.
Som sagt nu är det tillbaka skolor och jobb här hemma och då behöver man få lite extra mumsigt mellis/fika när man kommer hem tänker jag! Gillar ju att skämma bort mina älsklingar med nybakat:)
Bakade en sats riktigt saftiga bullar till la familia, med fyllning av kardemummasmör och så lite färska hallon (och hallonsylt på de jag fryste in) och vaniljkräm. Fösta gången jag bakade vetebullar med just bär och detta kan jag verkligen rekommendera när man vill göra något gott med säsongens bär! Kan tänka mig att dessa bullar fungerar utmärkt med blåbär/blåbärssylt också.
.
.
Vetedegen med grädde och ägg bla (brukar jag inte ha i) och som v e r k l i g e n jäste!
.
.
Tjock vaniljkräm gjord på vaniljstång som fyllning mmm…
.
.
Nu ska här bakas snurror med kardemummasmör, vaniljkräm och hallon.
.
.
BULLAR MED HALLON & VANILJKRÄM
Du behöver till vaniljkräm: 2 dl mjölk, 1 dl grädde, 1 vaniljstång, 3 äggulor, 0,75 dl strösocker, 2,5 msk majsstärkelse, 25 g smör. Vetedeg: 50 g jäst, 4 dl mjölk, kall 3%, 1 dl grädde, 1 ägg, 1,5 dl strösocker, 0,5 tsk salt, 14-15 dl vetemjöl, 150 g smör. Kardemummafyllning: 200 g smör, rumsvarmt, 0,75 dl farinsocker, 2 tsk kardemummakärnor, nymalda, 1 msk vetemjöl Topping: ägg, uppvispat, 2 msk rörsocker, färska hallon/hallonsylt.
Gör så här vaniljkräm: Värm upp mjölk, grädde och delad vaniljstång (skrapa ur den och lägg i vaniljen) i en kastrull. Blanda ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål. Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen under konstant omrörning. Häll direkt tillbaka blandningen i kastrullen. Värm på låg till medelvärme under konstant omrörning. Det får inte koka! Värm tills det blivit krämigt i konsistensen och du ser spår av vispen i krämen. Tillsätt smöret och rör runt tills det smält. Häll krämen i en skål. Plasta skålen så att plastfolien ligger direkt mot krämen. Låt svalna helt i kylen. Vetedeg: Smula ner jästen i en skål, tillsätt mjölken och grädden. Rör om till jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent, eller elvisp med degkrokar. Klicka i smöret och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 10 minuter. lasta degen med plastfolie och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Kardemummafyllning: Blanda alla ingredienser i en skål till en jämn smet. Utbakning: Stjälp upp degen på en köksbänk. Var försiktig med mängden mjöl, mjöla hellre händerna och inte för mycket på degen eller köksbänken. Kavla ut degen till en rektangulär platta som är ca 0,5 cm tjock. Bred på fyllningen och vik över ena halvan över degen. Dela till ca 30 stycken avlånga remsor och snurra till kardemummasnurror. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Gräddning och topping: Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa krämen på bullarna. Toppa varje bulle med 2-3 hallon eller en klick hallonsylt. Strö slutligen över rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på galler.
.
.
Riktigt smarriga augustibullar!
.
Nu ska jag ut och kolla efter lite mogna tomater i landet här! Är ju så gott med egna, faktiskt det roligaste grönsaken att odla om ni frågar mig. Har massa tomater på gång denna sommar (fick flera tomatplantor av den äldre damen i grannhuset i våras<3)
.
KRAM
.
.
Yummy, I want some .
Låter ju ljuvligt goda. Tack för receptet.