MUMSIG THAISOPPA

.
.
.


Jamen den heta soppan blev ju riktigt god och jag känner mig minsann ännu lite piggare idag!:)





Heeeej Måndag!





Åh denna morgon skulle jag ha börjat med PT-träff på Sats och hade sett fram emot det men evighetsförkylningen dröjer sig kvar lite och det är så tråkigt att behöva avboka. Men typiskt att sånt kommer när man börjar träna på något sätt eller hur? Kroppen får väl en liten chock – vad gööör du nu liksom?:) Nåväl, idag ber jag om era bästa ”hålla-er-krya-tips” dvs vad ska man äta osv för att hålla virusar och basilusker borta! Thaisoppan jag gjorde igår blev i alla fall riktigt god och full med mumsigt nyttigt som vitlök och ingefära och chili. Receptet kommer nedan så varsågoda:



Het thaisoppa med kyckling


2 msk olja
450 g strimlade kycklingbröstfileér
4 hackade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 burkar kokosmjölk
1 tsk hackad röd chili
6 dl kycklingbuljong
3 msk färskpressad lime
2 tsk srichasås
1 msk fisksås
4 tsk hackad färsk koriander

Hetta upp oljan i en medel-stor kastrull på hög värme. Tillsätt kycklingstrimlorna och bryn dem runt om cirka 3–4 min, tills de är gyllene. Lägg över kycklingen på en tallrik.
Sänk till medelvärme och tillsätt vitlöken, chili och inge-färan. Fräs under omrörning tills det börjar dofta. Rör ner kokosmjölk, buljong, limesaft, fisksås och srirachasås. Koka upp.
 Sänk värmen och låt sjuda ca 15 min, tills alla smakerna blandas väl. Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Koka upp och låt sjuda på svag värme några minuter, tills kycklingen är färdigkokt.
 Portionera upp soppan i 4 portionsskålar. Strö över salladslök och koriander. Servera genast.

Volia!

Nu ropar hantverkarna på mig en våning upp och vill visst veta något – got to go!


Vi ses senare finingar!

KRAM

22 kommentarer till “MUMSIG THAISOPPA

  1. Finaste Petra!

    Jag vill bara skicka dig en krya-på-dig-kram för att du är så ofantligt generös med ditt liv, din tid och din person. Jag kikar in hos dig varje dag och är såååå tacksam för att du finns!

    Hoppas att du snart mår bra och kan leva livet utan att hindras av baciller och migrän.

    KRAM!!!
    /pernilla

  2. Hej!
    Vi är sällan sjuka och har en enkel regel,
    alla vuxna och barn tvättar alltid händerna när vi kommer hem och innan vi äter.
    Det ska vara med varm vatten och tvål, ”runt om, emellan och tummarna” och man torkar sig noga.
    Sen äter vi mycket frukt och grönt, dricker vatten till alla måltider samt rör på oss varje dag,
    promenera med hunden, gympa, gymmet, vad som passar schemat.
    Kramar Sjuksköterskan

  3. Förutom Sjuksköterskans tips (tvätta händer är a och o!) så brukar vi också vädra en liten stund så vi får in ny frisk luft varje dag
    /L

  4. Du tar igen din träning snart 😉 Det här med att minska risken för olika virus är ju en neverending story:( Att äta bra, motionera och sömn är väl en prio. Det kanske ändå inte räcker för att förhindra förkylningsbascilluskerna, de här kan vara mariga. Stressen gör ju också att vi blir mer känsliga 🙁 Och sen givetvis handhygienen och alllt annat som man ska tänka på, finns dock en risk att man gnuggar sönder sina händer tyvärr;) Menmen, har viruset tagit sitt tag kan man bara mildra den och stå ut, varmt rykande honungsvatten är mitt bästa tips där;) Kryakram Sophia

  5. Ska nog testa denna soppa, fast jag äter inte kyckling så det får bli med tzay istället. Har du testat det? Finns inte på så många affärer, mer välsorterade. I frysdisken, på spett. Så otroligt gott! Har börjat laga lite mat på sistone och upptäckt att ett förkläde är en rätt bra grej. Tyckte alla i butiken va så trista så jag tryckte ett med en bild på min lillknodd och katten! Så blir det lite gulligare att laga mat 😀

  6. Mitt numero uno tips mot förkylning och annat är INGEFÄRA! Jag har lyckats undgå sjukdom hela hösten och vintern. Jag gör denna dryck nääästan varje morgon och dricker upp under dagen: Koka upp ca 7-10dl vatten, ös i ca 6cm riven ingefära, 1-2 citroner i skivor/bitar och honung efter smak. Låt stå 10min. Gott att dricka varmt men också kallt med mycket isbitar!

    ”Ingefära är ett livsmedel som per gram innehåller mest antioxidanter. Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, bra mot högt blodtryck, förebygger blodproppar samt stärker det onda LDL-kolesterolet. Den stimulerar ämnesomsättningen, förkylningar och renar kroppen från toxiner”- Wikipedia

    Kram M

  7. Hej.

    Mot förkylning.

    1.Friggs antioxidanter 2 st om dagen.
    Friggs c-vitaminer 1 st om dagen.
    Finns på coop.
    2.Ingefära med honungs vatten.
    3.Bäret Physalis,apelsiner, paprika av alla färger.
    4.Byt handukar och sängkläder ofta.
    Ha personliga handukar.
    5.Vädra. Frisk luft ofta.
    6.Tvätta händer, Borsta tänderna.
    7.Isolera den sjuka personen.
    Hosta, nys i handuk.
    8.Vatten, vätskeersättning
    9.Mycket Sömn
    10.Blåbärssoppa
    11.Städa badrum ofta.

    Mot migrän

    Tabletten Inderal mot hjärtklappning och migrän.
    Ska skrivas ut av läkare.
    Jag har prövat mängder av tabletter, och sprutor mot migrän.
    Inderal har fungerat bäst, än sålänge.
    Har haft ett mini anfall sen december 2012.
    (Brukade få anfall varje dag.)
    Mvh N.A

  8. Del 1 om LÖK och infuensa/bakerier osv. Skickar den i helar eftersom den är lång 8hoppas du förstår norskan) //Marie
    VIKTIG INFO OM LØK : BØR LESES I DISSE INFLUENSATIDER!!!
    Veldig interessant!

    I 1919 mens influensaen tok livet av 40 millioner mennesker, var det en lege som reiste rundt og besøkte så mange gårder som mulig for å se om han kunne bidra til å bekjempe sykdommen.

    Mange bønder og deres familier hadde fått sykdommen, og mange døde.På sin reise traff legen en bonde som til hans overraskelse var frisk og rask, og det var også hans familie. Når legen spurte hva denne bonden gjorde forskjellig fra andre svarte bondekona at hun hadde lagt en skrellet løk på en skål i hvert rom i huset (det var trolig bare to rom den gang). Legen trodde ikke det han hørte, og spurte om han kunne få en av løkene for å se på den under mikroskop. Han fikk med seg en, og under mikroskopet oppdaget han influensavirus i løken. Åpenbart hadde den absorbert viruset, og med det holdt familien frisk.

    Nåja, jeg hørte denne historien hos min frisør. Men hun fortalte også at for mange år siden fikk mange av hennes ansatte influensa, og også mange av hennes kunder. Året etter plasserte hun flere boller med løk rundt om i lokalet, og til hennes store forundring, ingen av hennes ansatte ble syke. Dette må virke! Vi gjorde det forrige år, og ingen av oss fikk influensa.

    Nå er det et lite p.s. til denne historien, jeg sendte informasjonen til en venn i Oregon som regelmessig sender helsestoff til meg. Hun svarte meg med en veldig interessant erfaring med løk:«Tusen takk for at du minte meg på dette! Jeg har aldri hørt historien om bonden før, men jeg vet at jeg hadde lungebetennelse og at jeg var veldig syk… Jeg kom over en artikkel som fortalte at man skulle kutte topp og bunn av en løk, plassere den i en krukke, og plassere krukken ved siden av pasienten om natten. I følge artikkelen ville løken mørkne av bakteriene over natten. Jeg forsøkte, og ganske riktig, som artikkelen sa, om morgenen var løken svart og jeg følte meg bedre.

    En annen ting jeg leste i samme artikkel var at løk og hvitløk plassert rundt i rom under svartedauden for mange år siden, reddet livet på mange.

    Løk har kraftfulle antibakterielle, antiseptiske egenskaper.»

    En annen ting å tenke på… Mange ganger får vi magetrøbbel og vet ikke helt hvorfor. Kanskje er det løken som er problemet! De absorberer bakterier og dette er årsaken til at de holder oss friske fra forkjølelser og influensa. Men også nettopp av denne grunn skal vi ikke spise løk som har vært oppskjært en stund! Rester av kuttet løk er giftig for oss!

  9. Del 2 om LÖK……
    Jeg hadde gleden av å delta på en omvisning på Mullins Food Products (de lager majones). Spørsmålet om matforgiftning kom opp, og jeg hadde lyst til å dele hva jeg hadde hørt med en kjemiker. Ed som var guiden vår på omvisningen, er en allviter på dette området. Under omvisningen var det noen som spurte om vi hadde grunn til å bekymre oss om vi kunne bli matforgiftet av majones. Vi er jo så redde for at majones blir fort dårlig. Svaret hans vil overraske deg stort! Ed kunne fortelle at all fabrikkprodusert majones er helt trygg.«Den trenger ikke engang være i kjøleskap! Det gjør ingenting, men det er egentlig ikke nødvendig»Han forklarte at pH-verdien i majones var satt slik at bakterier ikke kan overleve i et slikt miljø. Han snakket videre om sommerpickniken som selvfølgelig også besto av en bolle potetsalat, og hvordan alle helt naturlig skyldte på majonesen når noen ble syke.Han fortalte videre at når matforgiftning blir rapportert inn til helsemyndigheten er det første som blir sjekket: når de har de syke spist løk og hvor løken kom fra. (Potetsalaten kanskje?) Det er ikke majonesen som er synderen fortalte han, vel og merke hvis den er fabrikkprodusert, som blir skjemt i solvarmen, det er høyst sannsynlig LØKEN. Og hvis det ikke er løken er det POTETENE.Ed forklarte at løk er bakterie-magnet, spesielt rå løk.

    Oppbevar aldri oppskåret løk! Det er ikke trygt selv om du putter dem i en plastpose og har dem i kjøleskapet. Løken er «forurenset» nok bare ved å ha blitt kuttet og ligget litt til å være en fare for deg. ( Se opp for hakket rå løk som vi får på varme pølser!)

    I følge ham kan du nok koke løkrester lenge og vel og være trygg, men hvis du legger rester av kuttet løk på ei brødskive så er du i trøbbel.

    Løk og poteter i en potetsalat vil bli grobunn for bakterier mye, mye raskere enn fabrikkprodusert majones noen gang vil kunne bli!

    En annen ting er at hunder aldri må få løk, de klarer ikke å fordøye den og får problemer.

    Så husk på: Det er ikke trygt å kutte en løk og så vente til neste dag med å bruke den i mat. Løken blir meget giftig bare over en natt. Meget skadelige bakterier som forårsaker alvorlige mageinfeksjoner (pga av overproduksjon av galle) og matforgiftning vil florere i slik løk.

    Verdt å prøve kanskje, i disse influensatider…:-)Lycka till //Marie

  10. Hej P och usch och fy för envisa baciller. Själv har jag till för ett år sedan drabbats av långa och tråkiga förkylningar. Men sedan jag la om kosten till en stor del raw food har jag inte varit sjuk en enda dag. Tror mycket handlar om vad vi stoppar i oss, våra kroppar är i ständig inflammation som kroppen måste arbeta med från socker, vitt mjöl etc. Och då orkar kroppen inte stå emot besvärliga bacillusker också. Alla behöver inte äta raw food, men man kan komma lååångt med att slänga i en näve spenat eller annat grönt i morgonsmoothien och när sjukdomen kryper på dricka denna smashing drink: Pressa en halv citron och blanda i ca ett krm nässelpulver, malen ingefära (så mkt du vågar…) och söta med honung. Fyll på med lite vatten och drick och känn hur det river lite i halsen och alla baciller blir rädda och drar 😉

    Krya på er!! Kram Louise

  11. Jag glömde:
    Visste du att det finns yoga specifikt för migrän? Yoga är bra för mycket 🙂

  12. Att du åt LCHF och dessutom började träna långa löppass, dvs säkert ganska hård träning för den som är otränad gjorde säkert dig väldigt mottaglig. Det brukar nämligen komma som ett brev på posten när man kör igång för hårt och dessutom kanske inte äter tillräckligt i fh till träningen. Tar själv TRAN (ok bor i tranlandet Norge) naturligt D-vitamin från fiskolja (med citronsmak så älskar även barnen det) och vi har inte varit sjuka någon i familjen. Min kompis som är farmaceut säger att D-vitaminlagret tar slut i kroppen i dec-jan och behöver fyllas på. Intressant lökläsning tycker jag!

  13. Hygientips tror jag du inte behöver. Dessutom finns bakterier o virus överallt, omöjliga att hålla sig undan. Det är immunförsvaret som ska stärkas. Det ngn skriver om din träning o kost stämmer nog. Men ett riktigt bra tips för stärka immunförsvaret är syrad kål, alltså surkål (men inte sån där söt konserverad skräp). I den finns mängder av , probiotika – immunförsvarsbakterier. En matsked om dagen räcker. Krya på er!

  14. Krya på dig!!

    Jag undrar hur du som är hemma ganska mycket (jag jobbar också hemifrån) hanterar det där med hantverkare??

    Ska man bjuda på kaffe i tid och otid fast man egentligen inte har tid?

    Hur hanterar du att ”samleva” med dem……

  15. Många bra tips, särskilt ingefäran. Vi är väldigt sällan sjuka (har nog haft feber max två ggr de senaste tio åren) men drabbades nyss av influensan eller något annat virus. Och jag tror faktiskt att kroppen ibland måste ta dessa infektioner för att stärka immunförsvaret. Så ibland är det bara att gilla läget och ta det lite lugnt och hoppas att det dröjer lääänge tills nästa gång:-). Kram Sarah

  16. Dessa uschliga bassilusker!

    Jag har lite förebyggande tips till dig. Det finns en forskning som kommit alltmer på senare tid och den handlar om surt och basiskt.

    Naturen är sur och det är tyvärr vi männsikor också. Ju surare vi är desto mottagligare blir vi. Det finns PH stickor på hälsokosten som du kan köpa för att kolla. Ett bra värde att ligga på i saliv och urin är 7,4. (Inte många idag som gör det). När jag fick min cancer var jag så sur så jag fanns inte ens med på mätskalan…

    Urinen har ofta ett mer varierat värde än saliven då urinen är där slaggprodukterna kommer ut.

    För att bli basisk finns det många olika knep att ta till:
    Dricka en speciell kalk blandat m vatten
    Äta Spirulina i tablettform eller pulver
    Korngräs
    Samt kolla om du har zinkbrist. Utan zink kan inte kroppen ta till sig basgörande produkter.

    När du är förkyld, ät färsk ingefära, drick honung m varmt vatten, ge dig själv zonterapi under fötterna. Och det viktiga men så svårt att få till: vila.

    Krya på dig.

    Kram
    L

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg