LET´S TALK ABOUT PMS BABY

.

Jag har börjat äta p-piller! Ja nu blir jag rätt privat här men alltså är det något jag kämpat med i många år och som jag gärna lyfter och diskuterar här inne på HofP så är det pms och pmds. Jag AVSKYR vad den gör med humör och knopp och kropp och hur man liksom går in i en dystrare, tyngre och tristare period varje månad. För mig så blev det till slut att halva månaden ägnades åt pmds och  mensbesvär. Migränattacker och en uppgiven ledsen känsla (inget aggro) varje månad och jag har verkligen känt mig helt tom på energi nästan halva året (det blir ju faktiskt det om man räknar med 10 dagar pmds och 4-5 dagar störtmens…)

.

Som jag skrev för en månad sen så besökte jag ju då äntligen en kvinnoläkare men tyvärr blev jag rätt besviken efter det besöket. Hon tyckte bla att vi inte behövde ta några prover på mig öht. ”Men h u r ska några prover kunna hjälpa dig?” var svaret jag fick när jag undrade om vi inte ev skulle kolla lite blodvärde eller kanske hormonstatus eller något annat som kunde ge svar på mitt mående. Eh jag vet ju inte exakt för jag är ju ingen läkare men har läst att en del kvinnoläkare gör det? Nope inga tester och jag kunde inte få något annat än mellanpiller ”För det åt alla kvinnor på kliniken och de mådde minsann alla toppen”. Men jag ville ju inte ha några p-piller, jag har testat det och även haft p-stav och jag blev bara de tre f:en dvs fet, finnig och frigid. Hur kul är det. När man bara vill vara smal, glad, pigg (och pilsk) liksom! Men nä det var inget att diskutera – inget fix av livmoder för att blöda mindre och inga hormoner eller någon annan väg, p-piller that´s it. Det enda som gjorde mig happy direkt efter det besöket var att det mycket riktigt fanns massa ägg  (har varit en del diskussioner om just det här inne:) och att jag, vad hon kunde se och efter vad jag berättat, inte skulle komma in i något klimakterie på många år. Jackpot ändå.

.

Hur som helst. Nu mumsar jag alltså mellanpiller och just nu skulle jag som vanligt haft min dystra pmdsperiod och jag känner verkligen INGENTING.  Allt är som vanligt, vilken lycka! Jag har massa mer energi, är mycket piggare och gladare och kanske något stingsligare. Sover bättre. Jo jag har lite akneutbrott på hakan och ja jag är mer hungrig (mums med mat) och brösten har växt (känns som när man är nygravid) men det gör de ju ofta i min ålder ändå. Jag är inte alls frigid (hehehe) och bara att veta att jag inte kommer få någon mens överhuvudtaget är en sån befrielse så jag inte vet vad! Jag behöver nu inte planera dessa dagar varje månad (jag har nästan inte kunnat göra något de två första mensdagarna) och jag behöver inte bunkra upp med massa mensskydd överallt. Om det inte kommer några andra eller värre biverkningar framöver så kommer jag köra på med mina piller.

.

.

´

.

Jag vågar inte rekommendera mellanpiller till er eftersom jag som sagt ätit dem i bara 3 veckor ungefär men det verkar lovande. Kanske hade doktorn helt rätt, kanske ska alla hormondeppiga damer som blöder ihjäl sig äta Slinda?

Är det någon av er som ätit just mina mellanpiller eller några liknande och som kan dela med er av just era erfarenheter kanske? Vore jättegulligt om ni vill göra det  eller om någon av er har fått någon annan perfekt anti-pms och störtmenslösning. Vi kan ju verkligen inte behöva ha det så här<3

.

(Ps, Det är väl bäst att jag skriver det: Jag är inte sponsrad av något läkemedelsföretag)

.

KRAM

.

.

Psst! Spanien ska nu som första landet i Europa lagstifta om betald mensledighet i tre dagar för de alla de om har det jobbigt då! Väldigt modernt och bra. De ska ha gratis mensskydd i skolorna osv. Så mycket som 1/3 av alla världens kvinnor lider av olika problem vid mens,  vi får hoppas detta införs här och i andra länder också!

..

