LÄCKRASTE FISKGRYTAN A LA HALVÅTTA HOS MIG

.

Det finns ju något extremt höstigt och laga hemma i köket och det är ju en vitlöks & saffransdoftande fiskgryta! (Det och Beouf Bourgogne liksom) Jag är ju stort fan av fisk men det är ju ensam om här hemma tyvärr. Så det blir inte supermycket fiskätande men nu har jag gett mig sjutton på att tvinga i de andra havets läckerheter iaf två ggr i veckan! Men då måste det ju vara riiktigt smarrigt (och totalt benfritt och oläbbigt och fjällfritt – stekt strömming går ju tex fetbort 🙂 Yes fisklistig får jag vara dvs servera fisken smörstekt, panerad, friterad och riktigt riktigt krämig så de inte kan motstå…. För fisk är så GOTT.

.

Så måste det vara fin och färsk fisk! Går inte med någon fryst sej när man ska omvända fiskhaters haha. Lax funkar jättebra och torskrygg går också ned lärare har jag märkt (snart blir det Mälargös) Bäst är röding och sjötunga, mmmm (men ingen vardagsmat kanske) Brukar titta på Halv åtta hos mig ibland och det programmet är ju bara så himla mysigt? Liksom hemtrevligt att ha på i bakgrunden när jag tex fixar i köket. Häromveckan så lagades det just fiskgryta (i Trosa) och gästerna blev galna i den så den var jag tvungen att prova igår och faktiskt – GODASTE fiskgrytan jag ätit! Tror det var för att det inte var någon potatis i och champinjoner istället. Ni måste prova ni med

.

.

.

F I S K  &  S K A L D J U R S G R Y T A  F R Å N  T R O S A

M E D  A I O L I

4 portioner

.

Du behöver: 1 fänkål (stor, spara fänkålsdillen) 1 morot, 10 champinjoner (färska) 1 gul paprika, 1 röd chilifrukt (ej fröna inuti)300 g laxfilé, 300 g torskrygg, 500 g skalade räkor  4 msk smör, 2 förp saffran, 4 klyftor vitlök (stora) 2 krm cayennepeppar 2 schalottenlökar (stora) 1 fiskbuljongtärning, 4 dl skaldjursfond (eller hummerfond efter smak) 4 dl vitt vin, 1 burk hela konserverade tomater 5 dl grädde (visp alternativ matlagningsgrädde) Aioli: 2 klyftor vitlök (små) 1 dl majonnäs, rivet skal av 1-2 limefrukter.

.

Gör så här: Förbered rätten genom att finstrimla fänkålen och skär moroten samt champinjonerna i tunna skivor (gärna på mandolin) Finhacka paprika och chili. Skär fisken i lite större tärningar. Skala räkor. Lägg smöret i en stor kastrull och låt smälta tills det fräst klart. Häll i saffran, vitlök, cayennepeppar och schalottenlök. Låt svettas någon minut och tillsätt sedan den strimlade fänkålen och morotsmynten. Lägg på locket till kastrullen en stund. Tillsätt fiskbuljongtärningen samt fonden i grytan. Låt grönsakerna få svettas i ytterligare ca 5 minuter. Häll på vinet, tomaterna, den finhackade chilin, champinjoner och fintärnad paprika. Låt puttra ca 15 minuter. Lägg försiktigt i fisken och låt den bli halvklar. Häll därefter i grädde och koka fisken färdig.Garnera grytan med räkor (de hade jag glömt när jag tog picsen haha) och klicka med fördel i aioli. Servera och njut, gärna med lite nybakt bröd!

Aioli: Pressa vitlöksklyftorna i majonnäsen och riv i limeskal, rör om.

...

Nu ska min minsta lilla skatt iväg på fotboll här (så himla gullig i sin fotbollsoutfit från VSK) men vi ses ju snaaart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

1 kommentar till “LÄCKRASTE FISKGRYTAN A LA HALVÅTTA HOS MIG

  1. Fisk burgare kan jag också tipsa om. Brukar kunna funka för fisk kräsna små skatter. Gör egna hackar ihop lax eller liknande i matberedare och kryddar upp med chili och annat gott.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg