VIT SPARRIS & HOLLANDAISE

..

Äntligen fredag tjohooo!

.

Idag snyggingar ska ni få receptet på vad jag lagade igår kväll! Jag gjorde något bland det godaste jag vet nämligen kokt vit sparris med hemslagen Hollandaise. Alltså MUMMAKARDEMUMMA vad gott detta är. Får riktiga barndomsminnen av just detta då jag har föräldrar som älskar samma och gärna valde vit sparris åt mig och dem själva om det fanns på menyn. Men det ska vara fin vit färsk sparris och dessa bjässar (typ morotsize) kunde jag inte motstå i affären.

.

.

.

Just nu sitter jag på båten på väg till  världens bästa ö (wifi är lite si så där så det tar tiiid att ladda upp varje bild) men snart så ska väl inlägget vara uppe iaf! Det är ju bara en så superfin dag, klar blå himmel och lugnt här ute på sjön och jag känner verkligen Gotlandslängtet nu. Ja det är verkligen min plats i världen

Hur som helst, ni ska så klart får receptet på min sparris!

.

KOKT VIT SPARRIS

4 portioner

Du behöver: 12 tjocka vita färska sparrisar av finaste sort, 0,5 tsk salt per liter vatten, 1 sockerbit

,

Gör så här: Skala sparrisen tunt nedtill. Gärna med en sparrisskalare. Använder du en potatisskalare så var försiktig att du inte skalar bort halva sparrisen. Koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm diameter: 3-5 minuter; 1 cm diameter: 5-8 minuter; 2 cm diameter: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm diameter: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk. Ta upp sparrisarna och servera varma.

.

.

.

HOLLANDAISE

4 portioner

Du behöver: 2 äggulor, 1 citron, 400 g smör, vitpeppar, salt

.

Gör så här: Smält smöret i en separat kastrull och värm det till ungefär 60 grader. Blanda äggulorna och riktigt med citronzest och citronjuice i en kastrull. Vispa äggen och värm dem långsamt tills de tjocknat något. Se till att ditt smälta smör inte är för varmt, då kan såsen spricka. Ställ kastrullen på en lätt fuktad handduk över plattan om du använder induktionshäll. Häll i en långsam, smal stråle ned smöret i äggblandningen samtidigt som du vispar ordentligt. Ser man att såsen börjar spricka på ett ställe, kan du rädda den genom att binda ihop den med övriga såsen i kastrullen. Det kan även vara bra att justera tjockleken ibland med lite vatten. Vispa i smöret tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med nymalet salt och peppar och den är redo att servera.

..

Jag klickade även på lite röd rom och strösslade krasse över min sparris! Detta är ju en fanatiskt god och vårig rätt att servera på tex Valborg i övermorgon – tips!!

.

Nej nu ska jag följa med Moje till butiken här på båten för att köpa godis men ha en riktigt finfin fortsättning på fredagen alla!

.

KRAM

.

.

.

4 kommentarer till “VIT SPARRIS & HOLLANDAISE

  1. Wow så gott det ser ut. Har precis varit i Tyskland och frossat på vit sparris. Brukar göra en sparrissås typ Hollandaise med fransk senap och gräslök, men måste nu testa Ditt recept. Så tack för receptet. Ha en härlig helg.

  2. Åh är ni på väg till Gotland. Denna underbara ö alltså som jag aldrig kommer tröttna på. Jag och maken var där nu i början på april och det var helt fantastiskt!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg