POTATISVÅFFLA & BELGIAN WAFFLES

.

Men hej hallå våffeldagen! Japp ännu en firardag men denna är ju inget nytt påfund urgammal. Tydligen blev det våffeldag för att det var Vårfrudagen som man firade (den dag Junfru Maria blev på smällen ca 9 månader innan julafton) och så blandade man ihop namnen och det blev visst lite fel. Vårfru och våffel, gulligt. Detta var ven en dag då det enligt tradition var vår på riktigt och vårbruket startades och det var ju också något att festa till det för! Och idag firades det ordentligt här hemma  med två sorter (även om det är bister vinter igen just idag med massivt snöfall och isande blåst utanför fönstret och absolut inget vårigt att fira..)

Ovan ser min salta svenska våffla idag – en Potatisvåffla med Kalix Löjrom, färska västkusträkor och creme fraîche. MUMSFILLIBBABBA. Den klart godast våfflan jag ätit någonsin! Blev sååå himla bra… (Extraextra god med lite bubbel till)

.

.

.

Yes jag körde dubbla smetar och dubbla våffeljärn i köket till lunch! Full fart. Belgiskt till vänster och svenskt till höger med smaker som passade hela la familia (och även liten kräsen sexåring). Så klart ska ni får recepten på båda!

..

.

POTATISVÅFFLOR MED LÖJROM & RÄKOR

4 st

Du behöver till topping: 1/2 rödlök,  80 g löjrom, 1,5 dl creme fraiche ett knippe dill

Våfflor: 80 g smör, 5 st fasta potatisar, 2 dl vetemjöl, 2 dl mjölk, 1  tsk bakpulver, 1 krm salt

Gör så här: Smält smör och låt svalna något. Skala och finriv potatisen. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och vispa till en jämn smet. Rör i den rivna potatisen och det smälta smöret. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna i omgångar. Lägg dem på ett galler så håller de sig frasiga. Toppa våfflorna med löjrom, creme fraiche, lök och dill.

.

.

.

Sen blev det klassisk belgiska varianter till de som inte vill ha någon potatisvåffla och som efterrätt för de som vill ha båda!

.

.

.

BELGIAN WAFFLES

8 st

Du behöver: 4 dl  vetemjöl, 1 dl  strösocker, 1/2 tsk  salt, 1 krm  vaniljpulver, 1 msk  bakpulver, 3 1/2 dl  mjölk (3 %), 2   ägg, 200 g  smält avsvalnat smör.

Gör så här: Blanda mjöl, socker, salt, vaniljpulver och bakpulver i en bunke. Separera äggulorna från vitorna (spara vitorna). Tillsätt mjölk och äggulor. Rör till en jämn smet. Rör ner det smälta avsvalnade smöret. Vispa äggvitor fluffigt och vänd ner i smeten. Grädda våfflor i ett belgiskt våffeljärn.

Till servering: Servera med tex Nutella, färska bär, vaniljglass eller vispad grädde. Pudra över lite florsocker.

.

.

Har ni också gräddat eller ätit några mumsiga våfflor idag snyggingar?! (Söta eller salta?) Hoppas ni. har en finfin dag hursomhelst!

.

KRAM

.

.

.

5 kommentarer till “POTATISVÅFFLA & BELGIAN WAFFLES

  1. Men herregud va gott det där såg ut!! Jag gillar inte ens belgiska våfflor men de där vill jag ropa hit pronto 😅❤
    Å potatisvåfflan 😍 å min favoritchampagne!
    Ha en hin kväll nu. Jag mumsade precis i mig en supersaftig och sååå god blodgrape 💃

  2. Men smarr! Älskar potatisvåffla med löjrom! Här blev det en annan god variant, sötpotatisvåffla med fetaostkräm, krasse och avokado, samt klassisk våffla med marshmallows-glass och färska bär. Redigt gott det med kan jag lova 🙂
    Sen älskar inte jag inte klassiska våfflor utan det är som med semlor, gott en gång om året typ.
    Matvåfflor däremot är mumsisch! Även om råraka är snäppet godare ändå.. enligt mig då 🙂

    Otroligt fina bilder som vanligt, alltid en fröjd för ögat att kika in här.

  3. Thank you for the recipe for both waffles, I will surely try the potato ones.
    Some years ago you made waffles with mineral water, my favourite waffles these days, I also pass that recipe on to my friends. They’re nice and crisp. Yum

  4. Potatisvåfflan ser ut att vara helt i min smak, den ska jag testa. Inte så förtjust i de vanliga men det gick ner en ändå i dag när mannen står och gräddar. Jättefina bilder! Man blir ju sugen!

  5. Smarrigt det ser ut! Här blev det halloumivåfflor med avokado, rom, rödlök och smetana mums mums🤎

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg