.
Bakat dessa gifflar med mandelmassefyllning för säkert 100:e gången för de är de allra godaste bullarna som finns!
.
.
När jag känner mig lite öm eller kanske orolig över något så bakar jag gärna eller lagar mat! Det är bara sån skön och mysig avkoppling i köket. Min mamma Gunnels underbart goda gifflar är något som bakas ofta, även när jag är happysnapphy! Dessa gjorde mamma ofta ofta hemma när jag växte upp, älskar dem fortfarande och min barn också. Ni måste prova dessa.
.
MAMMA GUNNELS GIFFLAR MED MANDELMASSA
Ca 50 st
Du behöver:
Deg:
50 g jäst
6 dl röd mjölk
150 g rumsvarmt smör
ca 16 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
2 krm salt
.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
1 dl strösocker
250 g mjukt smör
1 nypa salt.
.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke i en köksassitent. Värm mjölken till ca 37˚. Lös upp jästen med lite av degvätskan och rör sedan ner resten. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in det rumsvarma smöret lite i taget varvat med vetemjölet. Arbeta degen ganska länge i köksassistenen (jag brukar köra ca 6-7 min), det ska bli en ganska lös men smidig deg. Låt sen degen jäsa under duk på dragfri plats tills nästan dubbel storlek i 40 minuter.
Blanda riven mandelmassa, socker, salt med vispat rumsvarmt smör.
Ta upp den jästa degen och knåda den till den blir lagom seg. Du ska kunna ta en klick deg och dra i den så att den blir nästan genomskinlig (ska glutenfönster) Dela den i tre delar och kavla ut varje del till en rund stor platta. Dela varje rundel i ca 16 snibbar.
Fördela en lagom stor klick fyllning och rulla ihop.
Låt degen jäsa övertäckt tills den reser sig efter lätt tryck ca 40 minuter. Pensla gifflarna noga med uppvispat ägg blandat med lite vatten och strö över hackad mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 240° ca 6-9 minuter.
.
.
Bra att baka många bullar för de går åt snabbt här hemma hos mig! Tycker att gifflar är klart enklast att baka och så är det såå gott med den där saftiga fyllningen i mitten.
.
Ha nu en fortsatt skön söndag fina ni!
.
KRAM
.
.