FETTUCCINE MED OXFILÉ & KANTARELLER

.

Hur gott var inte denna Oxfilépastan med kantareller? Fem av fem.

Ni kommer nog inte tro det är sant men vi, trumvirvel, har faktiskt hittat ett alldeles eget kantarellställe i skogen!!?

Tog en tur för någon vecka sen ut till en väldigt hemlig skog som låg i närheten av den plats vi hört lite såna lösa vaga ”kantarellrykten” om (INGEN har någonsin avslöjat exakt var de plockar alla sina litervis med kantareller och näpperinäpp det kommer inte jag heller göra nu efter 50 år av noll skörd i svampkorgen) Och där fanns ju skogens guld. Sveriges typ finaste skog var det också med massa mossa och lav på marken, ni vet så där som en sagobok, och vackra höga träd. Inga sumpmarker som vi brukar kunna ner plurra i på våra sällsynta skogsturer och inga fula kalhuggen eller jobbiga snår, stenrösen och skruttiga träd.

Alltså känslan när man äntligen får se ett hav av söta svampar som glatt lyser gult där i mossan! Tre liter plockade vi där i skogen och det är 29 dl mer än någonsin och Moje tyckte det var hur kul som helst att leta. Det blir ju mycket roligare när det finns svamp på riktigt liksom, det tycker jag med:)

 

.

Massa fin svamp att rensa och så först försteka så att mycket av vätskan försvinner. Sen blev jag sugen på att göra en härlig krämig lyxig Oxfilépastan med svampen!

 

.

Kantareller behöver stekas med mycket lök och i mycket smör för att riktigt få till den där smaken man vill ha.

.

.

FETTUCINE MED OXFILÉ & KANTARELLER

4 personer

Du behöver: 

500 g fin gärna svensk oxfilé

1 stor gul lök

400 g färska kantareller

rejäl klick smör att steka i

1 vitlöksklyfta

2 msk ox eller kalvfond

1 dl rött vin

1 msk soja

5 dl grädde

2 dl hackad bladpersilja

salt och peppar

parmesan

fettuccine

.

.

Gör så här:

Skär oxfilén i mindre bitar och bryn den hastigt runtom i en het panna med  smör. Ställ sen oxfilén åt sidan. Hacka kantareller och stek dem först utan fett på medelhög värme i en ren stekpanna så vätskan i dem försvinner. Hacka under tiden löken och riv vitlöken. Ha i löken i samma stekpanna tillsammans med en rejäl klick smör och höj värmen lite och stek tills löken är genomsklinlig och svampen fått en gyllene färg. Sänk värmen till medelvärme och ha i rött vin, soja, fond och grädde. Låt allt koka ihop tills du fått en tjock, krämig pastasås. Lägg sedan i de brynta köttet och blanda och puttra ca min till. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hacka persiljan och rör ner cirka hälften tillsammans med den kokta pastan i kantarellsåsen och rör om ordentligt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp pastan på ett stort fat eller i en traktörpanna. Riv över parmesan och strössla över resten av bladpersiljan. Servera!

.

.

Satt ute i pergolan och njöt denna underbara middag! Nu är det ju inte direkt något riktigt pergola väder längre utan ca 10 grader svalare så vi får hoppas och hålla tummarna att det blir några till såna sköna kvällar där ute..

.

Ikväll var jag medbjuden på ett vernissage i Stockholm men det blev visst ett föräldramöte istället, yeeeey (Inte min favoritsysselsättning men skyller på att det är 4:e barnet och den här mamman varit på ett gäng sådana och hört samma frågor och samma svar:) Och H är borta så det blir inte en lyxig pasta till middag utan kanske mer en snabb pasta och köttbullar istället, vi får se.

.

Önskar er nu en fortsatt skön onsdag!

.

KRAM

.

,

2 kommentarer till “FETTUCCINE MED OXFILÉ & KANTARELLER

  1. Mums, hittade också ”mitt” kantarellställe för ett par år sen, det är härligt!
    Föräldramöten är så urbota trist, men det börjar ebba ut nu, minstingen började gymnasiet igår (alltså har jag följt dig i ca 16 år :-)) och har för mig att när ”storingen” började gymnasiet för åtta år sedan så var föräldramötet där mer ett intressant informationsmöte än det gamla vanliga, ”vem-vill-vara-klassförälder”, ”vem-ska-fixa-o-dona” etc.

    Tack för att du delar med dig av härlig inpiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg