GRILLPREMIÄR – SOUVLAKI

.

Pics från Annandag Påsk igår! En honey som kom hem från gymmet och direkt satte igång med grillen och fixade ny gas för premiärgrillning stod nämligen på schemat. SÅ mysigt. Det var ju en riktigt sån skön solig varm vårdag – så härligt att komma hem till det efter att vi firat en fantastisk påsk hos vänner uppe i Sälen (Tyvärr så kommer jag inte bjuda på några pics från de mysiga dagarna för jag lämnade nämligen kameran och datorn här hemma! Har väl aldrig åkt ifrån dem, iaf inte på mina 14 bloggår, men nu blev det så helt enkelt:)

.

..

.

Grillat var bestämt men v a d skulle grillas? Till slut kom vi övers om att det skulle bli Souvlaki med tillbehör mmm, grekisk mat är ju såå mycket sommar och värme och framförallt fräscht och GOTT. Tröttnar aldrig och alla gillar! Tröttnar inte att sitta i vår matsal att äta med med altandörren öppen och höra fågelkvittret heller. Våren är helt enkelt det bästa som finns, blir bara helt lycklig och pirrig av den.

.

.

.

Gjorde en ny variant av Souvlakispett på entrecote och citronmarinad. Crazydaisysmarrigt. Ni måste testa.

.

SOUVLAKI

4 portioner

Du behöver: 600 g entrecote. Till marinad: 3 msk citronjuice, 3 msk hackad färsk oregano, 3 pressade vilöksklyftor, 1 tsk salt, 2 msk god olivolja. Till Garnering: hackad gullök, färsk hackad persilja, citronklyftor

Gör så här: Skär köttet i bitar. Blanda det med marinaden och låt vila i 30 min. Trä bitarna på spett och grilla dem ca 15 min. Salta och peppra. Garnera spetten med lök och bladpersilja. Servera spetten med ugnsstekt potatis, tzatziki och grekisk sallad.

 

 

.,

GREKISK SALLAD

4 portioner

Du behöver: 1 pkt äkta Feta, 3 skivade tomater, 1 skivad gurka, 1 skivad gul lök, 1 strimlad grön paprika, svarta oliver. Det ska inte var vanlig sallad eller ännu värre vidrig burkmajs i en grekisk sallad om ni frågar mig!  Något mer som är viktigt är torka oregano på. På alla de bästa grekiska restaurangerna jag besökt så är det så och fega inte: Avsluta med en dressing på olivolja och citronjuice och salt och damma sen på med oregano över!

.

.

.

Klyftpotatis är gotgott till Souvlaki. Dessa grekiska blev en succé!

GREKISKA POTATISKLYFTOR

4 portioner

Du behöver: 1 kg potatis, 1 tsk salt, 1 msk olivolja, 1 tsk torkad oregano, 2 krm svartpeppar, 2 krm paprikapulver.

Gör så här: Skala potatisen och skär i klyftor. Blanda den med salt, olja, oregano, peppar och paprika. Lägg dem på en plåt. Grädda i 225°, ca 40 min.

 

 

.

Sommarens och våren sås no 1 – youghurtsåsen! Kall och sval och kryddig, perfekt och allt du behöver som tillbehör till grillat kött och fågel.

.

TZATZIKI

4 portioner

Du behöver: 1/2 gurka, 1 tsk salt, 3 dl turkisk youghurt 10%, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk pressad citronsaft, 1 msk god olioilja, 2 msk hackad färsk mynta.

Gör så här: Riv gurkan och blanda med lite salt och lägg gurkskivorna kallt i 40 min. Häll av vätskan, krama ur gurkan försiktigt  och blanda dem med resten av ingredienserna till tzatzikin. Låt stå kallt till serveringen.

 

 

OPA! Det slank med lite grillad Halloumi också på tallriken (ist för klyftpotatis) Älskar den där gnissliga osten. Fast min favorit är när man steker  denmjuk i smör som de gjorde på Cypern, mumsmums

.

Har tagit fram och börjat använda grillen än vänner?? Blir ju så många fler härliga rätter man kan laga (tillsammans!) helt plötsligt!

.

KRAM

.

..

7 kommentarer till “GRILLPREMIÄR – SOUVLAKI

  1. I’m so happy that the weather is starting to warm up for you. Soon there will be an explosion in the garden, when everything starts to grow.

  2. Alltså sååååå mysigt med grillpremiär! Ett litet tag kvar här i norr men snaaaaaart så är vi också där, som jag längtar!
    Den underbara formen som du har potatisen i, var kommer den ifrån? Kanske bott under en sten som inte vet men vore jättesnällt om du ville dela med dig igen av vad det är för snygging till form 🙂
    Tack för fantastisk inspiration!

    1. Men tack för din härliga hälsning!!! Ja det är verkligen så underbart när våren äntligen är här😍 Nej du är inte under en sten haha, den är från Pillivuyt! Finns på Cervera tex.Kraaam

  3. Åh så mysigt och trevligt! Jag blir så inspirerad att göra denna mat och duka så fint🤩! Jag är också nyfiken på var den fina formen är från, både den du har potatisklyftorna i samt skålen med tzatzikin. Hälsningar Katrin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg