RÅRAKOR MED KANTARELLER & GRUYÈREKRÄM

.

Igår när vi kom hem från stan så hade svärmor och svärfar varit här med ännu mer ljuvliga kantisar! Vi fick lika mycket och lika finfina förra veckan. De är ju så gulliga (och vi är såå tacksamma) Funderade på vad jag skulle laga för smaskigt – kantarellomelett, pasta och toast har vi ju redan avverkat (mums) så det fick bli rårakor denna söndag. Rårakor med massa Gruyèreost och den kan jag verkligen rekommendera om ni som jag kan tycka att starkare ostar tex Västerbottenost ”slår ihjäl” den härrliga kantissmaken. (Västerbotten är lite för mycket associerat med skaldjur för mig)

,

.

Men hur sabla GOTT!?! Krispig råraka, krämig ostig sås, smörstekta kantareller, silverlök, äpple, dill, gräslök och fluffig nyriven Gruyère på toppen! Ni måst testa, tre av mina fyra barn tyckte detta var toppengott när det serverade som söndagslinner (Finns inte en chans att Moje ens skulle testa;)

,

.

RÅRAKA MED KANTARELLER & GRUYÈREKRÄM

4 portioner

.

Du behöver till rårakor: 800 g fast potatis, smör och olivolja till stekning Gruyèrekräm med brynt smör:
2 dl créme fraiche, 25 g smör, 2 dl finriven Gruyère, en liten skvätt citronsaft, salt och svartpeppar Topping: 600 g kantareller hårt stekta i smör, 1/2 citron, i klyftor, 1 knippe gräslök finhackad, 1 knippe dill, 1 äpple i tunna stavar, 1 silverlök, tunt skivad,
2 dl finriven Gruyère.

.

.

 

Mumsfillibabba

Gör så här: Skala potatisen. Riv den grovt. Värm en klick smör och lite olja i en stekpanna. Fördela hälften av den rivna potatisen i stekpannan så att den bildar en jämn kaka. Låt steka på medelvärme tills den börjar bli gyllene och vänd, när potatisen är gyllene på båda sidor och genomstekt är den färdig. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det blivit gyllene. Låt svalna en aning och blanda med crème fraichen och den rivna osten. Smaka av med salt, citronsaft och grovmalen svartpeppar.

Toppa varje råraka med Gruyèrekrämen. Toppa därefter med äpple, silverlök, stekta kantareller, gräslök och dill. Avsluta med att riva över rikligt med Gruyère över rårakorna. Servera med citronklyftor.
.
..
Japp kantareller kan ju vara det bästa med den här tiden på året! Så himla mysigt att leta efter och att laga och njuta. Och tur att man får leveranser när man har så svårt att hitta några själv i skogen haha (fast för ett par veckor sen så hittade jag faktiskt några stycken när vi var ute och plockade med vänner!)
.
Nu ska jag kolla efter söndagsfilmen här – någon som kanske har något bra tips på nytt och spännande?:)
.
KRAM
.
.
.

5 kommentarer till “RÅRAKOR MED KANTARELLER & GRUYÈREKRÄM

  1. Åh, vilket perfekt recept. Ska bjuda min norrländska svärmor på 80-årsmiddag om ett par veckor. Detta kändes klockrent som en mindre förrätt, tack för tipset 🤩

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg