.
Hösten är ju onekligen här nu och då börjar man ju gilla grytor lite extra inte sant? En klassiker är ju Chili con carne och ja den låter ju faktiskt rätt trist, väldiga flashbacks till skolmatsalen och en extremt trist uschlig sådan. Eller någon kompis mamma som nog försökte göra en god men som bara smakade mjöliga bönor, fläskfärs och tabasco. Men en god chili är faktiskt aldrig fel och det här är en enkel snabb rätt som alla gillar här hemma som vardagsmiddag. Perfekt på en tex en oktobertisdag! (och som alltid ät det ju bra om chilin får puttra ett tag och bönorna tillsätter du alltid precis innan servering, de ska bara bli varma)
.
.
CHILI CON CARNE
4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar
350 g nötfärs
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver (jag använde 1/2 tsk vanlig och 1/2 tsk Anchochili)
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 krm svartpeppar
3/4 tsk salt
1 msk japansk soja
1 burk krossade Muttitomater
1 köttbuljongtärning/ 1 msk oxfond
2 burkar vita bönor i tomatsås (à 440 g)
1 dl fryst majs
.
.
Gör så här:
Skala och hacka lökarna och vitlöken fint. Bryn färsen i oljan i en gryta tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund till den är blank och genomskinlig. Tillsätt chilipulver, paprika, svartpeppar, salt och soja och låt det puttra med någon minut. Tillsätt tomaterna och fond/buljongtärning låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Tillsätt bönorna på slutet tillsammans med den frsyta majsen och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor/salt/peppar om det så behövs.
.
Servera din Chili con Carne direkt med kokt ris eller färskt gott bröd och med hackad bladpersilja på toppen. SÅ god och härlig hösträtt!
.
Nu ska jag sticka till gymmet här (gillar inte att alls att gå dit på kvällen men idag blev det så, myycket skönare att träna direkt på morgonen eller förmiddagen:)
.
KRAM
.
.
.-
Åh, vilka lyckostar dom är i din familj som har en sådan superb matmamma! Snälla, adoptera mig! 😉🤣
Vad rolig du är, bara att flytta in haha:)
Så lågt att skriva ner en gammal kompis mamma.
Min tanke också 😔 Behövde inte nämnas kan man tycka..
”Skriva ner en kompis mamma” Jag minns ju inte ens var jag åt denna småtrista chili! Och inte vems mamma som lagade den! Vem skrivs ned? Och på 70-talet så var faktiskt de flesta hemlagade chilisar och köttfärsåser osv inte som idag eftersom man inte hade samma tillgång till massa recept, kryddor, färska örter och råvaror etc. Eller hur:)
När jag gör chili con carne på helgen brukar jag göra på högrev men då ska det puttra i tre timmar. Lite spiskummin och en bit mörk choklad i gör susen👍
Ha en fin kväll🤎
Ååååh vad gott det lät, långkok är det BÄSTA<3