VECKANS GRILLTIPS I SAMARBETE MED NYBERGS DELI

.
.

Ingredienser till dagens lunch och dagens chef de cuisine var jag! På bordet: färskpotatis och romansallad från landet, fläskytterfile, olivolja + citron + timjan till marinaden, smör + ramslök + flingsalt + kinesisk vitlök (saknas på bilden) till vitlökssmöret.
Todeloooo!
Här är vi mätta och belåtna efter en riktigt god lunch i solen. (Vilket galet fin väder vi har idag igen!) Ni är ju några raringar som önskat lite fler recept och därför tänker jag bjuda på just det idag! (Eller recept och recept, mer ett litet marinadtips kanske:)
Min familia, som så många andra, grillar ju en hel del på sommaren och jag gillar det allra bäst när det grillade smakar genuint och rustikt och lite som det gör vid Medelhavet dvs lite ”örtigt och citronigt”. (Tex Smoked och Barbeque är inte mina smaker alls.)
Idag åt vi fläskytterfilé och jag gillar verkligen det köttet! Saftigt och gott och har inte den där bismaken som fläskfilé ibland kan ha (är det förresten någon bloggis som kan svara på varför fläskfilé ibland är det godaste som finns och ibland smakar det ”urk”? Jättekonstigt. Precis som med apelsiner – man vet aldrig om man köpt riktigt goda eller sådana där uschliga:)
Snabb enkel mycket god marinad som jag kör till mycket på grillen – både fläsk och kyckling. Olivolja, en hel pressad citron, en näve färsk timjan, flingsalt och peppar. Jag brukar variera med att sätta till tex lite rosmarin eller mynta eller vitlök eller chili för att variera men citron och olivoljan får alltid stanna! (Skål Fide Fajans)

Volia – enkla lunchen serverad idag med ett glas god Rioja under parasollet:)
Kryddsmöret till köttet är ca 75 g rumsvarmt smör,ett par gotländska ramslökar från landet och en halv kinesisk vitlök som jag rört ihop. Till romansalladen hade jag bara vitvinsvinäger + olja + salt & peppar. (Handgjorda urfina tallrikar från Kina Björklund)
.
Dagens grillkött var alltså fläskytterfilé och den kommer från Nybergs Deli. På deras hemsida kan du just nu vinna en lyxig weekendresa till New York (2 vuxna och två barn)  och tävla kan du göra lätt genom att komma med ditt egna bästa grilltips här.
 
Nu ska jag kila tillbaka till stranden och till mina älskade tokbadande små skatter!:)

Hoppas du njuter dig dag vännen!
KRAM

Rekommenderade inlägg

18 kommentarer till “VECKANS GRILLTIPS I SAMARBETE MED NYBERGS DELI

 1. Gud så gott, jag håller med angående fläskytterfile, mycket godare än fläskfile, vi grillar ytterfilen väldigt mycket, kan också tipsa om nötytterfilen, supergod!

 2. Gris är tyvärr idag det köttet tillsammans med kyckling som är sämst kvalitet på pga överproduktion,förhållandena av gris och kyckling är så otjänliga i Sverige idag så om alla konsumenter i Sverige skulle veta mer om ekologiskt jordbruk och va KRAV märkt kött VS konventionell odlat kött verkligen innebär så skulle dom flesta välja KRAV ekologiskt,jag lovar.
  Då kommer vi till det klassiska att alla säger att ekologiskt är sååååå dyrt men sen 1990 så har vi ökat vårt köttintag med 50%/person och år….skräcksiffror och vår hälsa blir bara sämre och sämre.men äter vi kanske bara kött som vi gjorde förr 1-2 dagar i veckan så skulle dom flesta fortfarande ha råd att köpa KRAV kött.För att göra ett långt utlägg kort så vill jag bara svara på din fråga och säga att tyvärr så är köttet väldigt varierande i kvalitet och det beror också på vad grisen har fått för foder medans den växt .Sen får ju de flesta konventionella djur antibiotika i förebyggande ???? hur bra är det för vår hälsa och miljö??

  Tack för en underbar blogg !

  Vänligen Åsa I Södertälje

  Gå gärna in på Kravs hemsida ni som vill veta mer om djuren ,miljön och det viktigaste vi har vår HÄLSA !

 3. Åh tack för recept och inspiration!!! Ska absolut testa att göra min egen marinad istället för att klaga på att jag aldrig hittar de goda färdiga marinaderna här i England som finns i Sverige! Ni ser ut att ha det så härligt! KRAM

 4. Hej!

  Jag har fått en förklaring från min svärmor varför fläskfile ibland smakar ”URK”. Detta beror helt och hållet på att vilken del av gris du har råkat ”få”, alltså köpa. Alla grisar smakar helt enkelt inte lika gott.

  // M

 5. Åååå som jeg liker bloggen din! Fint med litt ”oppskrifts” tips, det så veldig godt ut. Så utrolig fint dere har det på ferien, nydelig sted- skjønner at dere trives godt. Nyt dagene! Takk for all inspirasjon : ) Klem fra Elisabeth

 6. Hejsan…(och tack för att Du ger oss möjligheten att läsa en jättefin blogg)

  Mina svärföräldrar hade för flera år sedan en gård där de födde upp grisar… Min svärfar berättade att OM man slaktar galten fel (för det är galten som kan smaka illa) så blir allt kött på den förstört och går inte att äta. Det är en av anledingarna till att man kastrera galtarna (när de fortfarande är kultingar)för att minimera risken för oätligt kött.

  Jag fortsätter att kika in och se hur Du har det.

  MVH

  Britt

 7. Hej härliga Gotland!
  Ni ser ut att ha det underbart!
  När fläskfile smakar urk är det en sugga som man har fått på bordet!
  Själv kan jag tyvärr inte äta fläskkött eller kyckling pga fiskallargi!Nu för tiden är både kyckling och gris uppfödd på fiskfoder!
  Men man kan ju alltid ha tur att få köpa av någon snäll bonde,som vet vad de är uppfödda på!
  Älskar din blogg.Tack för att du förgyller min vardag fin P. Kram Malin

 8. Det är precis som någon sa suggkött som smakar illa. Alla galtar i Sverige kastreras nu förtiden. Det spelar ingen roll om köttet är krav-uppfött eller konventionellt framtaget.

  Däremot är det ju alltid en viss garanti om köttet är tillverkat i Sverige än utomlands.

 9. Köttets kvalité beror också på hur stressat djuret var när det dog. Kastreringen på griskultingarna görs idag tyvärr utan bedövning och är mycket plågsamt för djuret. Är du djurvän så kolla upp hur djuret har haft det när det levde, har det ens varit utomhus????

 10. Det ser enormt gott ut 🙂 Bara så du vet så är fläskytterfilé bara ett finare namn för; ”benfri kotlettrad” 🙂

 11. Min teori är att om man har skurit bort alla hinnor på filén smakar det bra dvs att man putsar köttet. Annars smakar det illa.

 12. Dear P,

  Too much for me today! Your beautiful and kind blog is promoting a deli contest, pork, and the reader’s comments are about castrating and killing animals?! I see that your blog is changing into its own type of lifestyle magazine, but I am missing what I thought were its core values in all the commercial promotions and contests!

  Good luck with everything. You have created a great enterprise, but I am a reader who is taking a break.

 13. Fläskkött är inte min favorit, men det låter faktiskt inte så dumt med din goda marinad. Sen kan det ju inte bli sämre av ett glas rött mitt på dagen under semester 🙂

  Ha det gott!

 14. Hej P! Här har ju du nu världens chans att slå ett slag för kött som kommer från djur som har haft ett bra liv. Jag behöver säkerligen inte upplysa dig om att djur idag är en industri och behandlas därefter. Som någon anonym redan har skrivit här ovanför så känns och syns det på köttets kvalité hur djuret har mått. Du har ju många läsare och många här vill leva och göra precis som du. Slå ett slag för djurens feelgood!

  /Jennie

 15. Hej!
  Först och främst, vilken härlig Blogg du har! 🙂
  Sedan så vill jag bara kommentera ”grisdiskussionen”, min man är grisuppfödare och jag blir rätt bestört när jag läser om vad vissa personer skriver. Först och främst, skall man ha kvalitet skall man köpa svenskt. Sverige är det enda landet i världen som inte får ge antibiotika i förebyggande syfte. 40% av europas gribesättningar är bärare av multiresistenta bakterier på grund av detta. I Sverige får vi endast ge penicillin/antibiotika till en sjuk gris, inte till hela kullar eller till hela avdelningar som det görs i andra länder. I Sverige har grisarna halm och strö i sina boxar och knorr på svansen. Vet du att om en svensk gris exporteras till ex Tyskland så får bonden avdrag på priset för att den har knorren kvar, sjukt eller hur?! De svenska suggorna är inte tjudrade under grisning och de svenska grisningsboxarna (där suggan föder sina kultingar)är tre (!) gånger så stora som andra länders grisningsboxar. I Sverige (om man har en integrerad gård – från kulting till slaktsvin) följs syskongrupperna åt hela vägen fram till slakt, de sätter gruppen tidigt vad det gäller ledargrisar och annat. Och ja vi kasterar våra grisar, inte för att vi vill men för att konsumenten annars inte skulle köpa köttet (köttet på en könsmogen galt luktar inte så gott). Men jag kan lova att varenda grisskötare skulle önska en enkel lösning på detta. Detta blev långt 🙂 Nu till din fråga, jag vet inte vilket märke som du köpt på din fläskfilé som inte smakar bra men jag vet att billigt kött (läs: icke svenskt) har mer stresshormon i sig, antibiotika, och kan även vara marinerade, d.v.s sprutade med natriumklorid för att få ett fylligare kött i charkdisken. Detta försvinner vid tillagning och gör att filén krymper. Att det skulle vara en filé från en sugga stämmer inte då oftast suggor går till charkindustrin och inte till file´, karre´, kotletter och grytbitar m.m. Att det skulle vara ”Orne-doft” (filé från en galt)är föga troligt så de kastreras.

  Så mitt förslag är att titta ordentligt på vart grisen är uppfödd, skillnaden mellan svenskt traditionellt lantbruk och krav eller ekologiskt är mindre än man tror. Dock vet jag att om man vill UNDVIKA stressat, salmonellafyllt griskött som har fått antibiotika i förebyggande syfte så väljer man svenskt griskött!
  ps. Det svenska kocklandslaget anser att det svenska grisköttet är outstanding 🙂 d.s

  Tack för ordet och önskan om en fortsatt glad sommar!

Comments are closed.