24 kommentarer till “LET´S TALK ABOUT PMS BABY

 1. Å vad härligt att höra att du fått hjälp! Jag är lika gammal (ung 😉) som dig och jag blev så nyfiken på att höra hur de kunde se att du hade många ägg kvar, hur kan man se det?

 2. Åh vad härligt att höra, hoppas det håller i sig:) Själv äter jag mellanpiller (Gestrina) sedan drygt ett år tillbaka och har nog aldrig mått så bra hormonellt. Ingen PMS och ingen mens på ett helt år! Himla härligt faktiskt🙂 (är 43 år)

 3. De jag tar heter Velavel och har inte haft en droppe mens på två år!! Underbart! Fattar inte varför jag inte tagit tag i det tidigare. Precis som du beskriver blödde jag själv mängder, länge, migrän, hemskt ont, ont vid ägglossning.. Allt detta är helt borta, en otrolig befrielse!! Är inte heller i klimakteriet. Lycka till!

 4. Är 37 år snart och mått skit av min pms som till slut spårade ur. Sökte mig till en av landets bästa gynekologer och trodde jag skulle bli hjälpt. Efter ca 5-6 olika mellanpiller, p-piller (kommer inte igår allt jag testade) är jag nu helt utan piller och tar varje mens som det kommer.. alla piller jag testade funkade i ca 3 månader innan alla ballader ur (gestrina) bla. Tillslut orkade jag inte testa fler. Tydligen är p-piller och annat det enda vi får som alternativ. (Träning, sluta äta socker, stressa mindre jo tjena….) kan bara säga, jag hatar pms!!

 5. jag är några år äldre än du och min menopaus kom vid 53 år. Innan mådde jag skit och kunde inte äta något med östrogen pga högt blodtryck. När mensen äntligen slutade komma så mådde jag så mycket bättre och har inte haft några som helst besvär efter det så JACKPOT för mig var när klimakteriet började träda in.

 6. Jag käkar just Slinda och har gjort i några månader. Dock ej pga pms utan som vanligt preventivmedel. Mår jättebra av dem! Har i unga år kört andra piller som jag mådde kasst av (främst humörsmässigt) så Slinda är toppen enligt mig.

 7. Men äntligen! Vad skönt att det hjälper 🥰 Jag har ätit p-piller i 20 år och därmed inte heller haft PMS eller mens , så skönt. Hoppas verkligen det fortsätter fungera bra för dig🧡
  Kram

 8. Jag har ätit SSRI i snart två år pga av fruktansvärd PMS. Säga vad man vill om den medicinen vilket många gör men för mig har det varit räddningen på alla sätt! Resultat direkt och varit så sedan start.

  1. Har läst att SSRI hjälper direkt vid PMS till skillnad från vid depression. Jag fick SSRI mot en förmodad depression.
   Mycket svag dos och ännu svagare de första veckorna. Redan samma dag som jag tagit första dosen såg jag plötsligt att himlen var blå, att solen sken och jag hörde fåglarna kvittra. Jag räknar det som en av de märkligaste upplevelserna i mitt liv. Minns exakt var jag befann mig och hur det kändes. Men man ska säkert diskutera noga med läkaren och tänka sig för innan man prövar.

 9. Underbart att du fått hjälp. Så skönt att de hjälper och att du inte fått biverkningar. Jag har haft Slinda i ca 4 månader. Blöder ingenting vilket är helt underbart efter många år med kraftiga blödningar. Äter dessa ur medicinsk synpunkt. Dessvärre känner jag nu att mina humörsvägningar påverkas mer och mer. Känner mig ofta låg och likgiltig och lite avtrubbad. Tyvärr går det ofta ut över familjen. Funderar därför på att testa något alternativ till Slinda. (Har PMDS.) Har även Premalex vid behov som är min räddning här i livet.

  Varm kram till dig och alla er därute som kämpar!

