SAFFRANSKAKA MED VIT CHOKLAD GANACHE

ANNONSLÄNK NORDIC NEST

.

Volia, första julbaket 2025 blev en riktigt saftig gojsig saffranskaka!

All bakning av kakor och bullar blir godare med lite mandelmassa påstår jag och det är i denna kaka med ett härligt täcke av vit choklad. Vit choklad i saffransbullsdegen har jag bakat men här är alltså chokladen på toppen av kakan.

.

.

Det vara så mysig idag när man vaknade till en vit frostigt värld och solen sken och jag kände att nu är det dags att verkligen ta in julfeelingen! Kånkade upp några jullådor från förrådet, tände en brasa och satte igång ett julbak i förmiddags medans jag spelade soft jazzig julmusik. SÅ mysigt.

Nu, from mitten av november, får man absolut börja jula och njuta av det enligt mig. Absolut inte för tidigt längre! Imorgon åker uteslingorna upp så att det lyser fint i trädgården när det är så mörka tidiga kvällar.

.

.

Köpt en ny underbar kakform med non-stick som finns här. Så himla fina blir kakorna med denna.

.

Här hittar ni många fina formar till julbaket, alltid trevligt att ställa fram en riktigt fin kaka! (Nu är det ju extra bra priser på sånt också)

..

.

Vit chokladganache är jätteenkelt att vispa ihop – smält vit choklad i ett vattenbad och vispa i grädde.

.

.

Julfeeling!

.

SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADGANACHE

.

Du behöver:

200 g smör

1 msk citronsaft

1 påse saffran

3 dl socker

2 ägg

2 dl fet grekisk yoghurt (helst 20%)

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

.

Vitchokladganache

100 g vit choklad

3 msk vispgrädde

.

.

Gör så här:

Mortla saffran med lite socker och tillsätt citronsaft och låt dra i 10 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en non-stickform noggrant med smör.

Smält smör i en kastrull. Vispa sen samman yoghurt, smör, ägg och saffran.

Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och häll sen i smörblandningen. Tillsätt riven mandelmassa och rör slätt.

Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt (om du har en sån form som jag)

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan stannat dvs en provsticka är torr.

Låt kakan svalna i formen.

Topping:

Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med grädde. Smält i mikro på låg värme under korta intervaller, rör om mellan.

Häll chokladen på kakan och jämna till med en slickepott.

Kanske den godaste saffranskakan!

.

Ha nu en fortsatt finfin fredag vänner, det ska jag ha!

.

KRAM

.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg