ÄNGAMAT

.

Lunchen som serverades här i sommarhuset idag! Ängamat made by me. Den somrigaste godaste soppan som finns och så mycket barndomsminne med denna lena rätt gjord på primörer. Serverades med levain och basilikakräm. Basilikakräm kan jag förresten ha på nästan allt, bästa godaste tillbehöret till grillat!

.

.

.

Vi äter mycket grönt, ekologiskt och närodlat för det allra mesta kommer härifrån – mamsens häftiga köksträdgård!

.

.

.

Papsen älskar visst plastskator. En slags konstgjordfågelfetish tror jag! Nej jag bara skoja, dessa skator finns ju för att hålla fåglar borta. Men inte behöver man 29 st?? En slags installation är det nog också (Skatorna finns på typ Granngården)

.

.

.

Och här, eller där, äter vi Ängamaten! I solskenet omgivna av vallmo, humle, ursöta rabbitsar, plastskator  och hav. Har jag sagt att vi är på världens härligaste plats? Blir typ salig av att vara mitt i allt detta vackra

.

.

Och för er som vill veta hur man lagar superljuvlig Ängamat – voila

(Obs! Ernst recept för 15 personer så halvera om ni är normalmånga)

.

.

5 st gula lökar
1 kg färskpotatis
1 knippe färska morrötter
2 st blomkålshuvuden
1 st blekselleri
4 st broccolikvistar
400 g sockerärter
3 l mjölk
6 dl grädde
bladpersilja
3 st tärningar kalvbuljong
2 knippen vårlök
smör
mjöl
vitpeppar
flingsalt
vatten.

Gör så här:

.

Koka upp grönsaksbuljongvatten i en stor kastrull. Tänk på att vissa grönsaker tar längre tid att koka än andra så var därför noga med ordningen du hädanefter tillsätter grönsakerna. Börja med grova bitar av färskpotatis, morot och blomkål. Låt koka 5 min. Tillsätt därefter grova bitar av selleri, broccoli och sockerärter. Häll på 3 liter mjölk och 6 dl grädde. Tillsätt 3 köttbuljongtärningar och krydda med vitpeppar och salt efter behag. Tillsätt hackad vårlök och bladpersilja precis mot slutet så dessa behåller sin spänst! Red av soppan till önskad konsistens genom att tillsätta en sammanknådad deg av smör och mjöl. Servera tillsammans med basilikakräm och bröd..

.

.

4 personer

.

1 färsk basilika
100 g philadelphiaost
150 g crème fraiche
1 st Liten vitlökskyfta
0,5 st fint rivet citronskal
0,5 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar

.

Gör så här:

.

Mixa basilikan och vitlöken med olivoljan med en stavmixer. Blanda ner med resten av ingredienserna tills den är klumpfri, smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp i en skål och kyl tills den ska avnjutas.

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

12 kommentarer till “ÄNGAMAT

 1. Jag undrar varifrån den fina solskyddet/paviljongen kommer i från? så himla fin!

 2. Min dröm är att ha en trädgård som dina föräldrar. Underbar å fräsch känsla att odla själv.
  Vi får ta ett snack sen när jag ska ”förbereda” vår del av tomten.
  Fantastiskt vackert har de.
  Kram Mary ❣️

 3. Älskar verkligen din mammas köksträdgård😍 De stora rostiga ”trågen”- vad har de varit från början? Sååå häftiga!!!!

 4. Vilket himla fint ställe dina föräldrar har! Förstår var du har fått din goda smak ifrån… 😉 Ha en härlig vistelse på Gotland och tack för recepten! Kram

 5. Åh, det är helt underbart! Förstår att ni trivs. Jag undrar oxå över det fina solskyddet. Häktar ni av väven när det regnar eller kan ni dra det åt sidan? Skulle bli så glad om du ville visa mer av det! Kram /Helena

Comments are closed.