VALBORG PÅ GOTLAND

.

Vilken h e l g vi fick! Vi åkte ju över med färjan till Gotland i fredags och möttes av ett underbart soligt väder och så det där fantastiska ljuset som bara finns på norra ön! Äälskar det och nu suktar man ju efter ljus och värme mer än någonsin. Och vet ni jag tog lite ledigt över helgen för att jag behövde det. Mycket att tänka på just nu och jag känner att den där stressen fladdrar i bröstet igen. Ni som hängt med vet ju att jag för några år sedan drabbades av panikångest och blev sjuk och har man haft det så är man uppmärksam på varenda signal som säger att man måste andas långsamt och ta det lite lugnt. För man vill för allt i världen inte hamna där igen, det är en upplevelse jag inte önskar någon (Och ångest och utbrändhet kan drabba alla och det behöver inte vara att man är deprimerad eller olycklig eller har ett jobb som supervd på något enormt företag eller ansvar för tusentals människor. Men det här vet ni säkert redan)

.

 

.

Och den bästa platsen att ta det lugnt på är för mig Gotland! Här kan man verkligen bara vara. Mamsen och papsen sommarställe ligger  ute vid havet långt från alla andra. Eller det finns två sommarfastigheter till här ute på udden men det är allt. Man ser inte en kotte så här års. Eller just nu är det ju enorm militärövning så det var soldater bakom var och varannan enbuske även hos oss iofs. De hade meddelat pappa att de skulle vara på hans mark och lägga till med ett fartyg men ändå fick vi en chock när de vrålade HALT och riktade sina automatvapen mot oss i vår lilla hamn när vi var på en vanlig vårig kvällspromenad. Nej man får inte gå för nära!

.

.

.

Moje och morfar!

.

.

.

Mycket frisk luft blev det för denna bloggerskan i helgen! Vi sprang runt brottet och tog promenader nere på stranden med barnen. Samlade vackra stenar, målade och körde traktor (Lycklig Moje körde både liten John Deere på batteri och morfars riktiga)

.

.

.

Mammas ”Fågelrum” uppe i stora huset vid havet!

..

 

.

Så lagade jag mumsig mat för att det är så himla avkopplande och roligt! Ville göra en krämig typisk Gotländsk Kajpsoppa (det makar ljuvligt) och pappa visste var det fanns kajp så vi tog oss dit. Men det var inte ramslök som växte under träden? Eller ev liljekonvalj? Liite osäker faktiskt ett tag och hade jag gjort liljekonvaljsoppa till Valborg så hade det ju typ tagit stop där för oss efter middagen.. Men det doftade ju vitlök och smakade lök och jag googlade skillnader och så jag bestämde att detta var ätligt!

.

.

.

Och det var ramslök (vi lever!) och soppan smakade ljuvligt som förrätt! (Till huvudrätt bjöd jag sen på gotländsk lammfilé med rödvinssås och smashed potatoes, mums)

.

RAMSLÖKSOPPA

4 portioner

.

Du behöver: 1 st gul lök, 2 msk smör, 4 dl vatten, 2 st tärningar hönsbuljong, ca 1/2 dl vitt torrt vin, ca 200 g hackad ramslök, 2 dl creme fraiche, 1 dl grädde, ca 1 1/2 msk majsstärkelse, salt, svartpeppar.

.

Gör så här: Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret. Häll över vatten + buljongtärning och vin. Låt koka upp och småputtra 10-15 minuter. Hacka under tiden ramslöken. Blanda ner ramslöken i soppan, låt stå några minuter. Häll i crème fraiche och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Om du vill ha fastare konsistens på soppan, bland ut maizena med lite vatten, häll i soppan och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Dekorera gärna soppan med en ramslöksknopp!

..

 

.

Pappa, H och Moje hade samlat grenar till majbrasa nere på stranden så gjorde vi vårt eld där och firade in våren med marshmallowsgrillning! Så himla mysigt och vilken vacker kväll.

.

.

Det var lite från vår helg det! Nu är vi hemma i Småstaden igen, kom hem igår kväll, och nu har jag massa att ta tag i här så got to go men vi ses imorgon igen och då är det ju..*trumvirvel*.. Mojelitos födelsedag!

.

Hoppas ni också har haft er riktigt skön och trevlig valborg ni med och tänkt att det är MAJ nu. Hur underbart? Det är ju årets absolut bästa månad om ni frågar mig!

.

KRAM

.

.

.

13 kommentarer till “VALBORG PÅ GOTLAND

  1. Vilka fina bilder, vilken plats och vilken fin helg ni verkar ha haft! Tack för all inspiration och försök ta det så lugnt det går.❤

  2. Maj är bäst! Det enda som är dåligt är att den går så rasande fort!

  3. Det lyser om dig Petra!
    Var rädd om dig ❤️
    du ger så mycket inspiration på så många olika sätt. å jag skrattade åt din text nu om soppan blivit nåt annat 😅❤️
    stor kram!

  4. Å vilket så vackert! Håller med Åsa, du ger såååå mycket inspiration! Ta hand om dig❤️

  5. Underbar bilder! Gotlandshuset är så vackert på alla sätt. Jag gillade tapeten i din mammas fågelrum, vet du var den är i från? Hade passat perfekt hemma hos mig!
    Tack för all härlig inspiration du sprider, år efter år utan att stagnera.

  6. Så inspirerande och vackra bilder! Allt är så smakfullt och vackert och taket på huset är så fint. Fråga gärna vad det är för tak 🙂

  7. Oj vad mysigt. Älskar att vara nära havet. Verkligen jättefina bildet. Ha nu en fin majmånad. 😊

  8. Underbara bilder från härliga Gotland!
    Man ser vem du ärvt din talang för inredning, jösses så fint!:)
    Kramar från en soligt västkusten

  9. Det är väl inte lilla Karlsö man ser i bakgrunden? Den känns för nära men man blir kanske lurad av vinkeln. Härliga bilder du bjuder på från min älsklingsö! Längtar alltid till Gotland och när jag varit där med familjen så längtar jag alltid tillbaka.

    1. Nej det är inte Lilla Karlsö, det här är på nordöstra Gotland och jaa ön är verkligen helt fantastiskt😍

  10. Vilka fina och mysiga bilder från Gotland🧡
    Blev så sugen på att laga din soppa får ut och ”jaga” ramslök🍃😊

  11. Tycker din blogg ar en alldeles fantastisk blandning av allt jag gillar. Tack for att du delar med dig av ditt liv och din fina familj

  12. Gillar verkligen ditt konto och har följt dig i många år. Inspirerande och positivt med en härlig blandning av både det ena och det andra. Tack! Reagerade bara lite på att du lade ut om försvarets övning.. Vet att de informerar om det med jämna mellanrum, men ändå lätt att missa i dagens informationssamhälle. Har nära vänner som är på övning och vet att att det är ”superhemligt” var hen befinner sig, får inte ens berättas fullt ut för nära anhöriga.
    https://sverigesradio.se/artikel/forsvarsmakten-sprid-inte-information-om-forsvaret

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg