SAFTIGA SAFFRANSBULLAR

.

Fredagsmorgonen såg bla ut så här hos mig! Yes det var dags för den här vinterns allra första saffransbak. Trycket på play på min egna jullista HoP Christmas på Spotify (som jag faktiskt tycker är den skönaste som jag inte tröttnat på med massa massa stämningsfulla jullåtar. Ska dock uppdatera den med liten nytt asap<3) och satte igång med en härlig klassiska saffransdeg som alltid funkar. Inga konstigheter med den och såå god och saftig.

.

.

KLASSISK SAFFRANSDEG

.

Ca 30 bullar

Du behöver:

50 g jäst

6 dl röd mjölk rumsvarm

2 påsar saffran

 150 g smör rumsvarmt

1 dl strösocker

1 ägg

½ tsk salt

1 tsk kardemummakärnor mortlade

ca 16–17 dl vetemjöl

.

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, salt, ägg, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme ca. Den ska vara stor och pösig.

.

.

Jag gjorde två sorters saffransbullar som är olika men lika goda – lussekatter med vaniljsmör och gifflar med mandelmassa (Mina barn kunde inte avgöra vilka de gillar bäst!)

.

.

Utkavlad rektangel av deg med vaniljsmörfyllningen på. Jag viker sen degen dubbelt och sporrar ca 2cm breda remsor som jag sen formar till lussekatter. Till de med mandelmassefyllning så kavlar jag först en cirkel av degen och sporrar ca 14 trekanter med en klick mandelmassefyllning på varje och rullar ihop varje trekant till gifflar. Lägg bullarna med bra avstånd på plåtar med bakplåtspapper.

Man

Mandelmassefyllning:

150 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

300 g mandelmassa, riven

1 liten nypa salt

Vaniljsmör:

150 g smör, rumsvarmt ca

1 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1 liten nypa salt

.

.

Låt bullarna sen jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna sen noga med en blanding av två uppvispade ägg och liite vatten. På gifflarna har jag pärlsocker (lussekatterna pudrar jag med florsocker när de svalnat)

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250grader i 8-9 min. Saffransbullarna ska få lite färg men vara härligt gula och inte bli helt bruna.

.

.

Alltså s å gott. Saffransbullar är verkligen feelgood 100%

.

Hoppas ni har haft en fin helg!? Här var jag idag tillbringat rätt mycket tid i en idrottshall (inte min ”bästa kopp med thé” direkt, jag är faktiskt väldigt lite en ”idrottsföreningsgmamma” och har aldrig varit,  men vad gör man inte för sina tokälskade barn;)

.

 

Men nu är vi hemma, lite frusna (jisses vad  vädret vände plötsligt, brrr)  och nu blir söndagsmys 100%! Dvs först en härlig dragonkyckling med massa sås till middag, H`s flottpopcorn och så en spännande söndagsfilm i soffan.

.

.

KRAM

.

.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg