MIGRÄN + PMS = FY FARAO

 

..

Ikväll bjuckar jag på lite pics från skymningen i vardagsrummet! Lite härliga våriga snittisar i nystädat rum som jag älskar. Får mig  på lite bättre humör eftersom mitt humör just nu är USELT.. Vad är då det bästa med mitt vardagsrum? Ett att det är bra med space. Två att det känns så där harmoniskt som jag önskar och Tre att jag tycker om blandningen av möbler, textilier och färger. Mjukt och pudrigt med danska tidlösa klassiker och italiensk poppissoffa. (Vill dock ha en lampa där i taket men kan liksom inte bestämma mig för vad. Hm))

.

.

.

Mina finaste favvofärger när det gäller snittisar. LOVE it.

..

..-

 

Nä fy PMS (PMDS?) rasar som aldrig tidigare. Det mesta känns fel och jag känner mig helful, trist och värdelös. Vill dra något gammalt över mig och helst bara soova. VET att allt blir genast 100 ggr bättre så fort mesen kommer. Det senaste året har jag fått hormonell migrän tror jag också, som extra grädde på deppmoset. Börjar ca 1 vecka innan mens och är där v a r j e dag. Tror jag måste besöka någon riktig specialistkvinnoläkare, inte familjeläkaren… (Min är inte så sugen på att utreda eller ta prover eller skriva ut något nice dunderpiller. Korta frågor om klimakteriebesvär? Näha inte det. Då  är det antingen SSRI eller p-stav typ och det vill jag ju inte ha) Kanske har brist på något? Ja nu kan ni skriva att det  visst är klimakteriet men i övrigt mår jag ju bra. Har inga andra symptom (sover iofs uselt men det har jag gjort i 15 år) och har ägglossning och mens på dagen fortfarande. Tips från er mina bloggisar? Har ni något som hjälpt er med PMS/PMDS, förutom  p-medel & SSRI?

.

.

Ha nu en mysig torsdagskväll – här blir det nu B&J-glass och nya Beck och jag är lovad hårkrafs (finns det något skönare än när någon håller på med ens håår…..)

.

.

KRAM

.

.

.

37 kommentarer till “MIGRÄN + PMS = FY FARAO

  1. Utan att försöka påstå att du är i klimakteriet så ville jag bara säga att ägglossning och mens har man genom större delen av klimakteriet – när mensen uteblivit 12 månader i rad har man genomgått menopaus och då är man tekniskt sett ute ur klimakteriet men diverse symptom kan fortsätta länge efter det. I snitt är man i klimakteriet i 8-10 år, räknat från det som ibland kallas förklimakteriet (peri menopause) till post menopaus. Det är inte alls säkert att man har flera symptom, vissa har inga alls men ca 80% får något symptom och kraftiga pms-besvär och regelbunden migrän är just några av dem. Det viktiga är väl kanske att man/du har ett öppet sinne och ser till att man får adekvat hjälp, det kan ju också utesluta att du är i förklimakteriet. Jag skulle gå till Hercare eller motsvarande klinik som är specialiserade, man ska tyvärr ha riktigt god tur att få en bra gynekolog inom den allmänna vården.
    Hoppas du får hjälp, oavsett orsaken.

    1. Håller helt med!
      Jag trodde inte jag var i förklimakteriet tills jag sökte specialist i kvinnohälsa, privat, pga rikliga mensblödningar och migrän varje månad. Har nu använt hormonplpster estradot sedan i somras och säger bara – vilken skillnad i mitt mående! Kroppen har liksom lugnat ner sig, jag sover och allt i både huvud och kropp fungerar och är i balans!!! Hallelujamoment!
      Sök hjälp! Man ska inte gå och må dåligt! Kram!

  2. Hoppas du snart mår bättre!
    Är du fortfarande nöjd med din Eilersen Great Lift? Det är min sambos drömsoffa i just det tyget du har 🙂 Kanske vi slår till en vacker dag 🙂
    Skulle vara kul med ännu fler bilder på den i ditt vackra vardagsrum!

  3. Rådfråga om Spironolakton, en vätskedrivande medicin som vissa får god effekt av gällande PMDS/PMS. Har kommit ett mellandospiller ”Slinda”, som innehåller 1 hormon som ”utvinns” ur just spironolakton, kanske att det också skulle kunna vara ett alternativ. Börja med vitamin B6 som tillskott, upplevs positivt av många. Det är en djungel, men man måste våga prova och ge det lite tid. Lycka till🌷

  4. Skaffa en bra migränmedicin, å gå till ngt av ovan. Som de skriver här så behöver du inte ha typiska symptom, utan kan kan vara symptomfri. Men att du har en hemsk pms…är kanske tecken nog? Ju tidigare du hormonbalanserar ju bättre går du in i klimakteriet, när det är dags.
    Usch, lider med dig. Har migrän och jobbig pms jag med.
    Kraaam!

  5. Tipsar om Her Care. Underbart kunnig klinik i Stockholm som verkligen går på djupet men vad man behöver. Att mensen upphör är ju en av faserna i klimakteriet, men det finns ju även ett förklimakterie där flera av de symptom som du beskriver är vanligt förekommande . På engelska pratar man om att klimakteriet har 3 faser. Här finns en bra länk med mer info som förtydligar lite mer om faserna: https://www.greatearth.se/artiklar/klimakteriets-faser/?gclid=CjwKCAiAl-6PBhBCEiwAc2GOVHaWqmWYFNYlAN4dqLUThpIx0xyV_xrT6rpIvWfAW2e7485AaKI8ExoCynMQAvD_BwE
    Lycka till!
    https://hercare.se/

  6. Hej!
    Era mattor är verkligen fina, du har kanske skrivit innan varifrån de kommer, men jag hittar inte det och vill gärna veta . Hoppas du snart känner dig bättre!
    Catarina

  7. Ser att fler tipsat om Hercare! Sök dig dit. Sen skulle jag rekommendera att läsa boken Hälsorevolutionen. Det vi äter påverkar vårt mående och våra hormoner. Kram ❤️

  8. Ja fy fasiken för den där hormonella migränen – jag har haft det i två år ungefär, men det blev värre senaste halvåret med hemska attacker strax efter ägglossning och precis före mens. Alltså tre till fyra dagar per cykel där jag inte kunde göra något vettigt. Funkade ibland med Sumatriptan / Zomig nasal men ibland hjälpte inte ens det. Efter nyår lade jag om kosten helt – inget kaffe, ingen alkohol, inget socker, inga snabba kolhydrater. Och det har hjälpt! Ingen huvudvärk förra cykeln! Sååå trist att skippa allt mumsigt, men min mamma dog i bröstcancer så hormonterapi är uteslutet för mig. Får se om jag orkar hålla på och vara så här strikt, men jag har fått så mycket tid ”extra” nu när jag slipper ligga i ett mörkt rum och känna mig spyfärdig…

    1. För mig hjälpte också kostomläggning. Hade haft problem med migrän i samband med pms (och djup deppighet) i 20 år. Tog bort gluten ur kosten, minskade även socker och mjölk, och idag är jag i stort sett migränfri och har markant mildare deppkänslor vid pms. Många problem har tydligen sin härkomst i magmiljön. Det var mitt tips 🙂 Hoppas du hittar rätt i djungeln Petra – vad som funkar för just dig.

  9. Har aldrig haft PMS tack och lov så jag kan inte ge några tips. Efter att ha haft P-spruta i 4 år så slipper jag även mensen, lovely, borde haft den för mååånga år sedan:-)
    Önskar dig och alla andra här inne en underbar helg.

    1. Haha tycker det där uttrycket är så konstigt eg. Det är precis det jag skulle önska min värste fiende 😅 ett fett migränanfall! Nu har jag inga tackolov ❤

  10. Känner igen mig. Poddar, instagram och böcker av Doctor Diamantis, Monika Björn. Sluta med kaffe. Styrketräna.

  11. Fy fasen för hormonmigrän. Min har minskat avsevärt av att sluta med socker, p piller, koffein samt börja konditionsträna. Tyvärr gjorde jag alla förändringar samtidigt så vet inte vilken som gett mest effekt.

  12. Om du följer Stark genom klimakteriet på IG så blir man varse om hur komplicerad vården är för att möte dessa problem, om man inte har tur att hitta en bra klinik eller person som träffar rätt. Läs boken ”Stark 50+: hormoner, sömn, kost & träning av Monika Björn, mycket tankar och råd om livet där kring denna ålder.

  13. Jag föstar inte varför nagon kvinna i västvärlden idag fortfarande väljer att ha mens när det finns sa bra och milda preventivmedel som tar bort mens och pms besvär? tex. hormonspiral. Kan användas av alla och hormonet verkar bara lokalt, inga biverkningar.

    1. Stämmer ej! Jag har haft hormonspiral i tre olika omgångar genom åren och dels hade jag blödningar (oregelbundna) varje månad och dels mådde jag piss hela månaden varje månad istället för regelbunden mens och ”bara” pmds veckan före. För att inte tala om noll sexlust, vilket väl iofs är ett preventivmedel i sig.

      1. Jaaaa håller verkligen med dig om sexlusten och hormonspiral! Jag blev rund och bra osugen, ett väldigt bra dubbelverkande preventivmedel😆

        1. Då hade ni förmodligen den äldre generationen av hormonspiral – som sagt de nya verkar bara lokalt i livmodern så det kan inte påverka kroppen i övrigt. Att vara deppig och svullen och pms i en vecka och sen ha mens låter inte heller som om sexlusten är på topp… om halva månaden går att må kasst och sen blöda.

          1. Nej Minnevi, du har fel och jag blir uppriktigt trött på det där snacket. Även nya generationen hormonspiralen har biverkningar. Toppen om det fungerar för dig men det gör det inte för alla.

            Jag kan bara tala för mig själv men utan hormonpreparat i kroppen har jag lust hela månaden. Med däremot, knappt alls.

        2. Samma här😆blev sjuk av hormonspiralen o mådde piss.. noll sexlust o konstant svullen.. blä. Barnmorskan försökte övertala mig att ha den kvar men ja sa bara- Ut med skiten😅

      2. Samma här! Mådde så dåligt av hormonspiralen. Bölder och finnar, konstant låg i humöret, ingen sexlust. Dock nästan aldrig mens. Men jag tar 100 gånger hellre mens en gång i månaden och slipper biverkningarna av hormoner.
        Har du testat Premalex? Jag vet många som blivit hjälpta genom de värsta PMS/PDSM-dipparna av det.

    2. Jag har aldrig mått så psykiskt o fysiskt dåligt som av hormonspiral, samt att jag blödde konstant. Min gyn menade att jag skulle ”hålla ut o att det skulle bli bättre”… Efter nästan 1 år tog jag ut spiralen o det året med spiral vill jag helst bara glömma.

  14. Mådde som du men sökte inte hjälp förrän det gick ut över min sömn. Funkar inte när jag inte får sova. Kom inte ner i någon djupsömn och vaknade så vansinnigt trött varje morgon. Efter ca 10 dagar med Estradotplåster sov jag som ett barn, fick energin tillbaka och gick ner 10 kg i vikt (inget du behöver precis) och ville umgås intimt med min käre make istället för att avvisa honom hela tiden. Sökte spec.hjälp. Många här som tipsar om hercare. Har man den hjälpen nära hade jag absolut sökt den. Hoppas du får ordning på det!

  15. När man är 50 år är det nog bara att inse att man är i klimakteriet, eller åtminstone förklimakteriet. Även om man har punktlig ägglossning och mens. Det hade jag med till jag var 54-55, men insåg ju ändå att jag var i klimakteriet. Jag hade också haft dålig sömn i måååånga år pga olika situationer i livet som gav mycket stress under flera år. Din dåliga sömn som började för 15 år sedan hade kanske också stress som orsak i början (skilsmässan kanske?) störd sömn av att ha småbarn. Så fortsätter den dåliga sömnen år efter år, och man inser inte att det har fått andra anledningar, hormonella. Jag önskar jag hade förstått det innan, önskar så att jag börjat hormonbehandla långt tidigare, trodde att dålig sömn, det är något jag bara har. Men så var det inte. Nu har jag estradot östrogenplåster, samt progesterontabletter, och som någon skrev ovan, sover som ett barn (nästan iaf) jämfört med innan. Den känslomässiga (PMS) stormen har lagt sig. Mår mycket bättre. Så försök inse att det är ingen skam att vara i klimakteriet, vi kommer alla dit, släpp prestigen och åldersångesten och inse och acceptera var i livet du befinner dig, och ta hjälp. Det kan absolut bli bättre. Kram.

  16. kvinnokroppen och alla våra hormoner är som en bergodalbana genom vardagen.
    Om du vill ha hjälp mer holistiskt av läkare så rekommenderar jag dig: 2-heal, i innerstockholm. Dom är suveräna! privat stor klinik som VET att allt hör ihop. Kost, könshormoner, etc etc.

    Karolina

  17. Jag har tagit kosttillskottet Efamol i över ett år, tycker det stabiliserat min PMS något otroligt. Har slutat i ett par perioder och då upplever jag att dom där vidriga pmskänslorna kommit tillbaka. Känns som en enkel lösning utan biverkningar, jag är inte intresserad av SSRI pga biverkningarna.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg