VÅRKÄNSLOR & VEM BOR HÄR?

.

Åh idag kom solen till Småstaden och det har varit riktigt sån skön vårkänsla! Snön är borta från gården, gräset börjar bli grönt, det knoppas i både här och där och fåglarna kvittrar..

.

.

Första vårtecknet i rabatten – snödropparna! Sötaste lilla blomman som piggt kommer upp bland gamla torra löv och som man bara blir så glad över att se eller hur. Tog några pics men upptäckte då till min fasa..

.

.

Hål! Stora grävda hål i min fina rabatt på baksidan (Och samma på andra sidan huset!) Men vad ÄR DETTA FÖR DJUR som förstör? Är väl för stort hål (gången ca 15 cm och så en stor grop med högar runt ) för att vara råttor eller? För stadsråttor har vi haft spanat på gården för några år sedan då de var ett stort problem i city (de var iofs stora som katter ungefär, sååå jäkla läbbiga) Säg att det inte är enorma råttor… Någon som haft samma problem? Och vad gör man? Sätter ut fällor, någon skrämselgrej eller ringer Therese Lindgren to the rescue?? Hjälp, de kommer ju sabba alla mina stackars lökar och blommor om detta fortsätter:/

.

KRAM

.

.

.

8 kommentarer till “VÅRKÄNSLOR & VEM BOR HÄR?

  1. Det är nog inte sork iaf för de lämnar ”mullvadshögar” efter sig.

    Jag skulle överväga att kolla med Anticimex. Det där hålet vill man ju inte stoppa ner näven i 🐀

  2. Det ser ut som råtthål vi hade det för några år sedan när dom grävde i gatan en bit ifrån vårt hus jätteäkligt men vi ringde Anticimex och dom kom med fällor som vi betade med sega kolor och jordnötssmör det gillade dom så dom gick snabbt i fällan och dog snabbt och smärtfritt så det kan jag rekomendera
    lycka till

  3. Det kan være grevling. Dessverre har grevlingen et høyst ufortjent dårlig rykte (antar det er det samme i Sverige som i Norge), som i hovedsak bunner i mangel på kunnskap om arten og tåpelig gammel overtro/myter. Grevlingen er utpreget vennlig, konfliktsky, sosial innad i familiegruppen og med stor omtanke/omsorg for familiemedlemmer. Grevlingen er et mårdyr, men adferden artsfrender imellom minner om hunder. Jeg har levd med grevling familiegruppe i noen tiår, og fra å være en smule skeptisk da den første flyttet inn her på gården, har jeg blitt inderlig glad i disse godlynte skapningene (som selvfølgelig også kan krangle og bråke seg imellom, som de aller fleste andre arter). De har tolerert og gått sammen med både hunder og katter her på gården, og ikke minst har noen av dem som har blitt født og oppvokst her blitt her veldig tillitsfulle til oss menneskene. Om det er grevling du har hatt besøk av, håper jeg du smører deg med tålmodighet. Mest sannsynlig er det en som kun er på ”gjennomreise”, i håp om å stille litt av sulten etter vinterdvalen. Akkurat nå er ungene ganske nyfødte i hiet, og det hender at en sulten mamma (eller pappa eller fjorårssøsken) tar seg en liten tur ut av hiet tidlig vår for å sjekke nytint jord for mark og biller. Grevlingen er selvfølgelig fredet for jakt på denne tida av året, men til tross for det hender det dessverre at enkelte blir tillatt felt i fredningsperioden på grunnlag av å gjøre ”skade”. Helt forkastelig.

  4. Vi har sådana hål intill trädstammar i vår trädgård utanför småstaden. Det är myror vid våra träd. Såg en stor fågel en dag, kanske gröngöling, som hackade intensivt o djupt i marken vid hålet. Eller kanske grävling som gillar myror.

  5. Det ser dessvärre ut som råtthål, men kan också vara iller. Vi hade liknande hål i vår trädgård och en dag kom vår lilla dansk-svenska gårdshund i fight med en iller på tomten. Vår hund vann och efter det hade vi inga fler hål Hoppa det löser sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg