TARTE TATIN

,

Idag är det visst Äpplets dag fick jag höra och sprang direkt ut på gården och plockade ner lite frukt från äppelträdet! Klart äpplet ska firas (är ju fan av firardagar som ni kanske vet) och eftersom jag var lite sent ute och ville bjuda familjen på nybakad äppeldessert eftermiddagen så fick det bli en klassisk fransk Tarte tatin. Ni vet äppelkakan som man gör enkelt i en stekpanna!

.

.

Tarte tatin är sååå smarrig, har du inte bakat en sån så måste du prova. Liksom mer vuxen och elegantare i smaken äm vanlig svensk äppelpaj/kaka.

.

.

Gör min Tarte tatin med calva nere från byn vid vår franska gård, blir lite extra gott då!

.

.

Man gör först ett kolasmakande smörsocker i stekpannan, sen ned med äpplen och lite calva och så får det stå och gotta sig på spisen. Sen på med ett smördegslock och in i ugnen en halvtimme.

.

.

TARTE TATIN

Du behöver:

7   syrliga äpplen 
2 dl  strösocker
50 g  smör
2 msk calvados
1   förp smördeg 
.

 

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär flera snitt i varje halva men inte helt igenom (som när man gör hasselbackspotatis) Smält sockret så att det blir ljusbrunt i en ugnstålig stekpanna i lagom storlek. Tillsätt smör och låt koka ihop. Lägg ner äppelhalvorna med runda sidan ned och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt calvadosen och låt koka ytterligare ett par minuter. Ta panna från värmen och låt den svalna. Skär en rundel av smördegen som är lika stor som stekpanna och lägg  sen smördegen på äpplena. Vik in överflödig deg och nagga degen.  Ställ in pannan längst ner i ugnen 20–30 minuter eller tills den är gyllene. Ta ut och låt svalna lite och vänd sen försiktigt upp kakan på en tallrik. Servera kakan med en klick lättvispad grädde och NJUT
,
,
Har ni lagat något med äpplen idag mi också??
.
.
KRAM
.
.

2 kommentarer till “TARTE TATIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg