.
Tadaaa – årets första äppelkaka! Vi har ju av någon mysko anledning inte fått några äpplen alls i år på våra äppelträd men papsen var så snäll och tog med en drös från Gotlandsgården till oss så att jag kunde baka äppelkaka bla. Så jag bestämde mig för att baka något smarrigt som kunde passa (mycket) kräsna Maurits också! En saftig god äppelkaka med knäckigt kolaaktigt täcke med själva äpplena och som han ev kunde ”peta bort” om han inte ville ha dem. Och denna kaka blev ju supergod och ja han åt FAKTISKT upp äpplena med! Då förstår ni hur smarrigt det blev:)
.
.
.
Busenkel att göra också! (Gick väldigt snabbt bla för att man bara behöver skala och skära två äpplen:)
.
.
.
Serveras bäst tillsammans med lite vaniljsås, lättvispad grädde eller krämig vaniljglass. MUMS.
.
.
GODASTE ÄPPELKAKAN
Recept hittat hos Zeinas Kitchen
.
Du behöver till toppingen: 50 g smör 1,5 dl brunt farinsocker, 0,5 tsk kanel, 2 st goda svenska äpplen
.
Till kakan: 3 ägg, 2 1/2 dl strösocker, 1,5 tsk vaniljsocker, 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 0,5 tsk kanel, 50 g smör, 0,5 dl mjölk
.
Gör så här: Värm ugnen till 175°. Förbered toppingen. Skala äpplena och dela skivor. Smält smöret i en kastrull. Blanda i sockret och koka upp under ständig omrörning på medelvärme. Så fort det börjar koka och sockret har smält tar du bort kastrullen från värmen och vänder i kanelen, rör om och ställ åt sidan. Klä botten av en springorm, 25 cm, med bakplåtspapper. Häll det smälta sockret i botten av formen. Lägg äpplena över. Ställ åt sidan
Förbered sedan kakan. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt tills det blir fluffigt och vitt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, sikta ner det i smeten, häll i smöret och vänd försiktigt. Häll smeten över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min, den ska vara helt torr i mitten när du testar med en provsticka. När kakan är klar tar du ut den från ugnen och låter den svalna lite i rumstemperatur. Vänd sedan upp och ner i en tallrik. Servera kakan varm eller kall,
,
Idag är det andra dagen jag vaknar med trist envis molande huvudvärk och här har jag suttit och jobbat oavbrutet med den sen kl 9 men nu så ska jag ääntligen lägga ihop lapen här och kila iväg ner till skolan och hämta lillebror! Den där lilla roliga goingen får mig alltid pigg igen, underbara unge<3
,
Ha ne riktigt fin tisdag alla så ses vi snart igen!
.
KRAM
.
.
.
Alltså jag äskar knäckig äppelpaj och äppelkaka, har ett recept där det är 150 g smör fördelat på två äpplen, smått obscent men såå gott. Förlåt självreklamen nu men har receptet i inlägget i mina Knäcklig äppelpaj macarons och ska man göra en äppelpaj så är det ett grymt recept 👌
Träd är cykliska o beroende på hur de samspelat med varandra, hormonella balanser, vilken fas det varit när frost o pollinering varit ger de frukt olika men det är inget ovanligt att ena året ge överfulla korgar för i det andra ge kanske inget … i dagligt tal kan vi kalla det ”bär år”
Såå snyggt, som vanligt. Och tack för spännande recept!