 10. Härligt att höra!
  Har hormonspiral och slipper pms, även hört övergång till klimakteriet ska bli bättre men ska byta från mini nästa gång och gå upp i styrka för att slippa blödningar.
  Så lite info det finns om detta och vad som hjälper 💕

 11. Jag har ätit Cerazette (minipiller) i 10 år och har ingen mens. Väldigt skönt!

 12. Vad skönt att det verkar funka! Ja, att ta p-piller gör det lättare att ta sig igenom klimakteriet, med mindre besvär. Men tråkigt att läkaren inte var mer hjälpsam. Konstigt nog är gynekologer väldigt dåligt pålästa om klimakteriet. Att till exempel skriva ut antidepressiva ist för hormonbehandlingar är ju himla fel

  Ägg kan man ju ha kvar även i klimakteriet. Men kvaliteten på äggblåsorna (vätskefyllda påsar som innehåller en äggcell) försämras, färre ägg mognar och färre ägglossningar sker.

  Du behöver nog sluta fred med var i livet du befinner dig. Det är inte så farligt med klimakteriet om man söker hjälp, och det har du ju gjort nu. Vad gäller utseende och åldrandet har du ju inget att oroa dig för. Du har möjlighet med att hålla dig fräsch!

 13. Underbart och viktigt inlägg. Jag äter p-piller sedan ett år cirka. Äter varje dag och har ingen mens. Bästa! Inga biverkningar. Är också lärare och har lobbat för gratis mensskydd i skolan. Heja Spanien! Bra förslag tycker jag.

 14. Vad bra att du fått hjälp!👍😀
  Vad är skillnaden mellan minipiller och mellanpiller?🤔

 15. Vad glad jag blir att det skrivs något positivt om hormoner. Finns lika många åsikter om hormoner som det finns kvinnor. Slinda är bra, träffar många i mitt arbete som trivs med dom. Hormonet i dom, drosperinon, är ofta en bra medicin mot pms. Får man biverkningar med den typen av mellanpiller så är alla reversibla vid avslut. Mellanpiller har lite högre dos av hormon i varje piller jämfört med minipiller, alltså säkrare skydd mot graviditet. I och med det har man också fler timmar på sig att komma ihåg att ta sitt piller. Vill också förtydliga när jag skrev högre dos av hormon i mellanpiller så är det generellt sett VÄLDIGT LÅGA doser av hormon i alla p-piller, mellanpiller och minipiller. Många kvinnor mår vansinnigt dåligt i klimakteriet, östrogen är faktiskt räddningen för väldigt många, våga må bra. SSRI är inte biverkningsfritt och kan aldrig ersätta östrogen. Klimakteriet är en omvänd pubertet, män har mer östrogen än kvinnor efter klimakteriet. Hoppas ni förstår vilken stor förändring det är för kroppen och inte minst knoppen. Lycka till Petra🍀

 16. Själv gick jag förmodligen till samma kvinnoläkare som du efter att ha mått dåligt i ca 4 år pga pms, kraftiga mensblödningar osv. Inte ville hon ta några prover då heller. Vände mig efter ett tag till familjeläkaren; hade ett blodvärde på 90 (ska ligga på 117 och uppåt), för höga blodfetter, för högt blodtryck och som pricken över i så hade jag också typ II diabetes. Tänker aldrig gå tillbaka till den kvinnoläkaren iaf. Pga stora myom som orsakar kraftiga mensblödningar fick jag en remiss till sjukhuset och väntar nu på tid för operation; borttagande av hela livmodern. Inget som jag direkt ser fram emot. Är 52 år, så ingen större användning för livmodern längre, men i alla fall …

  1. Hej jag tog bort min livmoder (och äggstockarna, dock ej nödvändigt, men jag valde det) i vintras pga mycket myom i livmodern. Tvekade först, men helt underbart att slippa medicinera mot kraftiga blödningar! Du kommer att få ett nytt liv!

 17. Vet att du berättade för några år sen att du åt Escitalopram för pmds, äter du fortfarande dom eller testar du helt och hållet mellanpiller nu? Kommer ihåg att du skrev att det hjälpte dig med humöret men klart det hjälper ju inte mot blödningarna.

  1. Ja det stämmer! Tyckte dock biverkningarna var så trista med Ssri så jag slutade ganska omgående Jag blev liksom blev allmänt loj och likgiltig och så blev ju sexet rätt tråkigt tyvärr (mycket vanligt att man slutar helt att få orgasmer) Det ska ju alltid var en nedsida med all medicin. Tänk om man kunde uppfinna något som var bara var bra på alla vis!😊

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg