PÅ NATIONALDAGEN – RABARBER ETON MESS!

.

Hurra hurra hurraaa för Sverige idag, vårt älskade vackra lilla land! Den 6:e juni idag och alltså Nationaldag som säkert ingen missat (Så härligt att alla är lediga denna dag, tänk när det inte var så för typ 20 år sen!) Idag har vi inte firat massor (pga massa annat att göra) men H gjorde mumsig middag till oss som vi pt ute i solskenet och jag gjorde en riktig mumsig Sverigedessert som nog kan bli en tradition. Liksom det bästa av allt – en Eton Mess – plus rabarber mmmm. Älskar verkligen rabarber och är så glad över min frodiga rabarberodling som ger supergod rabarber (jag ska göra egen rabarbersaft asap också)

.

.

.

Nu äter man ju så ofta det går ute! Vi hänger massor på terrassen och jag måste bara tispa er om de här finfina bänkarna i bambu från Plantagen. Kostade typ bara 600 kr för två! Hur bar som helst. Löp och köp snyggingar.

.

.

ETON MESS MED RABARBER

.

Du behöver:

Vaniljkokt rabarber: 2 stjälkar rabarber, 1 vaniljstång, 1 citron. 2,5 dl strösocker. 6 dl vatten

Rostad vit choklad: 200 g vit bakchoklad

Mandelcrumble: 100 g smör, rumstempererat, 0,75 dl strösocker, 1/2 tesked vaniljsocker, 0,75 dl mandelmjöl, 1,5 dl vetemjöl

Hallonsås, 300 g frysta hallon, tinade, 1 dl strösocker, 0,5 dl vatten, 1 citron

Vaniljchantilly, 5 dl vispgrädde, 2 msk florsocker, 1 vaniljstång

Maränger

.

Gör så här:

Vaniljkokt rabarber

Skär rabarberstjälken i avlånga, snedskurna bitar och lägg i en avlång sockerkaksform. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ut fröna. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av det gula skalet med en potatisskalare och pressa ut saften. Blanda vaniljfrön + stång, citronskal och saft, socker och vatten i en kastrull. Koka upp lagen och häll den kokande över rabarbern, plasta och låt stå tills rabarbern mjuknat, 10 -15 min.

Rostad vit choklad

Sätt ugnen på 170 grader, riv eller grovhacka chokladen och strö ut den på plåt med bakplåtspapper, grädde mitt i ugnen i 4-5 min. Ta ut och låt svalna.

Mandelcrumble

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö ut smuldeg på plåt med bakplåtspapper och grädde i cirka 8-10 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Hallonsås

Värm strösocker, vatten och citronjuice i en kastrull tills det börjar koka. Lägg i hallon och koka någon minut. Mixa allt med en stavmixer och häll det igenom en sil så att du får en len och fin hallonsås, ställ åt sidan och låt svalna.

Vaniljchantilly

Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna- Lägg frön, florsocker och grädde i en bunke. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.

Varva lite grädde, crumble, rabarberbitar, maränger, färska hallon och hallonsås.

.

Hoppas ni också haft en riktigt fin nationaldag!?

Nu, efter massa gottgott idag, blir det en skön pw runt city med en bra podd i öronen.

.

Vi ses imorgon igen alla!

.

KRAM

.

.

13 kommentarer till “PÅ NATIONALDAGEN – RABARBER ETON MESS!

  1. Ja absolut hurra för Sverige idag😊 men som du skriver att alla är lediga denna dag.? Inte jag iaf som jobbar i vården. Det var en helt vanlig arbetsdag

    1. Hon måste ha skrivit fel de kostar 999kr styck sen 40% rabatt = 600kr styck 😊

  2. Så fin kruka och lila blomma!
    Vart är den ifrån och vilken sorts blomma?

  3. Jag håller med, krukan var så fin och även blomman! Var hittar jag krukan och vad är det för blomma?🇸🇪☀️

  4. Jag undrar oxå var den fina krukan med grekvädden kommer ifrån 👌 så snygg

  5. Ses imorgon avslutade du med? Vart tog du vägen? Hoppas allt är bra!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg