RABARBERKAKA MED TOSCA

.

Moje och jag i köksträdgården för att skörda lite rabarber! Nu är ju rabatten som finast – röd, späd och läcker och smakar såå gott. Har alltid älskat rabarber faktiskt! Rababerkräm med gräddmjölk när man var liten mumsfillibaba, den var så där lite sträv och sötsyrliga och seg. Sen rabarbersaften och rabarberkakan så klart! Jag gör brukar dock bara göra rababerkaka till mina egna barn men kanske skulle man göra en omgång kräm. (Tror dock att det är bara jag som kommer äta upp den, de är lite kräsna med sånt:)

.

.

Ett av de finaste man kan ge sina barn är ju att få dem att uppskatta att göra saker själv!  Att de kan vara delaktiga i tex något vi lagar från scratch. Knipsa rabarber och tvätta den och skära i bitar. Göra en härlig sokerkakssmet och få slicka skålen sen (viktigast haha)

.

.

Är mer förtjust i rabarberkakor än rabarberpaj. Man vill ju ha mycket saftigt gojs runtom!

.

.

Går snabbt att röra ihop en rabarberkaka och idag gjorde jag en med gräddfil som blev s å saftig.

.

.

SAFTIG RABARBERKAKA MED TOSCA

.

Du behöver:

150 gram smält smör

3 ägg

2 dl socker

3 1/2 dl vetemjöl

2 dl rabarberbitar

1 dl gräddfil

1 1/2 tsk vaniljpulver

1 1/2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 msk potatismjöl

2 msk socker

..,

.

Till toscatäcket:

100 g smör

2 msk mjölk

2 msk mjöl

1 dl socker

100 g mandelhack

.

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader  och smörj en form med löstagbar botten. Smält smöret och ställ det åt sidan så att det svalnar något. Vispa ihop ägg och socker och vänd sen ner mjölet blandat med vaniljsocker, salt och bakpulver. Vänd sen ner det smälta smöret och gräddfilen och häll sen smeten i formen. Blanda rabarber, socker och potatismjöl och tryck ner bitarna kakan. Baka sen kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Ha koll så den blir lagom gräddad! Ta ut kakan och höj värmen på ugnen till 210 grader. Fördela toscasmeten försiktigt uppe på kakan och grädda sen i ca 10 min tills kakan blivit gyllenbrun

Tosca:

Lägg i smör, mjölk, strösocker i en kastrull och smält på medellåg värme. Rör under tiden. Smeten ska få en ljus gyllene färg. Ta sen från värmen och rör ner mandelhacket.

.

.

S o m m a r<3

.

Yes ni måste testa den här kakan, blev den godaste rabarbervarianten jag svängt ihop! Brukar ibland ha i mortlad kardemumma eller kanel eller mandelmassa i rabarberkakorna  men det tar nästan över lite för mycket ibland – det är ju den härliga rabarbersmaken man vill ha. Och med den där knäckiga toscan överst på toppen, mmmm.

.

Nu ska jag ut och ta in alla kuddar och dynor och fälla ner parasollen för nu kommer visst vårvintern tillbaka enligt vädret?Å! 8 grader och regn imorgon, oh noo…

.

KRAM

.

.

7 kommentarer till “RABARBERKAKA MED TOSCA

  1. Allt du skapar blir så vackert 🥰
    Har du inga bloopers å bju på 😅
    Den där kakan blev jag sugen på, tack!

  2. Ja så gott med rabarber! Minns att mormor brukade göra rabarberkräm när man var liten och det var så gott. Måste jag nog göra själv snart.

  3. Undrar om det verkligen ska vara 1 dl mjölk i toscasmeten. Ska baka den men ville kolla mängden mjölk först

    1. Tack för att du frågade så att jag såg felet, det ska vara 2 msk mjölk och dessutom två msk mjöl<3

  4. Rekommenderar rabarber och Kan rekommenderar jordgubbskompott att ha i fil eller naturell
    yoghurt . super enkelt och supergott.

  5. Kan rekommenderar jordgubbskompott att ha i fil eller naturell
    yoghurt . Super enkelt och supergott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg