.
Hurra hurra hurraaa för Sverige idag, vårt älskade vackra lilla land! Den 6:e juni idag och alltså Nationaldag som säkert ingen missat (Så härligt att alla är lediga denna dag, tänk när det inte var så för typ 20 år sen!) Idag har vi inte firat massor (pga massa annat att göra) men H gjorde mumsig middag till oss som vi pt ute i solskenet och jag gjorde en riktig mumsig Sverigedessert som nog kan bli en tradition. Liksom det bästa av allt – en Eton Mess – plus rabarber mmmm. Älskar verkligen rabarber och är så glad över min frodiga rabarberodling som ger supergod rabarber (jag ska göra egen rabarbersaft asap också)
.
.
.
Nu äter man ju så ofta det går ute! Vi hänger massor på terrassen och jag måste bara tispa er om de här finfina bänkarna i bambu från Plantagen. Kostade typ bara 600 kr för två! Hur bar som helst. Löp och köp snyggingar.
.
.
ETON MESS MED RABARBER
.
Du behöver:
Vaniljkokt rabarber: 2 stjälkar rabarber, 1 vaniljstång, 1 citron. 2,5 dl strösocker. 6 dl vatten
Rostad vit choklad: 200 g vit bakchoklad
Mandelcrumble: 100 g smör, rumstempererat, 0,75 dl strösocker, 1/2 tesked vaniljsocker, 0,75 dl mandelmjöl, 1,5 dl vetemjöl
Hallonsås, 300 g frysta hallon, tinade, 1 dl strösocker, 0,5 dl vatten, 1 citron
Vaniljchantilly, 5 dl vispgrädde, 2 msk florsocker, 1 vaniljstång
Maränger
.
Gör så här:
Vaniljkokt rabarber
Skär rabarberstjälken i avlånga, snedskurna bitar och lägg i en avlång sockerkaksform. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ut fröna. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av det gula skalet med en potatisskalare och pressa ut saften. Blanda vaniljfrön + stång, citronskal och saft, socker och vatten i en kastrull. Koka upp lagen och häll den kokande över rabarbern, plasta och låt stå tills rabarbern mjuknat, 10 -15 min.
Rostad vit choklad
Sätt ugnen på 170 grader, riv eller grovhacka chokladen och strö ut den på plåt med bakplåtspapper, grädde mitt i ugnen i 4-5 min. Ta ut och låt svalna.
Mandelcrumble
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö ut smuldeg på plåt med bakplåtspapper och grädde i cirka 8-10 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Hallonsås
Värm strösocker, vatten och citronjuice i en kastrull tills det börjar koka. Lägg i hallon och koka någon minut. Mixa allt med en stavmixer och häll det igenom en sil så att du får en len och fin hallonsås, ställ åt sidan och låt svalna.
Vaniljchantilly
Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna- Lägg frön, florsocker och grädde i en bunke. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.
Varva lite grädde, crumble, rabarberbitar, maränger, färska hallon och hallonsås.
.
Hoppas ni också haft en riktigt fin nationaldag!?
Nu, efter massa gottgott idag, blir det en skön pw runt city med en bra podd i öronen.
.
Vi ses imorgon igen alla!
.
KRAM
.
.
Ja absolut hurra för Sverige idag😊 men som du skriver att alla är lediga denna dag.? Inte jag iaf som jobbar i vården. Det var en helt vanlig arbetsdag
600 för två??
Var??
Hon har skrivit Plantagen.
Hon måste ha skrivit fel de kostar 999kr styck sen 40% rabatt = 600kr styck 😊
Finns de på Plantagen? Jag hittar inte dessa där
sök Manila bamboo på plantagen
Ja det hittar jag men inte bänken. 😊
Så fin kruka och lila blomma!
Vart är den ifrån och vilken sorts blomma?
Jag håller med, krukan var så fin och även blomman! Var hittar jag krukan och vad är det för blomma?🇸🇪☀️
999kr styck kostar bänkarna om inte du hittat dom på nån superrea
Jag undrar oxå var den fina krukan med grekvädden kommer ifrån 👌 så snygg
Så god den där efterrätten låter. Den vill jag verkligen testa att göra.
Ses imorgon avslutade du med? Vart tog du vägen? Hoppas allt är bra!