JULMUSTKOLA & CHOKLADKOLA

ANNONSLÄNK HEMTEX

.

Igår gjorde jag julkolor! Ett av de där julmåstena för mig, att koka egen kola. Är ju absolut inte svårt att fixa och blir såå mycket godare än köpta! Barnen är helt galna i de här kolorna så de brukar inte räcka till jul direkt (är bara för mamman att koka mer:)

.

.

Kokade Julmustkolor! Med just julmust och flingsalt bla, mmmums så g o d a, familjen gick bananas…

.

JULMUSTKOLOR

Du behöver:

100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl julmust
3 dl socker
0,75 dl kakao
3 msk honung
1 dl mörk sirap
flingsalt

.

.

Gör så här:

Använd en tjockbottnad kastrull till kolakokande. Blanda smör, grädde, julmust, socker, kakao, honung och sirap i kastrullen. Rör om tills allt lösts upp. Koka på mellanvärme i ca 30 min (rör sparsamt då och då) tills att smeten uppnått 129 grader. (Du kan även göra kulprovet – häll iskallt vatten i ett glas och häll lite av smeten i vattenglaset. Blir det en liten klump är kolan klar!) Häll i smeten i en lagom stor form med bakplåtspapper. Strössla över lite havssalt. Låt sedan kolan svalna i formen och stå ett par timmar. Ta en kniv (gärna varm) och skär upp små bitar av kolan. Vira in varje kolabit i omslag av smörpapper som du klippt lagom stora bitar av – voila!

.

.

BÄSTA CHOKLADKOLAN

(Med ett recept jag använder varje jul!)

.

Du behöver:

 150 g mörk choklad

 150 g smör

 1 vaniljstång

(dela, skrapa ur frön och ha i skal och frön i smeten)

 3 dl vispgrädde

 4 ½ dl strösocker

 1 ½ dl mörk sirap

 1 nypa flingsalt

.

.

Gör så här:

Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 128 grader. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, ta ur vaniljstången ur smeten och häll i chokladkolan i formen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i önskad storlek och klä in i smörpapper.

 

..

Tips! Mina underbart fina broderade nya Merry Christmas kökshanddukar i linne finns med 30% off här 

.

.

Ingen riktig jul utan massa gottgott och godis! Iaf för mig:)

Vilka är era ”julmåsten” i köket??

.

Önskar dig en fin måndagskväll!

.

KRAM

.

.

.

.

3 kommentarer till “JULMUSTKOLA & CHOKLADKOLA

  1. Struvor och mandelmusslor gör jag alltid till jul. Några godisar brukar det också bli som marmelad och kola🤎
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg