.
Onsdagens middag blev thailändsk Larb! Denna sötsyrliga sallad med fläskfärs är s å god. (Känns som den är bra för min mage också) Länge sen jag lagade asiatiskt så var såå sugen på det. Älskar kombon av starkt, salt, syrligt, sött och umami (har i lite glutamat för att höja smaken ännu mer)
.
.
Förresten att ha ett så här större klassiskt kinesiskt blått fat är himla trevligt att servera just asiatiska rätter på. Ett tips, finns nog att köpa lite här och där men minns inte var mitt är ifrån (Newport kaanske..)
.
.
Fick ingen bild på det men Larb äter man genom att ta ett salladsblad, lägga ris på det och sen färsen överst. Sen vika ihop och äta och njuta, mmmm
.
LARB
4 portioner
Du behöver:
2 msk jasminris (att rosta) 500 g fläskfärs, 3 msk fisksås, 3 msk limesaft, 2 tsk strösocker, 1 röd finhackad chilifrukt, 3 salladslökar, tunt skivade, 2 schalottenlökar, tunt skivad , 1 knippe färsk koriander, grovhackad, 1 knippe färsk mynta, grovhackad.
Servering:
1 romansallad, jasminris, limeklyftor
Gör så här:
Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme. Tillsätt jasminris och rosta tills det blir gyllene och doftar nötigt.
Låt riset svalna och mal det sedan till ett grovt pulver i en mortel eller mixer. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt fläskfärsen och bryn den tills den är genomstekt och smulig. Gå i med den skivade schalottenlöken och fräs ytterligare någon minut. Låt eventuellt överflödig vätska koka bort.
Nu måste jag nästan kila ut och kolla vad som händer här på vår gata! Polisbilar och poliser som lyser och kryper och letar under och i bilar och i buskage och häckar. Mycket märkligt.
.
Önskar er alla en fin kväll
.
KRAM
.
.
Dina asiatiska recept brukar vara mums mums mums 🙂 Tror du det går lika bra med kycklingfärs? Just fläskfärs är verkligen ingen favvo, så ofta nån konstig grissmak slår igenom.
Jag gör alltid min larb med kycklingfärs! 😊