.
.
,
1.Smula ner jästen i en degbunke.
2.Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3.Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
4.Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5.Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Kavla ut plattor och bre på fyllningen som består av lika delar mandelmassa och smör som blandats. Rulla ihop och skär bullar som du lägger i formar. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
6.Pensla brödet med uppvispat ägg.
.
7.Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Nu ska jag kika på en komedi här i sköna och fräscha soffan (sofforna som har fått sprillasns nya överdrag i dag:)
Ha en riktigt mysig lördagskväll så ses vi imorgon!
–
Kesella är ett måste i lussebullar! Mortlar man inte med socker för att sockret liksom ska ”nöta” sönder saffranet??? Eller… 😉 Det är iaf min teori:)
Härliga bilder, såklart!
Kram / Maria
Ser så GODE ut!! Kesella…, vet du hva det er på norsk??
klem fra Anette♥
Mmmm…saffran är så gott!! har varit bakdag hos oss också idag:)
Önskar dig en fin 1:a advent!
Kram Pernilla
Har också bakat saffrans-snurror med mandelmassa idag, håller med om att de är absolut godast!
Monica
Man mortlar saffranet för att smaken ska komma fram bättre. En tsk socker går lika bra som sockerbit.
Kesella är inget måste för saftiga bullar, men ger bra med extra protein 😉 men jag använder också det. Annars kan man ta 50-75g extra smör och ägg i degen istället för kesella. Jag kör på alla tre för att vara riktigt säker på att det ska bli safftigt och smarrigt 🙂
Guttemamman: Kvarg är samma som kesella. Sägs det 🙂
Så gott med saffransbullar, jag har hela frysen full! Mmmm
Ca 17,0 dl vetemjöl? 😉 Förlåt, men jag tyckte det var lite roligt 🙂
Älskar din blogg och tittar in varje dag!
kram
Sofia
Man mortlar saffran för att få ut så mycket smak som möjligt. Sedan kan man hälla en uns sprit, vodka eller annan ren sprit, i det mortlade för att ytterligare dra ur smaken. Alkoholen försvinner i jäsningsprocessen. (Har jag lärt mig av min mamma som var bagare.)
Man mortlar även saffranet med sockret för att saffranet inte ska torka ut degen. Den är nämligen expert på att göra just det och blandar man med lite strösocker så förhindrar man ytterligare att den färdiga ”bullen” ska bli torr.
Kesella gör INTE degen saftigare, många som tror det, men det stämmer alltså ej. Det var Arla som från början tog fram receptet med deras produkt – ett säljknep alltså.
Hälsningar en som jobbar i branschen / Klara
Ser mysigt och gott ut kram
Mamma mia, vad goda dom ser ut!!
Och snygga!
Du är en riktig bullmamma du, men det syns verkligen inte på dig, hehe!!
Det är så himla mysigt här inne hos dig!
Kramkram!
Hej P!
Letar och letar efter ett inlägg med recept på supergoda frallor. Kalljästa över natten, med durum och dinkel. Är helt övertygad om att jag har hittat receptet hos dig en gång och många sådana bak har det blivt, brödet är ju super! Dock har receptet tappats bort och nu hittar jag det inte hos dig eller någon annanstans på nätet, antingen är jag dålig på att leta eller så finns det inte. Har du några tips på var jag ska söka?
Mvh Ikke
Precis! Jag gör också alltid denna variant! Blir mycket saftigare och godare:)
Kram Susanne
Idag är det min tur att baka men det blir nog klassiska lussekatter för min del, tillhör skaran som inte gillar mandelmassa 🙂
Ha en härlig första advent! Kram
Guttemamman: Kesella er kesam 🙂
Gästerna har precis gått och alla tyckte att mina saffransbullar var så goda! Det var ju ditt recept som jag följde i förmiddags och ja de blev toppen.
Tack snälla för receptet.
Kram
Pernilla
Lussebullar med mandelmassa är bara bäst. Men i år testade vi även på att tillsammans med mandelmassan riva på lite vit chocklad… kan ingen mer säga än att det vart succé. Älskades av både stora som små. Tack för en trevlig blogg. Mvh Marie
Vill du ha ytterligare ett tips på god fyllning så är det att riva över vit choklad! Mums mums i massor!
Kram från ett vintrigt Gotland!
Tack för receptet! Supergoda bullar! /Carina
I tried your LUSSEBULLS.
Our children took them to school and everybody liked them!!
Tack för ideet! (?right?)
Greetings from Germany,
Veridiana
Hjertlig takk for oppskriften!!! Disse har vi laget i dag. Deigen var så lett å arbeide med og de ble supergode :)) Skal absolutt lage de flere ganger.
Ha en flott onsdagskveld
mvh Sønnøve
Oh,hjälp vad goda de blev! Kommer aldrig mer baka vanliga lussekatter. Jag minskade mjölmängden till 15 dl. Och la flagad mandelspån och rev vit chocklad över. Mums. Tack för att du delade med dig av receptet:) Katrin
Oh,hjälp vad goda de blev! Kommer aldrig mer baka vanliga lussekatter. Jag minskade mjölmängden till 15 dl. Och la flagad mandelspån och rev vit chocklad över. Mums. Tack för att du delade med dig av receptet:) Katrin
Hallojsan
Tusen tack för det underbart goda receptet, mycket uppskattat här hemma hos min ungdomar ;)Vi har alltid gillat saffran hos oss för det känns så juligt, men bullarna blir oftast ”lite” tråkiga. Men med göran(mandelmassa & smör) så gjorde de susen. vill oxå tacka för en inspirerande blogg. Kram och god jul