfabrikat (som friterad fish & chips, mums!) men allra oftast inte. Och ikväll blev familjen bjuden på hemtrillade köttbullar, mormors pressgurka, potatispuré på Amandine och en maaagisk god gräddås (och så färdiga rårörda lingon)
..
.
Klassiskt svenska köttbullar är som de flesta av er säkert vet inga konstigheter, brukar steka den hackade löken mjuk först och så tillsätta lite dijon och byta mjölken mot grädde. Serveras sen med mormors pressgurka och en riktigt god puré av fast potatis.
POTATISPURÉ
Du behöver:
1 kg potatis tex Amandine, 50 gram smör, 1 dl vispgrädde, 0,5 dl mjölk,1 tsk salt, 1-2 krm vitpeppar.
Koka potatis tills den blir lagom mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen direkt med en potatispress. Tillsätt smör (gärna lite extra, blir bara godare då!) och sen gräddmjölken (ta lite i taget så att det blir lagom mjukt) och ställ kastrullen sen på svag värme och vispa försiktigt för hand till en len puré. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
.
.
Bland det viktigaste när man serverar svensk husmanskost som köttbullar är så klart gräddsåsen. Och jag har ett jättebra recept som gör den så där riktigt perfekt!
.
BÄSTA GRÄDDSÅSEN
Du behöver:
50 g smör, 1 msk vetemjöl, 3 dl vispgrädde, 1 tsk kalvfond, 1 msk japansk soya, 1 msk sherry, 2 tsk worcestershiresås, salt och nymald svartpeppar.
Gör så här:
Smält smöret i kastrull på medelvärme tills den blir gyllenbrunt. Vispa sen ner mjöl och lite av grädden till en tjock kräm. Tillsätt resterande grädde, lite i taget, under vispning. (Tillsätt gärna silad steksky från köttbullarna också!). Låt sjuda på låg värme minst 10 min och rör om då och då. Tillsätt smulad kalvfond, soja, sherry och worcestersås. Smaka av med salt och peppar.
.
.
Sååå gott! Mina tjejer älskar verkligen när de bjuds på just det här och de blev så glada båda två när de kom ner till köket för att äta middag ikväll<3
.
KRAM
.
.
mmm samma recept som jag använder, så himla bra 🤗
Har bara blandfärs, å sen låter jag dom gå i ugnen på plåt 12 minuter för att sedan steka dom gyllene 🥰
Åh bästa maten, jag älskar husmanskost<3
Kram
Tänker på Ulla Winbladh och deras köttbullar med mos… Husmanskost när det är som bäst… Måste prova sås receptet låter MUMS
oj vad gott det ser ut. Äntligen sommarväder i Stockholm. Som vi har längtat. underbart!